Zebra terv eredmények Baranyában

2019. 05. 22., sze - 16:18
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Az egyhetes baleset-megelőzési kampány célja a gyalogos balesetek megelőzése volt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága Zebra terv elnevezésű baleset-megelőzési kampányt hirdetett 2019. május 14-e és 19-e között. A kampányhoz Baranya megye is csatlakozott, ezért az említett időszakban a rendőrök a gyalogos balesetek megelőzése érdekében kiemelten ellenőrizték a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket.

Az ellenőrzések során a rendőrök összesen 25 alkalommal döntöttek helyszíni bírság kiszabása mellett, ezek közül a legtöbb esetben azért, mert a gépkocsivezető a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem adott elsőbbséget a gyalogos részére, vagy átlépte a záróvonalat.

Szabálysértési eljárást 6 esetben kezdeményeztek, közülük egy gépjárművezetővel szemben azért, mert eltiltás hatálya alatt vezetett, egy másik gépkocsivezető pedig olyan járművel közlekedett, amelyet hivatalból kivontak a forgalomból, ezért tőle a jármű forgalmi engedélyét és a rendszámát is elvették az egyenruhások.

A kampány során a rendőrök 16 esetben tilos jelzés figyelmen kívül hagyása, 5 alkalommal pedig biztonsági öv használatának elmulasztása miatt intézkedtek.

A rendőrök összesen 18 esetben alkalmaztak figyelmeztetést, ezek közül a legtöbbször gépkocsivezetővel szemben a  kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gyalogos részére elsőbbség meg nem adása miatt, valamint gyalogossal szemben a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladás szabályainak megszegése miatt.

Az utóbbi napokban többször is esett az eső, amelyet erős szél kísért. Ilyen időjárási körülmények a járművezetőktől és a gyalogoktól is fokozottabb odafigyelést követelnek. Többször nézzenek ki az esernyő alól, hajtsák félre az esőkabát kapucniját, és így győződjenek meg az átkelés veszélytelenségéről! Az úttestre lépés előtt győződjenek meg arról, hogy látta-e önöket a közeledő jármű vezetője! Ha úgy érzik, hogy nem, inkább mondjanak le az elsőbbségükről! Időjárástól függetlenül legyenek körültekintőek az úton való átkeléskor! A mobiltelefonon kapott üzenetek, vagy a fülhallgatóban szóló zene nem lehet fontosabb testi épségüknél!

… hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértő a vonaton

Egy Lőkösházánál belépésre jelentkező nemzetközi gyorsvonaton bújt meg egy szír férfi. A határrendészek megtalálták és előállították.

 

Rosszkor rossz helyen

A Szekszárdi Rendőrkapitányságon befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet két szekszárdi férfi ellen indítottak, akik egy 27 éves kistormási férfit bántalmaztak azért, mert elment előttük az utcán.

 

Követési távolság

Súlyosan megsérült az a sofőr, aki járművével az előtte haladó kamionnak ütközött az M3-as autópályán.

 

Pozitív szonda

Jogosítvány nélkül, ittasan vezetett egy férfi Tatabányán.

 

Keressük a rongálót

A keceli rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen beazonosítása érdekében.

 

Ittak és vezettek

A szerencsének köszönhető, hogy nem okozott nagyobb bajt a két ittas járművezető.