Hétvégi / újévi közlekedési prognózis

2017. 12. 29., p - 10:19
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A 2017. december 29. és 2018. január 1. közötti időszakban jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Szombaton változóan felhős lesz az ég, délutántól növekszik meg nyugat felől erősebben a felhőzet. Kezdetben néhol a hó szállingózhat, majd estétől nyugat felől több helyen kialakulhat csapadék: a Dunántúlon eső, máshol hó, majd havas eső, ónos eső is. Megélénkül a déli-délnyugati szél. A fagyos hajnalt követően délután 1-6 fokot mérhetünk.

Vasárnap a hajnali órákban még keleten várható csapadék, de napközben már csak néhol fordulhat elő kisebb eső, zápor. Időnként szeles, ugyanakkor enyhe időre készülhetünk, 5-12 fok valószínű.

Az újév első napján is enyhe időre van kilátás, többfelé a 10 fokot is eléri a csúcshőmérséklet. Eső, zápor főként a Dunántúlon alakulhat ki. (www.idokep.hu).

A rendelkezésre álló információink szerint a gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

 

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2017. december 30. (szombat) 22 órától december 31. (vasárnap) 24 óráig tart, majd folytatódik 2018. január 1. (hétfő) 0 órától január 1. (hétfő) 22 óráig. 2017. november 4-től (2018. március 1-jéig) a nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre nem vonatkozik a tilalom.

 

Figyelmeztetés a közlekedőknek 

A biztonságos és zavartalan téli közlekedés érdekében - aki még nem tette meg - érdemes átvizsgálni és téliesíteni a gépjárművet.

Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe és tisztában kell lenni azzal is, hogy a havas eső, havazás miatt az utak csúszóssá válhatnak, a köd miatt csökkenhet a látótávolság, a megerősödő szél pedig ronthatja a járművek menetstabilitását! A téliesre forduló közlekedés körülmények miatt vezessenek nagyon óvatosan, tartsanak nagyobb követési távolságot. A gyalogosok, kerékpárosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői.

Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

 

2017. december 29. és 2018. január 1. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

 

Pénteken és szombaton erőteljes személyforgalommal kell számolni a közúti határátkelőhelyeken. Több országban 2018. január 2-án befejeződik a téli iskolai szünet, ami forgalomnövekedést és várakozást is okozhat elsősorban az ukrán a román és a szerb határszakaszon belépő irányban. Ezzel egy időben számolni kell azzal, hogy azok a vendégmunkásként dolgozó ukrán, román és szerb állampolgárok, akik az ortodox karácsony miatt még nem tértek vissza hazájukba megnövelik a kilépő személyforgalmat a közúti határátkelőhelyeken szerb, román és ukrán viszonylatban.

Az ünnepi hosszú hétvégén december 30-án és 31-án napközben a reggeli óráktól kora délelőttig és az esti órákban ki- és belépő irányban is élénk lesz a forgalom, helyenként jelentősebb várakozások is kialakulhatnak. 2018. január 1-én estétől 2-án estig erőteljes belépő forgalom várható. 

A hazai és nemzetközi áruszállítók, az ünnepeket követően január 2-án kezdik meg teljesíteni szerződéses kötelezettségeiket, ami a közúti határátkelőhelyek teherforgalmát megnöveli majd.

Emiatt várakozások alakulhatnak ki a határátkelőhelyeken és alkalmanként jelentősen megemelheti az oda vezető utak járműforgalmát is. 

A hétvégén és a jövőhét első felében az évszakhoz képest enyhébb idővel számolhatunk napközben, akár 5 celsius-fok is lehet, éjszaka fagypont körül alakul majd a hőmérséklet. Többfelé esővel, illetve helyenként havazással és ködképződéssel lehet számolni. A szél helyenként megerősödik. A változékony, csapadékos időjárás kedvezőtlenül befolyásolhatja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát.

Az utazóknak célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a szomszédos országok hóviszonyairól, időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről (hólánc, meleg folyadék, takaró). Javasoljuk az utazóknak, hogy indulás előtt győződjenek meg arról, hogy a határátlépéshez szükséges okmányokat (személyi- és járműokmányok) magukhoz vették-e és érvényesek-e.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http.//www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel főleg december 26-ától torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-120 percet is meghaladhatja.

 

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

 

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával. Az év végi időszakban élénkebb forgalommal kell napközben számolni.

 

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával. Az év végi időszakban élénkebb forgalommal kell napközben számolni.

 

Baranya megye

Baranya határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával. Az év végi időszakban élénkebb forgalommal kell napközben számolni.

