Emlékvitrin az egykori rendőrfőkapitány tiszteletére

2019. 07. 18., cs - 12:38
Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

A Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közös közleménye.

Dr. Kaáli Nagy Marcell, Székesfehérvár egykori rendőrfőkapitányának kitüntetéseit, becses relikviáit, az 1938-as Szent István Jubileumi Év dokumentumait is őrzi az az emlékvitrin, amelyet csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Városi Rendőrkapitányságon. Az eseményen a város egykori főkapitányáról Kovács Zsolt r. ezredes rendőrkapitány és Simon László, az emléktárgyak felajánlója emlékezett.

1

Székesfehérvár XX. századi ismételt felemelkedésének emblematikus időszaka volt az 1938-as országgyűlést közvetlenül megelőző és az azt követő időszak.
A nagy idők nagy formátumú vezetőket kívántak, ezek egyike volt dr. Kaáli Nagy Marcell, akit éppen az emlékév várható eseményei miatt vezényeltek városunkba, és aki aztán elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy minden a legnagyobb rendben, az ügy fontosságához méltóan zajlódhatott le.

Az 1938-as Szent István Jubielumi Év eseményei kiemelt feladatot róttak a rendészeti szervek állományára. Az év elejétől megkezdődött a rendezvénysorozat biztosítására történő felkészülés és országosan is egyedülálló módon elkészült az éves biztosítási feladatterv. Az év elején világossá vált a városvezetés és a belügyminiszter számára is, hogy az emlékév tervezett rendezvényei számára, továbbá a közrend és közbiztonság fenntartására csupán a rendőri erők nem elégségesek, határozott és jól szervező, gyakorlott rendőri vezetőre és vezetésre is szüksége van úgy a városnak, mint az országnak. Ennek érdekében dr. Kaáli Nagy Marcell egri rendőrkapitányt 1938. január 1-jai hatállyal a belügyminiszter a Székesfehérvári Rendőrkapitányság vezetésével bízta meg. Az 1938. évi ünnepségek biztosítása kiemelt szintű, a rendőri és a csendőri állomány felkészítése, szolgálatellátása példaértékű volt, a tömegek mozgatása megfelelően sikerült, rendkívüli esemény nem történt. Az újonnan felállított közlekedési szolgálat eredményesen mutatkozott be a közlekedés, a forgalomszervezés, a járművek mozgatása és parkoltatása terén is. A jubieliumi év székesfehérvári rendezvényeinek rendőri biztosításáért a kormányzó kitüntetésben részesítette dr. Kaáli Nagy Marcell rendőrfőtanácsost.

2

Bár mindezt akkor kitüntetésekkel, címekkel el is ismerték, neve lassan a múltba szürkült, de hogy ez ne maradjon így, abban egy Abán élő fehérvári lokálpatriótának, Simon Lászlónak volt a legnagyobb szerepe. A főkapitány nevét és érdemeit a különféle megemlékezéseken – például a Ciszterci altemplomban évente tartottakon – visszahozta a köztudatba, örökösétől, Kaáli Nagy Lydiától pedig becses relikviákhoz, képekhez, dokumentumokhoz, kitüntetésekhez jutott. Ezeket ajánlotta fel azután Székesfehérvár jelenkori rendőrségi vezetőinek ahhoz, hogy a volt főkapitány tiszteletére épületükben emlékvitrint rendezhessenek be. Mint mondta, dr. Kaáli Nagy Marcell így a jövőben is példa lehet mindenkinek arra, hogyan lehet, hogyan kell egy vállalt feladatot tisztességgel, a lehető legjobban elvégezni. Mostanra az emlékvitrin elkészült, így a híres előd ma élő, távoli rokonai is megnyugvással vehetik tudomásul, hogy családjuk volt tagjának neve és tettei fennmaradnak.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ürgére vadászott

Összesen 47 csapdát állított fel a ságújfalui férfi Piliny külterületén.

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.