A párhuzamosok a körforgalomban találkoznak

2019. 05. 27., h - 15:35
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Tény, hogy a közlekedésbiztonság közös érdekünk, tény, hogy párhuzamos közlekedés esetén, ha a két sáv egyre szűkül, ennek megoldása az úgynevezett cipzár-elv, és tény az is, hogy az ittas sofőrök kockázatot jelentenek, főleg, ha szándékosan akadályozzák is a forgalmat.

A rendőrségi tapasztalatok szerint problémát jelent a közlekedőknek, ha a kétsávos út leszűkül, és egy körforgalomban vezet tovább. Ebben a helyzetben a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesülnek, tehát mind a két sávot használhatják az autósok, és használniuk is kellene, majd a szűkületnél a cipzár-elvet használva a két sávból felváltva besorolva, ütemesen haladni. Ezzel a módszerrel a járművek haladása is felgyorsul.

A 37-es számú főúton, Miskolc felé haladva az ongai és az arnóti körforgalom közötti útszakaszon 2019. május 27-én 7 óra körül egy sofőr járművével az úttest közepén, a felezővonalon haladt, ezzel meggátolta a belső sáv forgalmát. Itt egyébként tábla is felhívja a figyelmet a cipzár-elv alkalmazására, a jelzés arra inti a külső sávban haladókat, hogy segítsék a belsőben érkező autósok besorolását.

A 37-es számú főúton tetten ért sofőrt a rendőrök előállították a Miskolci Rendőrkapitányságra, ahol a hatóság - még aznap meghozott - elsőfokú határozatában a szabálysértőt három hónapra eltiltotta a járművezetéstől, és pénzbírsággal sújtotta. A férfival szemben járművezetés ittas állapotban elkövetett bűntett megalapozott gyanúja miatt is eljárást indított a rendőrség, mivel a sofőrrel szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a közlekedők figyelmét, hogy, aki akadályozza a forgalmat szabályszegést követ el. A folyamatos forgalom érdekében a párhuzamos közlekedés esetén használják a cipzár-elvet és türelmesen vezessenek.

… hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egyedül és csapatban

A szolnoki nyomozók őrizetbe vették azt a férfit, aki az elmúlt hónapokban több lopást és betörést követett el Szolnokon.

 

Keressük Budai Helénát

A mezőkövesdi rendőrök a lakosság segítségét kérik egy 15 éves lány eltűnése kapcsán.

 

Körözték

A monori rendőrök elfogtak egy 25 éves férfit, aki ellen öt elfogatóparancs volt érvényben.

 

Családi házba tört be

A salgótarjáni rendőrök rövid időn belül beazonosították és előállították a fiatalkorút.

 

Karja bánta

A Bonyhádi Rendőrkapitányság súlyos egészségromlást eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást egy 38 éves férfival szemben.

 

Kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.