A rendőrség felkészült az általános szabálysértési hatósági feladatok ellátására

2020. 02. 26., sze - 09:33
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény módosítása alapján 2020. március 1-jétől általános szabálysértési hatóságként a rendőrség jár el.

A járási (fővárosi kerületi) hivatalok hatáskörébe eddig 39 féle szabálysértési ügytípus vizsgálata tartozott. Ezeket az eljárásokat – a jelenleg is hatáskörükbe tartozó ügyek mellett – 2020. március 1-jétől a rendőrség szabálysértési hatóságai folytatják majd le. A járási (fővárosi kerületi) hivatalok által le nem zárt, folyamatban lévő szabálysértési ügyek a területileg illetékes rendőrkapitányságokhoz kerülnek.

A feladatbővülés a rendőrségnél szervezeti változással nem jár, viszont a rendőrkapitányságokon létszámbővítésre kerül sor. A járási (fővárosi kerületi) hivatalok 210 státuszt adnak át. Az érintett dolgozók közül, aki vállalja – és megfelel a követelményeknek – hivatásos állományba kerül, a többieket rendvédelmi igazgatási alkalmazottként foglalkoztatjuk. Jogszabály rögzíti, hogy a kormányhivataloktól a rendőrséghez kerülő kollégák jelenlegi bérüknél kevesebbet nem kereshetnek.

A változásból az eljárással érintettek annyit fognak érzékelni, hogy ügyükben márciustól az illetékes rendőrkapitányságon kell megjelenni; a kézhez kapott dokumentumokon pedig rendőrségi fejléc szerepel.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam