Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

2020. 10. 24., szo - 07:25
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök 93 határsértővel, valamint egy embercsempésszel szemben intézkedtek a tegnapi nap folyamán Csongrád-Csanád megyében.

A járőrök 2020. október 23-án 0 óra és 24 óra között kilenc esetben, összesen 49 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Röszke, Szatymaz, Tiszasziget, valamint Ásotthalom közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok szír, illetve palesztin állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai 2020. október 23-án 1 óra 30 perckor Ásotthalom külterületén, egy belga honosságú kisteherautó rakterében 37 határsértőt találtak megbújva. A csoport tagjai szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, valamint személyazonosságukat hitelt érdemlően igazolni nem tudták. A rendőrök az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járművezetővel szemben embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárás indult. Kihallgatását követően a nyomozók őrizetbe vették a férfit, és az illetékes ügyészségen előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának információi alapján a Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a délelőtti órákban végzett terepkutatás során egy 25 méter hosszú alagutat fedeztek fel Ásotthalom külterületén. Az átjáró átvezet az ideiglenes biztonsági határzár alatt, a magyar oldalon lévő kijárata egy használaton kívüli tanya udvarán található. A szemlét követően a hatóságok helyreállítják a helyszínt az eredeti állapotnak megfelelően.

Ugyanebben az időszakban a határ mentén szolgálatot teljesítő állomány hét migránst akadályozott meg abban, hogy jogellenesen Magyarország területére lépjen.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Szegednél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták őket.

 

Kamionban bújtak meg

Tompán három illegális migráns került elő egy tehergépjármű rakteréből.

 

Gyöngyösön rongált

A nyomozók a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.