 

Bács-Kiskun megye

A megye közúti határátkelőhelyein – elsősorban Tompa közúti határátkelőhelyen – a személyforgalomban pénteken reggeltől szombaton estig akár 60 perces várakozással lehet számolni kilépő irányban. Hétfő estétől kedd estig számolni kell a belépő buszok és személyautók számának emelkedésével, ami esetenként 30-120 perces várakozást eredményezhet. A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti a 60-120 percet szombat estig és kedd reggeltől estig.

 

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen, pénteken és szombaton a kilépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 30-120 perces, míg tehergépjárművek esetében akár 120-180 perces várakozás kialakulásával számolunk. Hétfő délután és kedden a belépő irányban a busz- és a személyforgalmi sávokon 30-120 perc várakozás alakulhat ki. A tehergépjárművek esetében szerda hajnaltól akár 60-120 perc várakozás is kialakulhat ki- és belépő irányban.

Röszke és Ásotthalom közúti határátkelőhelyen a hétvége alkalmával 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban, illetve a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Tiszasziget közúti határátkelőhelyen 30 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban a pénteki és a szombati napon 60-120 perc várakozási idővel lehet számolni, míg belépő irányban pénteken és szombaton, illetve a kamionstopot követően a jövő héten, kedden 120 percet meghaladó várakozás is kialakulhat. A személyforgalomban kilépő irányban pénteken és szombaton 30 perc várakozás kialakulásával számolhatunk. Belépő irányban hétfő délutántól lehet forgalomnövekedéssel számolni, amely miatt a várakozás 30-60 perc is lehet. A fentieken túl a pénteki és a szombati napon kilépő irányban az autóbuszok tekintetében 30-60 perc várakozás is kialakulhat, míg szerdától belépő irányban alakulhat ki torlódás.

 

Békés megye

Békés megye közúti határátkelőhelyein esetenként 30 perces várakozás alakulhat ki, pénteken kilépő, hétfő este és kedden belépő irányban. Gyula közúti határátkelőhelyen a késő esti óráktól következő nap délelőttig alakulhat ki a teherforgalomban akár 30 perc várakozás pénteken és jövő héten, kedden.

 

Hajdú-Bihar megye

Hajdú-Bihar megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával. Az év végi időszakban élénkebb forgalommal kell napközben számolni.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen, jellemzően a dinamikusan megnövekedő személyforgalom miatt alakulhat ki a hosszú hétvégén és a jövő héten szerdán ki- és belépő irányban egyaránt 30-60 perc várakozás. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet.

Tiszabecs és Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a pénteken és szombaton, illetve jövőhéten kedden és szerdán a kilépő irányban 60, a belépő irányban 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 16 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat várakozás, amelynek mértéke elsősorban az átkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is elérheti vagy meghaladhatja a 30 percet. A várakozások elkerülése érdekében javasoljuk, hogy kilépő forgalom esetén a zárást megelőző 30. perctől a Lónya közúti határátkelőhely helyett válasszák a Barabás közúti határátkelőhelyet. Javasoljuk továbbá, hogy a zárást megelőző 30. perctől a Barabás közúti határátkelőhely helyett válasszák az állandó nyitva tartású Beregsurány közúti határátkelőhelyet.

Vállaj közúti határátkelőhelyen pénteken kilépő irányban és az ünnepi időszakban mindkét irányban számolhatunk akár 30-60 perc várakozással.

Csengersima Közúti határátkelőhelyen pénteken kilépő irányban akár 60-120 perc várakozási kialakulhat a személyforgalomban. A hosszú hétvégén a reggeli-délelőtti időszakban belépő irányban 30-60 perc, a kora délutáni, kora esti órákban pedig kilépő irányban 30-60 perc várakozás kialakulásával számolunk a szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt.

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

A légi közlekedésben kiemelt teltházas az év végi időszak, ezért javasoljuk, hogy az ellenőrzési folyamat (utasbiztonsági-ellenőrzés, vám- és útlevélvizsgálat) miatt a repülőtérre való korábbi elindulást az utazóközönségnek. Az időjárási körülmények a járatok érkezését és indulását befolyásolhatják, a járatokról bővebb információ a http://www.bud.hu/ honlapon szerezhető be.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Motort lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen elkövető azonosításához.

 

Pénztárcát lopott

Egy padon hagyott táskából pénztárcát lopott egy helybeli férfi Makón. A rendőrök a feltételezett elkövetőt előállították.

 

Baleset Kőbányán

Rendőri irányítás mellett egy sávon halad a forgalom a Mázsa téri magasságkorlátozó kapunál.