Kockázatmentesen, vidáman a jégen

2019. 01. 08., k - 10:43
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A jégen tartózkodás veszélyes is lehet! Figyelmeztet a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

A hideg időjárás miatt egyre több vízterület fagy be hazánkban. A jeges szabadvizek nagy vonzerőt gyakorolnak a gyermekekre és a felnőttekre egyaránt. Azonban ezek felülete jelenleg még nem elég szilárd ahhoz, hogy bárkit is elbírjanak. A jégbeszakadásoknak gyakran súlyos kimenetelük is lehet, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.

 

Fontos tudni:

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Azonban még a biztonságosnak ítélt jégre is TILOS rámenni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével –, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint a folyókon, rianás esetén a Balatonon.

A szabadvizek jegére nem csak a sportolásra, csúszkálásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lék vágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 m2-t meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 m magasságban, legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

 

Néhány jó tanács:

Soha ne menjenek egyedül a jégre! Ne álljanak szorosan egymás mellé nagy csoportban és lehetőleg folyamatosan mozogjanak, ne egy helyben ácsorogjanak!

A jégen tartózkodás során, gyanús ropogás, recsegés esetén, azonnal feküdjenek hasra, hogy a jég minél nagyobb felületen legyen terhelve és próbálják meg a legközelebbi biztos pontot (partot, stéget) hason csúszva elérni!

Beszakadás esetén igyekezzenek a jég szélében megkapaszkodni és lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökni magukat és közben segítséget kérni! A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerüljék a felesleges mozdulatokat, hogy a ruházatban keletkezett szigetelő légréteg ne tudjon kijönni! Partot érés után, azonnal menjenek meleg helyre, szárítkozzanak meg és igyanak forró, meleg italt, de kerüljék a kávé és az alkohol fogyasztását!

Ne kezdjenek felelőtlenül mások mentésébe, mert ez csak tetézheti a bajt! Életüket kockáztathatják, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjanak segítséget! A mentést végzőt kötelekkel, illetve társakkal biztosítsák! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsanak a jégbeszakadtnak, ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc- segíthetnek! A mentést követően azonnal hívjanak mentőt!

Amennyiben nem bizonyosodtak meg teljes mértékben, hogy a szabad víz jégfelülete sportolásra alkalmas-e, úgy keressenek inkább egy közelben üzemelő műjégpályát!

 

Vigyázzanak magukra és egymásra! Kockázatmentes, vidám sportolást kívánunk!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Tört-zúzott

Egy közúti jelzőtáblát kitépett a helyéről, egy buszmegálló üvegeit pedig betörte a 23 éves szigethalmi lakos.

 

Teljes útlezárás a 43-as főúton

Baleset miatt teljes az útlezárás a 43-as főút 6-os kilométerszelvényében, Szeged-Szőregen. A forgalmat a rendőrök a főút melletti szervizútra terelik.

 

Három embercsempész ellen indult eljárás

Egy szerb, egy bosnyák és egy szlovák állampolgárságú férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás Csongrád megyében. Nyolc bangladesi férfit szállítottak.

 

Szemébe sütött a nap

A Paksi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya befejezte a vizsgálatát annak a 70 éves bölcskei férfinak az ügyében, akivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.