További havazás és szél várható Veszprém megyében

2018. 02. 22., cs - 09:01
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2018. február 22-én reggel kiadott időjárás-előrejelzése szerint csütörtökre virradóra ismét vastagabb felhők érkeznek további havazást okozva. Estig körülbelül öt centiméter friss hó ígérkezik a mostani számítások szerint. Többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik a szél, mely néhol hófúvást is okozhat.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a havazás miatt megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék a gépjárműveiket. Mérsékeljék a járművek sebességét úgy, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, és gépkocsijuk megcsúszását még korrigálni tudják!

A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása! Célszerű az előzést kerülni. Balesetveszélyes a havas, párás, jeges szélvédő és a nem megfelelő kilátás, ezért elindulás előtt a havat, a párát, a jeget el kell távolítani a gépjárműről.

A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét javasolt még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben.

Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra (autó hóból való kiszabadítása esetén), rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.

A gyalogosok észlelése havas időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek körültekintőbben! A gyalogosan közlekedőknek életmentő lehet a fényvisszaverő ruházat vagy felszerelés viselése!

Indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási és útállapotokról, továbbá az ezekből adódó esetleges késést kalkulálják bele a menetidőbe!

Ne feledjék! Mindenkit hazavárnak!

havazás


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Keressük Oláh Andreát

A Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik a nő eltűnése ügyében.

 

Elvitte, majd összetörte

A 31 éves férfi egy ismerőse autóját tulajdonította el, majd balesetet okozott vele. A hajdúnánási nyomozók befejezték az ügy vizsgálatát.

 

Ablakon át

A rendőrök még menekülés közben elfogták azt a férfit, aki az ablakon át menekült ki a házból Jászteleken.

 

Életveszélyes vita

Közös szórakozásuk után egy homgrodi férfi megütötte ismerősét, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba.

 

Fekete november

Tizenhat halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt idén novemberben Pest megyében.