110 éves a Rendőrmúzeum

2018. 12. 19., sze - 11:42
Zsaru Magazin

A Rendőrmúzeumot 1908-ban alapították Bűnügyi Múzeum néven, és sokáig a Budapesti Rendőr-főkapitányság zártkörű intézménye volt.

Néhány szervezeti változást követően 1999 óta a Mosonyi utcai intézmény teljes kiállítási anyaga nyilvánossá vált, bárki megnézheti, kutathatja. Nemcsak érdekes, de a rendőrszakmai munkához is kínál tanulságokat.

Időszaki kiállítással ünnepli megalakulásának 110. évfordulóját a Rendőrmúzeum. November 22-én, a tárlat megnyitóján szóba került a rendőrségi és bűnügyi múzeumok múltja is. Így természetesen az olasz kriminológus, orvos, Cesare Lombroso neve is felmerült, aki elsőként alapított ilyen jellegű intézményt Torinóban az 1870-es években. Igaz, az ő gyűjteménye még csak korábbi bűnelkövetők koponyájából állt, és arra szolgált, hogy bebizonyítsa elméletét, mely szerint a bűnözők bizonyos karakterjegyek alapján felismerhetők. Lombroso furcsa intézményét tudományos szempontból is fontos bűnügyi múzeumok követték Európában. A szakemberek rájöttek arra, mindenki okulására szolgálhat, ha megismerjük és tudományosan is megvizsgáljuk a bűnözők és a bűnüldözők eszközeinek technikai fejlődését, a bűnjeleket, az esetek leírását, azok bizonyítékait, az elkövetés eszközeit.
 

SOKÁIG CSAK A SZAKMÁNAK

Nálunk egy igazságügy-miniszteri rendelettel a Budapesti Rendőr-főkapitányság épületében létesült a Bűnügyi Múzeum. A folyamatosan gyarapodó gyűjtemény az 1940-es évekre már közel 10 ezer tárgyat számlált, ám a törzsanyag a II. világháborúban szinte teljesen megsemmisült. A múzeumot az 1950-es évek végén szervezték újjá, 1963-ban a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet épületében talált helyet, ahol 1997-ig zártkörűen működött. Csak zsaruk, rendészeti iskolák hallgatói, önkéntes rendőrök, jog- és orvostanhallgatók tekinthették meg. A múzeum egyik legfőbb célja a bűnügyi munkát végző személyek gyakorlati képzését kiegészítő szemléltető oktatás volt a korábban megtörtént tanulságos bűnügyek tárgyi emlékeinek bemutatásával. 1999 áprilisában új névvel, megújult tartalommal nyílt meg a ma már Rendőrmúzeumként ismert intézmény a Mosonyi utca 5. szám alatt. Ettől az időponttól a teljes kiállítási anyag nyilvános, bárki megnézheti, kutathatja. Ám a múzeum nem csak rendőrségtörténeti tárgyak, valamint kriminalisztikai anyagok bemutatásával kínál érdekességeket a látogatók számára és szakmailag fontos tanulságokat a rendőrségi munkához. A Múzeumok Éjszakáján is izgalmas programokkal várja a látogatókat, múzeumpedagógiai és múzeumi moziprogramokat, valamint gyerekek számára különböző bűnmegelőzési foglalkozásokat szervez.

– A rendőrség vezetésének a múzeum megnyitásával többek között az volt a célja, hogy az egyes kiállítások méltón reprezentálják a testület történetét, valamint a bűnözés elleni harc tárgyi és dokumentációs emlékeit – mondta a megnyitón Kuczik János Zoltán dandártábornok, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes. – A múzeum munkatársai mindent megtesznek azért, hogy felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt érdekes látnivalókat kínáló programokkal segítsék elő a testület mindennapi munkájának megismerését, ezzel is szorosabbá téve a lakosság és a rendőrség kapcsolatát.
 

