Évértékelő Heves megyében

2021. 03. 06., szo - 07:29
Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

Czinege László r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány értékelte a főkapitányság 2020. évi munkáját.

Czinege László r. dandártábornok, rendőrségi főnácsos, megyei rendőrfőkapitány a 2021. március 4-én tartott értekezleten a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. évben végzett munkáját értékelte.

Az értekezlet elöljárója, Kovács István rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, gazdasági országos rendőrfőkapitány-helyettes volt.

A főkapitányság vezetője a beszámoló elején kiemelte, hogy rendkívüli kihívásokkal teli év volt a 2020-as év. Ezt azért is hangsúlyozta, mert a járványügyi helyzet miatti plusz terhek jelentősen növelték a rendőrség feladatait. Ettől függetlenül a Heves Megye rendőri állománya tisztes helytállással hajtotta végre a rájuk háruló feladatokat.Ezért külön köszönetét fejezte ki.

Heves megyében a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 4762, ez közel azonos volt, mint az előző év hasonló időszakában. Minimális mértékű emelkedés az ügyek befejezésének felgyorsításából adódott.

A kiemelten kezelt bűncselekmények számában összességében 6,02%-os csökkenés volt tapasztalható.

Az elmúlt évben kilenc emberölés miatt indult nyomozás került befejezésre, melyek közül három esetben történt családon belüli erőszak. Valamennyi ügyben az elkövető felderítésre került.

A közterületen elkövetett bűncselekmények számában összességében 29,7% növekedés mutatható ki,  mely sok esetben magyarázható az ügyfeldolgozás gyorsításával, valamint a járványügyi, vészhelyzeti intézkedések miatt az emberekben felhalmozódott ingerültség miatt. Ez jól látható a garázdaság, a súlyos testi sértés valamint a rablás bűncselekmények számának emelkedéséből is.

Ki kell emelni azt, hogy a vagyon elleni bűncselekmények befejezési számában viszont csökkenés tapasztalható. Jelentős a csökkenés a személygépjármű lopások miatt lezárt eljárások számában, valamint a lakásbetöréses ügyekben is.

A pandémia idején elrendelt vészhelyzeti intézkedések miatt előtérbe került az interneten keresztül történő vásárlások lehetősége, mely miatt felgyorsult az internetes térben történő bűncselekmények, az úgynevezett online csalások elkövetése is. Ezt kihasználva az elkövetők a bűncselekményeket otthonról, aránylag gyorsan és magas haszonnal követik el. Az online térben elkövetett bűncselekményekkel szemben a hatóság próbál fellépni és a lehető legtöbb csatornán keresztül felhívni a lakosság figyelmét az áldozattá válás elkerülésére, valamint az eddig ismert elkövetési magatartásokra is.

Heves megyében, 2020 évben 509 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, ami 6,9 %-kal kevesebb, mint az előző évben. A halálos közúti közlekedési balesetek száma 11,7%-kal, balesetben elhunyt személyek száma 11,1%-kal 18-ról 16-ra csökkent.

Az illegális migráció elleni védekezés keretében, a Heves megyei rendőrök 2020 szeptemberétől folyamatosan részt vettek a déli határszakasz megerősítésében. Ezen túlmenően mélységi migrációs ellenőrzéseket is végeztek a megyénkben.

Külföldiek által elkövetett jogsértő cselekmény felfedésére tíz esetben került sor ebből három esetben embercsempészés bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt intézkedtek a kollégák.

A szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény 2020. március 1. napján hatályba lépett módosítása értelmében általános szabálysértési hatóságként a rendőrség jár el. Összességében 1353 db eljárást vettünk át a Heves Megyei Kormányhivatal járási hivatalaitól.

Czinege László rendőr dandártábornok Úr még egyszer köszönetét fejezte ki a járványügyi helyzetben tanúsított feszes és példaértékű szolgálat ellátásért.

Kovács István rendőr vezérőrnagy az értekezlet zárásaként a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság elmúlt évi teljesítményét jóra értékelte, megköszönte az éves munkát, majd meghatározta az idei év feladatait.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam