Ilyen volt

2020. 08. 12., sze - 17:23
Zsaru Magazin

A  rendőrség centenáriuma alkalmából a Fortepan archívumának anyagát szemlézve mutatjuk be, hogyan szolgáltak a múltbéli idők zsarui.

Ma már sokszor csak nosztalgiázunk a korabeli technikán, módszereken, egyenruhákon, a dobogón, amelyről a forgalmat irányították. Mégis azt látjuk, hogy a mai szolgálati ágak elődei – részben vagy egészében – nagyon rég jelen vannak a testületnél. A lovasok, a motorosok, a vízi rendészek, a gépkocsizók, a gyalogos járőrök, a helyszínelők.

A közlekedési zsaruk ma már nem Trabantokat és Wartburgokat állítanak félre jellemzően, hanem akár több száz lóerős kocsikat. Felgyorsult a közlekedés és maga az élet. A mostanság szolgáló rendőröknek is az új kihívásokhoz kell igazítaniuk módszereiket, eszközeiket. A technika villámsebességgel fejlődik, nem évtizedek, de évek vagy hónapok alatt. Jönnek új lehetőségek a bűnüldözők számára.

De álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk az elődökre, az ő fáradságos munkájukra, amellyel megalapozták a mai, modern rendőrség munkáját. Gondoljunk rájuk tisztelettel!

T. T. L.

FOTÓK: FORTEPAN


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem sokáig örülhettek a zsákmánynak

Békésen, egy üzlet előtt cigarettát kért egy páros nő tagja egy járókelőtől. Miközben szóval tartotta az idős asszonyt, a társa elszaladt az asszony szatyrával, amiben több tízezer forint volt. A rendőrök egy óra alatt elfogták a párost és visszaszerezték a pénzt.

 

Nem állt meg

Soltvadkerttől Kecskemétig követték azt a járművet, amelynek sofőrje kivonta magát a rendőri intézkedés alól. A férfi elszámoltatása folyamatban van.

 

Keressük Cseh Istvánt

A kisteleki rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy 43 éves ópusztaszeri férfi megtalálásában.

 

Kutyákat keresünk!

Szolgálati kutyáink utánpótlása érdekében kutyakiválasztást tartunk 2022. január 31-én.

 

Látta a balesetet?

Azok jelentkezését várjuk, akik látták a Fülöp és Penészlek között történt balesetet, és körülményeiről érdemleges információval rendelkeznek.