19 év a Biharkeresztesi Rendőrőrsön

2021. 04. 07., sze - 14:03
Zsaru Magazin

Két évtizeden át ugyanott dolgozni nem kis teljesítmény. De rendőrként és nőként csaknem ugyanazt a határ menti rendőrőrsöt vezetni mindenképp unikumnak számít a magyar rendőrség történetében.

Feketéné Bartha Edit alezredes, aki 2002-ben lett a Biharkeresztesi Rendőrőrs parancsnoka, állítja: három éve csak azért tudott egy súlyos betegségből felépülni, mert mindennél jobban vágyott vissza a kollégái közé, újra dolgozni akart.

Közel húsz esztendeje szolgált már a rendőrségen Feketéné Bartha Edit, negyedik éve volt a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője, amikor szinte egyik napról a másikra felajánlották neki a 4200 fős kisváros rendőrőrsének parancsnoki beosztását.

– Biharkeresztes mindig speciális terület volt, pont a határátkelőhely miatt. A határon a mai napig olyan jellegű bűncselekmények miatt járunk el – közokirat-hamisítás, körözött személyek elfogása vagy akár lopott autók kapcsán –, amelyeknek a kezelése nagyon nehéz, összetett feladatot jelent – nyilatkozza az alezredes, aki már kinevezése előtt kilenc éve a kisvárosban lakott. Nemcsak a jövendő kollégáit ismerte jól, de azt is tudta, hogy nem kis feladat lesz a felderítettségi mutatókon változtatni. Eleinte hatalmas erőket kötött le a vagyon elleni bűncselekmények nyomon követése, idővel azonban komoly változás állt be az őrs életében: évről évre javultak az eredményeik, és az ismertté vált bűnügyek száma is jelentősen visszaesett.

.

– Miután én is itt lakom, és szinte mindenkit ismerek, sosem mondhattam irreális terveket arról a képviselő-testület előtt, hogy mit szeretnénk megvalósítani – mondja. – Az, hogy óriási javulást értünk el, a társadalmi és környezeti hatások mellett a rendőrőrsön dolgozó csapat érdeme. Minden beosztottam külön egyéniség. Nagyon megmaradt bennem az első ügyek egyike, ami nem sokkal a kinevezésem után történt. Egy péntek délután bejött egy anyuka, kézen fogva egy általános iskolás kislánnyal. Nem ismertem őket, mert nem helyiek voltak. Elmondta, hogy a gyerek egy rokonuknál volt látogatóban, és nem akar vele hazamenni. Sőt, a hozzátartozójuknál szeretne maradni. Azt mondta, érzi, hogy valami nagyon nagy baj van a kislánnyal. Neki nem akar beszélni róla, ezért szeretné a segítségünket kérni. A lényeg, hogy egy nyomozó kollégámmal elkezdtünk beszélgetni anyukája jelenlétében a gyerekkel, aki nagyon megnyílt. Kiderült, hogy az édesanyja második férje rendszeresen mellé bújt éjszakánként az ágyba, és szexuálisan zaklatta. Az anyuka ezek után feljelentést tett. A bíróság nagyon komoly büntetést, több mint 10 évet szabott ki a férfira. A gyereknek – aki nagyon bátran viselkedett ebben a helyzetben – tényleg nem kellett a történtek után hazamenni. Azóta is követem a sorsát. Egy családtag segítségével nőtt fel. Tudom, hogy ma már ő is édesanya, boldog élete lett. Nagyon jó érzés, hogy anno sikerült időben egy mérgező környezetből kiragadni őt. Visszahozni a normális életbe, megszabadítani a mindennapos rettegéstől, ami addig körülvette. A munkám során nekem mindig kiemelten fontos volt a gyerekekkel, a fiatalokkal való foglalkozás. Ugyanakkor azt érzem, hogy vezetőként sok tekintetben jobban kell teljesítenie egy nőnek, mint egy férfinak. Szakmailag olyan háttérismerettel kell rendelkeznie, amivel folyamatosan támogatni tudja a frontvonalban lévő kollégáit.

