Színek a roma kultúrából

2014. 12. 02., k - 15:36
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Múltunk és jelenünk, színek a roma kultúrából címmel nyílt kiállítás a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság aulájában 2014. december 2-án.

A Veszprémi Rendőrkapitányság, a Pápai Rendőrkapitányság a Nagyvázsonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület együttműködésének köszönhetően kerülhetett sor annak a kiállításnak a megrendezésére, amely a főkapitányság épületében mutatja be a roma kultúrát, népviseletet, szerszámokat, hangszereket. „Törekvésünk, hogy a különböző kulturális, ismeretterjesztő és sportrendezvények során alkalmat adjunk a rendőrség dolgozói és a roma lakosság számára a nézőpontok közelítésére, egymás megismerésére” – mondta el beszédében dr. Ipsits Csaba r. ezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője. A roma zenei hagyományokból építkező műsort követően Beverly Fault, az angol rendőrség bevándorlási csoportjának munkatársa mondott beszédet. Az angol rendőrtiszt társával idén második alkalommal érkezett Veszprém megyébe tapasztalatcserére.

Makula György r. őrnagy, az ORFK Kommunikációs Szolgálatának Főosztályvezető-helyettese a rendőri pálya választásának előnyeiről beszélt a roma fiataloknak és levetített egy Oláh Gergő közreműködésével készült toborzó kisfilmet.

A Veszprémi Rendőrkapitányság kerékpárt adományozott a Nagyvázsonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére, a gyerekek kerékpáros ismereteinek elsajátításához. Dr. Töreki Sándor r. dandártábornok, Veszprém megyei főkapitány és dr. Ipsits Csaba r. ezredes, kapitányságvezető ajándékot adott át Kandikó Ritának, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület vezetőjének, Rupa Évának, a Nagyvázsonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, valamint a több, mint kétezer kilométerről a kiállításra érkező angol rendőr kollégáknak: Beverley Faul-nak, és Stephen Edser-nek.

A kiállítás megnyitóját követően a Veszprémi és Pápai Rendőrkapitányság harminc roma származású diák számára tartott vetélkedővel egybekötött kapitányságlátogatást, amelynek során bemutatták a rendőrség épületét, technikai eszközöket, fegyverzetet, szolgálati gépkocsikat. Az érdeklődő fiatalok számára egy roma származású rendőr tartott előadást a rendőri pályáról, az oda vezető útról és lehetőségekről.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránst fogtak el Röszkénél

Jogellenesen, hamis személyazonosító igazolvánnyal próbált meg bejutni az országba, a nagy forgalmat kihasználva egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

 

Szlovák-magyar közös járőrszolgálat a Dunán

A Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Vízirendészeti Osztály és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Duna közös szakaszán együtt láttak el szolgálatot.