ÉLMÉNYT KÍNÁL ÉS ELRETTENT

A múzeumnak van numizmatikai gyűjteménye kitüntetésekkel, szolgálati érdemjelekkel, emlékérmekkel. Fegyver- és egyenruha-szakgyűjteménye (egy további komoly egyenruha-kiállítása Tarnamérán kapott helyet) van, aztán történeti dokumentációs szakgyűjteménye oklevelekkel, kinevezésekkel, parancsokkal, különböző korszakokból származó rendőreskükkel, zsaru- és detektívigazolványokkal. És van egy jelentős fényképszakgyűjteménye, valamint történeti tárgyakból álló szakgyűjteménye régi és mai bűnjelekkel, különös tárgyakkal, dokumentumokkal.

– A múzeum születésének 110. évfordulóját méltóképpen szerettük volna megünnepelni – említette Kékiné Rozsnyai Éva, a Rendőrmúzeum vezetője. – Ez az elhatározás véletlenül egybeesett azzal, hogy egy évvel ezelőtt az egykori múzeum fejlesztésének legaktívabb szereplője, dr. Kelety Géza unokája megkeresett minket azzal, hogy nagyapja hagyatékának egy részét felajánlja a Rendőrmúzeumnak. A 212 darabból álló tárgyegyüttes rendészettörténeti szempontból is értékes kollekció. Így most láthatók a múzeum történetét illusztráló tablók, egy 40 képből álló fotókiállítás, amelyben az 1890-es évektől mutatjuk be a múzeum történetét, fejlődését, érdekesebb műtárgyait, és láthatók a dr. Kelety Gézától származó tárgyak, amelyek az ő személyének sokszínűségét, érdekes egyéniségét is reprezentálják.

Kékiné Rozsnyai Éva nem túlzott, hiszen dr. Kelety Géza valóban különleges ember volt. Nem csupán rendőrként végzett figyelemre méltó munkát, de kitűnő művészi érzékkel festett képeket, japán hangulatú kerámiatálakat, jeleskedett a fafaragásban, így a kiállításon efféle munkáiból is láthatunk ízelítőt.
 

FEBRUÁR VÉGÉIG TEKINTHETŐ MEG

– A nagypapa szerény, visszahúzódó, rendszerető ember volt – emlékezett a kiállítás megnyitóján Kelety Gábor László, dr. Kelety Géza unokája –, akinek nagyon erős volt az igazságérzete. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy sokat párbajozott az igazáért, noha ezért börtönbüntetés járt akkoriban. Jogászként nagyon lelkiismeretesen élt, az oktatást és a rendőri munka bemutatását tartotta nagyon fontosnak. Munkájában is voltak kiemelkedő újításai, ilyen volt az úgynevezett „mordautó”, azaz a bűnügyi helyszínelőkocsi rendszerbe állítása. Vonzotta a művészet, maga is festett, faragott, gyakorlatias ember volt. Élete sajnos szomorúan alakult: a II. világháború után a kommunista rendszer ellensége és kitaszítottja lett. Teljes vagyonelkobzásban részesült, ingóságait és ingatlanjait elvették, nyugdíjától megfosztották. 1951-ben kitelepítették Mezőberénybe, az ötvenes években néhány napra koholt vádakkal bebörtönözték.

A kiállításon láthatók tehát dr. Kelety Géza tárgyi emlékei, valamint tablók és fotók, amelyek a Rendőrmúzeum múltjából kalauzolnak annak jelenébe. A felvételek között valódi furcsaságokat is láthatunk: Risztics, a hírhedt kasszafúró betörőszerszámairól készített felvételt, „rovott múltú személyek” fülfajták szerint csoportosított képeit az 1900-as évek elejéről, a konstantinápolyi rendőr-delegáció 1909-es látogatásáról készített fényképet, tárlatvezetést az 1970-es évekből és még számos érdekességet.

A kiállítás február 23-ig látható, de márciusban máris jön a következő, amelynek fókuszában a rendőrségi állományban dolgozó nők állnak majd, valamint az állandó kiállítások fejlesztése is folyamatos, a Rendőrmúzeum munkatársai folyamatosan dolgozzák fel a különböző bűnügyeket.   

 

TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: MANEK ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránst fogtak el Röszkénél

Jogellenesen, hamis személyazonosító igazolvánnyal próbált meg bejutni az országba, a nagy forgalmat kihasználva egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

 

Szlovák-magyar közös járőrszolgálat a Dunán

A Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Vízirendészeti Osztály és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Duna közös szakaszán együtt láttak el szolgálatot.