Lezárt ügy: rókalyukba bújt a rendőrök elől

2018. 05. 19., szo - 04:45
ORFK Kommunikációs Szolgálat

​​​​​​​A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte a bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett miatt folytatott nyomozást.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást négy afgán, egy pakisztáni, két indiai, egy román, két albán és egy belga állampolgár ellen.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2016. június 13-án Zala megyében, Murarátka területén kíséreltek meg a rendőrök ellenőrzés alá vonni két személygépkocsit, amelyek sofőrjei a rendőri jelzés ellenére nem álltak meg, nagy sebességgel továbbhaladtak Szlovénia irányába. Az egyik gépkocsi a menekülés során balesetet szenvedett, így elfogták az albán állampolgárságú sofőrt, aki kilenc afgán állampolgárt próbált meg Szlovéniába juttatni. A másik gépjárművet a – magyar rendőri szervek jelzése alapján – a szlovén hatóságok vonták intézkedés alá. A kocsiban a szintén albán állampolgárságú sofőrön kívül négy afgán állampolgár tartózkodott. Az afgán állampolgárok magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni; semmilyen okmánnyal, irattal nem rendelkeztek.

A Magyarországon elfogott albán állampolgár előzetes letartóztatása mellett a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság folytatta az eljárást, amelynek során körvonalazódott, hogy a bűncselekményt bűnszervezetben követték el, ezért a nyomozást a továbbiakban a KR NNI folytatta.

A nyomozás adatai szerint 2016-ban a bűnszervezet afgán, pakisztáni, indiai, román, albán és belga állampolgárságú tagjai a Budapesten élő, afgán állampolgárságú vezető irányításával mintegy 400, a szerb-magyar határon illegálisan átjutott személynek nyújtottak segítséget Magyarországról Szlovéniába és Ausztriába jutni.

A rendőrök a nyomozáshoz négy embercsempészés miatt folytatott büntetőeljárást egyesítettek, mivel azok elkövetése ugyanahhoz a bűnszervezethez volt köthető.

Az osztrák és cseh bűnüldöző szervekkel közös nyomozócsoport alakult, mivel a bűnszervezet egyes tagjai 2015-ben Ausztria területén is követtek el bűncselekményeket, amelyekben cseh állampolgárok is érintettek voltak.

A bűnszervezet a bűncselekmény elkövetésével mintegy 90 millió forint illegális jövedelmet szerzett, amelyet főként az életvitelük fenntartására, költségeik fedezésére költöttek.

A KR NNI a nyomozást befejezte, az ügy iratait a gyanúsítottakkal szemben vádemelési javaslattal megküldte a Zala Megyei Főügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Végállomás

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen 30 éves horvát férfi ellen, aki 25 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Embercsempészeket fogtak Ruzsán

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály járőrei elfogtak két román állampolgárt, akik kilenc határsértőt próbáltak jogellenesen Magyarország területére szállítani.

 

Újabb luxusautót fogtak Csanádpalotán

A Csongrád-Csanád megyei rendőrök újabb – a német hatóságok által körözött – 20 milliós luxusautót foglaltak le a Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen.

 

Hatékonyabb bűnüldözés

A miskolci polgármester adta át a helyi rendőrkapitányságnak azt a gépjárművet, ami mostantól nagyban elősegíti a munkájukat.

 

A gyanúsított már várta a rendőröket

A betörés után rá-rá nézett egy szerencsi férfi arra a házra, ahová korábban betört, hogy mikor érkeznek meg a bűnügyi helyszínelők. A férfi nem várt hiába, a rendőrök megérkeztek és elfogták a tolvajt.