Őrizetben az embercsempész Vas megyében

2020. 11. 26., cs - 18:58
Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

Embercsempészés bűntett elkövetése a megalapozott gyanú.

Mint ahogy korábban arról beszámoltunk, rendőrök 2020. november 26-án, 14 óra 45 perckor Szombathely külterületén, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Székesfehérvári Osztályának információi alapján ellenőriztek egy osztrák rendszámú személygépkocsit, amelyet egy feltehetően német állampolgárságú férfi vezetett, később megállapítást nyert, hogy szír állampolgársággal rendelkezik. A gépkocsiban négy férfi utazott, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a Szombathelyi Rendőrkapitányságra előállították őket.

A négy utast a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Vas megyei rendőrök a sofőrt gyanúsítottként kihallgatták és – őrizetbe vétele mellett – előterjesztést tesznek a letartóztatásának indítványozására. Vele szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult. 

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Önként jelentkezett

A rendőrkapitányságra önként ment be az a férfi, aki péntek este egy közlekedési baleset részese volt Debrecenben. A gyanú szerint a jármű vezetője megállás nélkül elhagyta a helyszínt.