Embercsempészés Röszkén

2020. 07. 08., sze - 11:18
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

Embercsempészés és közokirat-hamisítás miatt indult eljárás egy magyar férfi ellen, aki egy koszovói állampolgárt próbált meg Magyarországra beutaztatni Röszkénél.

A magyar honosságú személyautóval érkező férfi, feleségével és utasával 2020. július 8-án hajnalban jelentkezett belépésre a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen. Az egyenruhások megállapították, hogy a hátsó ülésen lévő utas által ellenőrzésre átadott magyar személyi igazolvány nem a részére lett kiállítva. Meghallgatása során a férfi koszovói állampolgárnak vallotta magát, azonban magyarországi tartózkodása jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszairányítják Szerbia területére.

A jármű vezetőjével szemben embercsempészés bűntett, valamint közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás a megyei rendőr-főkapitányságon. A nyomozók a sofőrt őrizetbe vették, elszámoltatása folyamatban van.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrkézen az embercsempész és utasa

Embercsempészés és közokirat-hamisítás miatt indult eljárás egy belga nő ellen, aki egy magát afgán állampolgárnak valló férfit próbált meg Magyarország területére beutaztatni Röszkénél.