Határrendészeti összesítő Győr-Moson-Sopron megyéből

2021. 01. 26., k - 18:00
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök három embercsempésszel és tizenegy migránssal szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Győr-Moson-Sopron megyében.

Az egyenruhások négy megyés akció keretében – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján – 2021. január 26-án 8 óra 23 perckor az M1-es autópályán, Tata térségében ellenőriztek egy szerb rendszámú gépkocsit, amit egy 32 éves szerb férfi vezetett. Az autóban a sofőrön kívül további három, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott. Alig fél órával később Győr térségében egy másik szerb honosságú járművet is ellenőriztek, amiben a 35 éves szerb sofőrön kívül szintén három, magát szír állampolgárnak valló utas tartózkodott. Ezen kívül 9 óra 30 perckor a rendőrök egy luxemburgi honosságú autót is megállítottak, amit egy 35 éves szír állampolgár vezetett. Ebben a gépkocsiban utasként öt, magát szintén szír állampolgárnak valló ember tartózkodott. Az ellenőrzött járművekben utazó külföldiek egyike sem tudta személyazonosságát, valamint magyarországi tartózkodásának jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni, ezért az intézkedők a járművezetőkkel együtt elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították őket. Mindhárom sofőrrel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indítottak eljárást, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Járőrmotorok szemléje Győrben

Parancsnoki szemlén győződött meg a megyei rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes arról, hogy kifogástalan műszaki állapotú és hatékony rendőri intézkedésekre alkalmas járművekkel ellenőriznek a Győr-Moson-Sopron megyei motoros járőrök.