Áldozatokra emlékeztünk

2019. 10. 31., cs - 21:45
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Mindenszentek és Halottak napja alkalmából az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a közúti balesetek halálos áldozataira emlékezett.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB), a BRFK Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság, valamint a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság munkatársai 2019. október 31-én 11 órakor koszorút helyeztek el a Közlekedési Balesetek Áldozatainak Emlékművénél, a fővárosi Flórián térrel szemben lévő parkban. Az ORFK-OBB-t Berzai Zsolt r. alezredes, főtitkár képviselte. A megjelentek ezáltal kívántak megemlékezni mindazokról, akik közúti balesetben vétlenként, vagy okozóként, teljesen értelmetlen módon vesztették életüket hazánk közútjain.

 

A megemlékezés egyben lehetőség arra, hogy a közúti közlekedés rendkívüli kockázataira, a szabályszegések valós következményeire is felhívja a közlekedők figyelmét, hiszen egy látszólag apró – vagy inkább annak vélt - hiba emberi tragédiák forrása lehet. Az elmúlt évben 633 fő, míg 2019. eddig eltelt időszakában, egészen október 30-ig 476 fő vesztette életét közúton hazánkban.

 

Végezetül ne feledjük azt sem, hogy a közúti balesetek – néhány kivételtől eltekintve – emberi hibára vezethetők vissza, amely egyben azt is jelenti, hogy a balesetek, a sérülések és a halálesetek szabálytisztelő magatartással (figyelmességgel, a KRESZ szabályok megtartásával, az út-, látási- és időjárási viszonyokhoz igazodó vezetési stílussal, defenzív vezetéssel, a jármű műszaki állapotára való odafigyeléssel stb.) megelőzhetők!

 

Az emlékműről:

 

Huszonhárom évvel ezelőtt – valószínűleg elsőként a világon – Budapesten felállításra került egy szobor, amely a közúti balesetek áldozatainak állít emléket. Az emlékmű közadakozásból az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság, valamint az érintett állami- és társadalmi szervek együttműködése révén valósult meg. A Közlekedési Balesetek Áldozatainak Emlékművét Mihály Gábor szobrászművész alkotta meg. A maga nemében egyedülálló műalkotást 1996. júniusában avatták fel.

Az alkotás két részből áll. A talapzaton álló női alak („Szárnyas Angyal”) feltartott jobb kezének mutatóujja mementóként figyelmeztet a közúti balesetek, sérülések és tragédiák reális veszélyére, a talapzat tövénél pedig egy roncsautó utal a már bekövetkezett balesetre. Az emlékmű oldalán a hazai utakon életüket vesztett személyek száma található éves bontásban, 1996-tól kezdődően. A mű az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság jelképévé, egyben logójának fő elemévé vált.

 

...hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Hét határsértőt fogtak el a rendőrök Battonya közelében

A hét külföldi közül ketten szomáliai, öten pedig iraki állampolgárnak mondták magukat. Személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért a rendőrök előállítják őket.