Idén 15. alkalommal ellenőrizték a tehergépjárműveket a XVIII. kerületi rendőrök

2020. 11. 28., szo - 10:00
Budapesti Rendőr-főkapitányság

A baleset-megelőzés mellett az akciósorozat célja a közúti közlekedési szabályok betartatása volt.

Befejeződött az idei évben a Budapesti Rendőr-főkapitányság XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság tehergépjármű-ellenőrzési akciója Pestszentlőrinc és Pestszentimre területén. Az akciósorozatban a kerületi rendőrökön kívül részt vettek a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály, valamint a Budapest Közút Zrt. munkatársai is.

A teljes körű ellenőrzéssorozat keretében 15 napon keresztül ellenőrizték a kerületben közlekedő tehergépjárműveket, amely kiterjedt a járművezetéshez szükséges okmányok meglétére és érvényességére, a gépjárművek műszaki állapotára, a vezetési- és pihenőidők betartására, a menetíró készülékek előírás szerinti használatára, a behajtási engedélyek meglétére, valamint a megengedett legnagyobb össztömegre vonatkozó szabályok betartására.

Az akcióban 324 tehergépjárművet ellenőriztek, ebből 118 teherautó tengelysúlyát mérték meg a BKK munkatársainak együttműködésével. Három személyt bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő a kerületi kapitányságra, 73 tehergépjármű-vezetővel szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek vezetési- és pihenőidővel, valamint menetíróval kapcsolatos szabályszegés észlelése miatt. További 12 sofőrrel szemben a megengedett legnagyobb össztömeg túllépése szabályszegés észlelése miatt kezdeményeztek közigazgatási eljárást. A rendőrök egy jogosítványt és három forgalmi engedélyt a helyszínen elvettek, illetve különböző szabálysértések miatt 12 járművezetővel szemben intézkedtek. Behajtási hozzájárulás hiánya és a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 570 ezer forint értékben szabtak ki közigazgatási bírságot, és 555 ezer forint értékben szabtak ki helyszíni bírságot szabálytalan rakományrögzítés, kötelező felelősségbiztosítás vagy műszaki érvényesség hiánya miatt.

A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően nagymértékben csökkent a kirívó szabályszegések száma a vezetési- és pihenőidők tekintetében. A folyamatos tengelysúly-ellenőrzéseknek köszönhetően jelentősen kevesebb túlsúllyal közlekedő tehergépjárművet látni a kerületben. Az ellenőrzési sorozatnak köszönhetően a BRFK XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság illetékességi területén a baleseti statisztika csökkenő tendenciát mutat az előző évekhez képest.

A XVIII. kerületi rendőrök az akciósorozatot a jövő évben is folytatják.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Önként jelentkezett

A rendőrkapitányságra önként ment be az a férfi, aki péntek este egy közlekedési baleset részese volt Debrecenben. A gyanú szerint a jármű vezetője megállás nélkül elhagyta a helyszínt.