Hagyományőrző rendőrök Pécsett

2019. 08. 30., p - 12:31
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztató keretében mutatta be a dualista kori rendőrség egyenruházatát és fegyverzetét.

A dualista kori egyenruházatot és fegyverzetet 2019. augusztus 30-án 10 órakor Pécsett, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Athinay úti épületében megtartott sajtótájékoztatón mutatták be. A sajtótájékoztatót dr. Gulyás Zsolt rendőr ezredes, megyei rendőrfőkapitány nyitotta meg, aki elmondta, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság ez év júniusában kötött együttműködési megállapodást a Magyar Rendészettudományi Társasággal a magyar rendészettudományi élet hagyományainak felkutatása, ápolása, valamint a rendőrség tevékenységének népszerűsítése, társadalmi elfogadottságának növelése céljából. A főkapitányság választása Pécs szabad királyi város 1902-es egyenruházatára esett, amelyet a levéltári források alapján készíttettek el. A hagyományőrző őrjárat tagjai alapvetően nem intézkednek, azonban amennyiben szükséges, természetesen intézkedési kötelezettségüknek eleget tesznek. Prof. dr. Korinek László akadémikus, a Magyar Rendészettudományi Társaság elnöke beszédében méltatta a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezését. Hangsúlyozta, hogy a hagyományok ápolása mellett rendkívül fontosnak tartja a rendőrség munkájának népszerűsítését is. Külön kiemelte, hogy megtisztelő feladat volt számára, hogy a hagyományőrző egyenruha elkészítésében részt vehetett.

A sajtótájékoztatót követően a Széchenyi téren a hagyományőrző rendőrök megkezdték az őrjáratot, amelyet nagy érdeklődés övezett.

A rendőrök a dualista kori egyenruházatot rendőrségi és a közösségi rendezvényeken mutatják majd be, így szeptember hónapban megjelennek Pécs Város Napja rendezvényein, a szigetvári Zrínyi Napokon, a Komlói Bányásznapokon,  a szentlőrinci Lobbi Partin, a siklósi vár környezetében, a mohácsi belváros utcáin és a Pécsi Napokon is.

A jövő évben további kettő dualista kori rendőri egyenruházat elkészítése várható.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

További kamerákat lopott

A budapesti lakos beismerte, hogy még öt kamerát lopott. Közöttük volt térfigyelő és rendszámfelismerő is.

 

Percek alatt elfogták

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező kalocsai járőrök percek alatt az utcán fogtak el.

 

Megjelölte az édesburgonyát

Egy miskolci áruház zöldségespultjánál könnyített magán egy férfi, aki közel 160 kilogramm zöldséget tett eladhatatlanná.

 

Drága ízlés

Parfümöket és arckrémet vitt el a gyanú szerint egy váci drogériából a képeken látható nő.