ROADPOL - rendőrök a figyelmes vezetés érdekében

2020. 09. 19., szo - 15:29
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

Jász-Nagykun-Szolnok megye főbb közlekedési útjain végezték az ellenőrzést.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata 2020. szeptember 16-22. között hirdette meg a ROADPOL Közlekedésbiztonsági Napok elnevezésű balesetmegelőzési programját, melyhez a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei is csatlakoztak.

A Figyelem az útra! ellenőrzés elsősorban a figyelem elvonásával járó cselekmények kiszűrésére, a menet közben elektronikai eszköz működtetésével, az ilyen eszközön a képi vagy szöveges adatok megtekintésével kapcsolatos tevékenységre (pl.: menet közben kézben tartott mobiltelefon, tablet, laptop használat, fej-vagy fülhallgató használata mindkét fülön) irányult. Emellett a biztonsági öv használatának elmulasztását is ellenőrizték a rendőrök. A megyében 2020. szeptember 14-15. között megtartott fokozott rendőri ellenőrzés során 761 járművezetőt ellenőriztek, 275 jogsértést tártak fel, továbbá egy körözött személyt is elfogtak, és 3 bűncselekmény elkövetését derítették fel.

Ezt követően 2020. szeptember 17-én koordinált sebességellenőrzést végeztek, mely során 8 óra alatt 103 esetben kellett intézkedni gyorshajtás miatt, melyet sorozat-ellenőrzésekkel, a sebességmérő eszközök kombinálásával, valamint nem rendészeti jellegű szolgálati gépkocsik bevonásával végeztek.

Ezen adatok rávilágítanak arra, hogy a közlekedők sok estben nem tartják be a KRESZ előírásait, túllépik az adott útszakaszra engedélyezett sebességhatárokat. Az ellenőrzések során összesen 26 olyan rögzített felvétel készült, hogy menet közben nem az útra figyeltek, hanem az elektronikai eszközeiket használták, ezáltal veszélyeztették a személy- és vagyonbiztonságot.

A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség az év hátralévő részében további, hasonló jellegű akciók megtartását tervezi. 

...hogy mindenki hazaérjen!

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

2 millió forint a nyomravezetőnek

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője felemelte a Tótkomlóson 2019. október 26-án holtan talált csecsemő ügyében elrendelt nyomozás során korábban kitűzött nyomravezetői díjat.