Határokon átívelő közös gyakorlat

2018. 11. 08., cs - 10:23
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

A zalai rendőrök közös gyakorlatot tartottak a horvát és szlovén kollégáikkal a határokon átnyúló bűnözés elleni hatékony együttműködés elősegítésének érdekében.

Magyar, horvát és szlovén rendőrök a 2018. november 7-én végrehajtott közös műveleti akcióban az országhatárt átlépő bűnözők követése és elfogása során teendő intézkedések gyakorlását helyezték előtérbe.

Egy csáktornyai banktól indult az első gyakorlat, az elfogás pedig a szlovén-magyar határnál lévő Pince település után, Magyarország területén történt. A fikció szerinti fegyveres rablót a közösen bevezetett intézkedések eredményeként a magyar rendőrök feltartóztatták, majd az elkövetőt üldöző szlovén egyenruhások elfogták a menekülőt.

A második gyakorlat története szerint egy zalai kisvárosban, Lentiben, egy gyalogosátkelőhelyen ütöttek el egy férfit, aki eszméletét vesztette, a balesetben súlyos sérülést szenvedett. A magyar rendőrök követték a menekülő sofőrt egészen a szlovén-horvát határig, ahol a horvát egyenruhások feltartóztatták az elkövetőt, magyar kollégáik pedig elfogták. 

Az intézkedéssorozat alatt a magyar és külföldi rendőrök az elméleti ismereteket a gyakorlatban is alkalmazhatták. A művelet egészen a bejelentéstől az elkövető elfogásáig végigkísérte a rendőri intézkedések sorozatát, valamint rámutatott a három ország hatósága közötti együttműködés, kommunikáció és információáramlás fontosságára.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Öt afgán férfi egy szlovén kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Halálos vonatgázolás Szegeden

Egy személyvonat egy gyalogost sodort el Szeged belterületén, a Szabadkai úti vasúti átjáróban. A férfi a helyszínen meghalt. A helyszínelés idejére az érintett szakaszon teljes útlezárás van érvényben és a vasúti forgalom is szünetel.

 

Magyar és cseh teherautóban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Hat illegális migráns egy cseh kamionban

Egy tehergépkocsi ellenőrzése során hat határsértőt találtak megbújva a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Az ügyben a román hatóságok járnak el.

 

Személyvonaton bújt meg

Egy vonat ülése alatt megbújva, jogellenesen próbált meg bejutni Magyarországra egy illegális migráns.