Feketéné Bartha Edit alezredes úgy éli meg, hogy a rendőrőrsön dolgozó munkatársaival hasonlóan erős kapocs köti össze, mint a közvetlen hozzátartozóival. Az ő eredményeik is azzal a melegséggel töltik el, mint a két ma már felnőtt gyereke sikerei. Emberpróbáló időszak volt a számára, amikor három évvel ezelőtt súlyos beteg lett. Állítja, a legnehezebb perióduson épp az az erős kötelék segítette át, ami a családjához és a munkatársaihoz fűzi. Mióta visszatért dolgozni, több ügyet is sikerre vittek a rendőrőrsön.

– Tavaly egy nyugdíjas férfi volt egy csalás sértettje – idézi fel az egyik országosan is ismertté vált ügyüket. – Telefonon hívták fel azzal, hogy egy nyereményjátékban vesz részt, és ha 50 ezer forintot kifizet, jóval nagyobb összegre tud szert tenni. Közben a csalók kifaggatták a férfit a kártyaadatairól. Majd az összes félretett pénzét, több mint 1 millió forintot leemeltek a számlájáról.

Később kiderült, hogy a férfi hitelkártyájának adataival egyebek mellett három csúcskategóriás mobiltelefont rendeltek meg. A rendőrőrs dolgozóinak sikerült felvenniük a kapcsolatot a XIII. Kerületi Rendőrkapitánysággal, majd azzal a céggel, amelytől a mobiltelefonokat megrendelték a bűnözők. Akkor csaptak le az elkövetőkre, amikor azok átvették volna a készülékeket. Végül három gyanúsítottja lett az ügynek.

Feketéné Bartha Edit alezredes még a szabadsága alatt is igényt tart arra, hogy mindenről tudjon, ami a Biharkeresztesi Rendőrőrs illetékességi területén történik. Mint mondta, egyszer azt is megtudta, hogy milyen, ha sértettként, és nem rendőrként tekint egy ügyre.

.

– Tíz kilométerre lakik egy faluban az özvegy édesanyám – emlékszik élete talán legnehezebb bűn­ügyére. – Egyik reggel azzal hívott telefonon, hogy betörtek hozzá. A melléképületet törték fel, meg a pincét. Elvitték a két héttel korábban levágott disznó portékáját, füstölt áruit meg a házi pálinkát. Nyilván azonnal beindult a gépezet.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság indított nyomozást. A nyomkövető kutya a kerten keresztül elvezette a zsarukat az elkövetőkig, akiknél az ágyneműtartóban és a padláson megtaláltak majdnem mindent, amit elloptak.

– A mai napig emlegeti az édesanyám. Egy 75 éves embert iszonyúan szíven üt, hogy megfosztották mindattól, ami az ő keze munkájának az eredménye volt – mondja az alezredes. A szavai töltéséből érezni, hogy ez a betörés egészen másképp hatott rá is, mint bármely másik, amivel addig találkozott.

– Az ember rendőrként soha nem felejtheti el, hogy bárkiből, a közvetlen hozzátartozójából vagy belőle is lehet sértett. Az, ami az édesanyámmal történt, újra megvilágította ezt a számomra.

P. GÁL JUDIT

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ

 

.

FEKETÉNÉ BARTHA EDIT

1982: a BRFK-ra, közrendvédelmi területre szerel fel.

1986–1992: a Debreceni Rend­őrkapitányság vizsgálója.

1992–2002: a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságon nyomozó, szabálysértési előadó, igazgatásrendészeti osztályvezető.

2002 óta a Biharkeresztesi Rend­őrőrs parancsnoka.

2015-ben a Magyar Rendvédelmi Kar kitüntetése: Rendvédelemért Emlékérem.

2019-ben a Köz Szolgálatáért díjat kapja Biharkeresztes város képviselő-testületétől.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csak egy napig örülhetett

A rendőrök alig 24 órán belül azonosították és elfogták azt a baksi férfit, aki egy ismerőse házából vitt el arany ékszereket. Lopás miatt indult ellene eljárás.

 

Elkapták a tapolcai ámokfutót

Ámokfutó törte-zúzta a gépkocsikat Tapolcán és környékén. Volt, akit lesodort az útról, volt, akivel szándékosan ütközött.

 

Hogy ne legyen halálos a döntés

Április első napjai óta egy meglehetősen sokkoló, az érzelmeket erősen megmozgató film kering az interneten: Te döntesz… a kanyarban!