Biztonságos óévbúcsúztatás

2019. 12. 30., h - 13:18
Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

A pirotechnikai termékek jogszerű és szabályszerű használatára hívja fel a figyelmet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az év utolsó napjának közeledtével tömegesen megnő a pirotechnikai termékek magánszemélyek általi felhasználása. A tűzijáték termékek komoly baleseteket okozhatnak a szakszerűtlen kezelés eredményeként, ezért a balesetek elkerülése érdekében felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy az év utolsó napján se feledkezzenek meg saját és mások biztonságának védelméről!

Kérjük, hogy fogadják meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság alábbi tanácsait annak érdekében, hogy az óévbúcsúztató önfeledt szórakozás balesetmentes legyen!   

- Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljanak!
- Minden esetben olvassák el a használati útmutatót, és mindig tartsák be az abban foglaltakat!
- Ne szereljék szét, vagy alakítsák át a termékeket!
- A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtessék azokat!
- Minden esetben ügyeljenek a biztonságos indításra! Győződjenek meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsák be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!
- A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrják be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsák (amely lehet akár egy üres pezsgősüveg is)! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítsanak!
- A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék, de minimum egy vödör víz!
- A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigyék vissza a vásárlás helyére!

 

A pirotechnikai termékek illegális árusításának megakadályozása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ellenőrzéseket végeznek az év végi időszakban. Az illegálisan birtokolt pirotechnikai termékeket a rendőrök minden esetben elkobozzák és a szabálysértőt eljárás alá vonják.

 

Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni! A szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Fontos szabály, hogy a fel nem használt, hibás, vagy lejárt szavatosságú termékeket január 5-éig vissza kell vinni, melyet az eladó köteles térítésmentesen visszavenni.

Balesetmentes óévbúcsúztatást és boldog új esztendőt  kíván a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A járőrök mentettek életet

Időben érkezett a rendőri segítség ahhoz az tiszadorogmai férfihez, aki végzetes lépésre szánta el magát a családi házuk udvarán.

 

Határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Egy határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.