2018 eseményeiből

2018. 12. 20., cs - 11:17
Zsaru Magazin

Február

Február 5.

A 48 éves áldozat élettársa értesítette a rendőrséget, hogy párját előző este megölték Dövényben. Feltehetően korábbi kocsmai veszekedésüket rendezte a helyi V. Simon és a putnoki V. József azzal, hogy hazafelé tartva megszurkálták vitapartnerüket, majd a sérülésekbe belehalt áldozatot egy emésztőgödörbe dobták. A zsaruk négy embert fogtak el. V. Simon (40), élettársa, G. Marietta (35), illetve V. József (29) ellen emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, negyedik társukat, a nyomok eltüntetésében segédkező putnoki B. Józsefnét (39) bűnpártolással gyanúsították. Azóta a rendőrök a nyomozást befejezték, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek.

.

 

Február 8.

Elkötötte anyja kocsiját, majd elsodort egy kerékpárost február 8-án egy 14 éves fiú Jász­árokszálláson. Ráadásul a baleset után nem állt meg, sorsára hagyta a sérültet. A nyomozás során kiderült, hogy az otthon „betegeskedő” általános iskolás nem az ágyat nyomta, hanem édesanyja távollétében az udvarban gyakorolta az autóvezetést. Egy idő után megunta a benti manőverezést, kimerészkedett az utcára, és amíg az ablaktörlővel bajlódott, elgázolt egy kerékpárost. Ugyan megállt, és ki is szállt, de nem segített a könnyű sérült férfinak, inkább elhajtott. A zsaruk a helyszínen megtalálták az autó lökhárítójának darabját és egy ködlámpát is, ezek alapján jutottak el a tulajdonoshoz, aki beengedve a rendőröket, a garázsban szembesült egy ideje nem használt autója sérüléseivel. A fiú ellen segítségnyújtás elmulasztása bűntettének gyanúja miatt folytatott eljárást a zsaruk befejezték, az iratokat vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségnek.

Február 9.

Sáros, véres férfi jelent meg a Miskolci Rendőrkapitányságon, ahol elmondta, hogy éveken át rabszolgaként tartotta, nehéz fizikai munkára kényszerítette, éheztette vagy romlott étellel etette, ütötte-verte, bezárta egy ózdi férfi, aki elvette a pénzét, és nem engedte orvoshoz sem. Tíz év után tudott megszökni. A nyomozás során kiderült, hogy bár önszántából költözött fogvatartójához „két évet vállalva”, a terror ezután nyolc évig tartott. B. Kálmán (43) fokozatosan megvont mindent alkalmazottjától, elvette a szociális segélyét, mondván, neki nincs szüksége semmire. Az áldozat egyszer megpróbált elszökni, de rabtartója visszahurcolta, és brutális bántalmazással torolta meg a kísérletet: vaslapáttal verte a fejét, majd rázárta az ajtót, és napokig nem adott neki enni, inni. A férfinak végül egy Miskolcra induló busszal sikerült megszöknie, és ezután tett feljelentést a rendőrségen. A zsaruk elfogták B. Kálmánt, és kényszermunka, maradandó fogyatékosságot okozó könnyű, valamint súlyos testi sértés bűntettével gyanúsították meg.

-

 

Február 11.

A járdán kerékpárját tolva lett rosszul egy 51 éves férfi Süttőn, a Rákóczi úton, az arra járőröző esztergomi rendőrök mentették meg az életét. Miután látták, hogy a férfi eszméletét vesztve összeesett, odarohanva megkezdték újraélesztését. Az egyébként szívproblémákkal küzdő férfi rövid időn belül magához tért, és a mentők stabil állapotban vitték kórházba.

Február 13.

Huszonegy, a fővárosban és annak környékén elkövetett betöréssel gyanúsított banda tagjait fogták el a monori rendőrök, akiket egy szemtanú segített információval a meneküléshez használt gépkocsiról. A monori Z. Zsolt (42) beismerő vallomást tett, és megnevezte társát is, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki a zsaruk. A monori L. Jánost (47) a kaposvári rendőrök egy garázsban berendezett rejtekhelyen fogták el. Kiderült, miután társa előzetes letartóztatásba került, L. János a somogyi megyeszékhelyen követett el további betöréseket. A lopás vétsége, bűntette, vétségének kísérlete és bűntetté­nek kísérlete miatt folytatott eljárást a zsaruk befejezték, az iratokat átadták az ügyészségnek.

Február 14.

Kábítószerre költötte a rabolt pénzt az a 20 éves edelényi férfi, akit egy héttel a bűncselekmény után fogtak el a győri rendőrök. A kezén lévő jellegzetes tetoválást egy kötéssel takaró L. Patrik késsel követelte a bevételt egy győri ABC-ben február 7-én kora este. Az eladó hiába próbált ellenállni, a támadó a zsákmánnyal elmenekült. A rablás bűntettének és kábítószer birtoklása vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a zsaruk befejezték, az iratokat vádemelési javaslattal megküldték az ügyészségnek.

.

 

Február 15.

Két, megkülönböztető fény- és hangjelzést használó szolgálati gépjármű ütközött össze Újpesten, a Fóti út és a Leiningen Károly utca kereszteződésében éjszaka. A balesetben az egyik jármű utasa, a 22 éves Mátyás Balázs Tamás őrmester, a IV. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársa olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen meghalt. A tragédia másnapján elöljárói, kollégái, polgárőrök, mentők, tűzoltók néma főhajtással emlékeztek a szolgálatteljesítés közben elhunyt őrmesterre. Mátyás Balázs Tamás posztumusz törzsőrmestert március 5-én katonai tiszteletadás mellett, egyházi szertartás szerint kísérték utolsó útjára a Megyeri úti temetőben.

-

 

Február 17.

A hátsó ülésen utazó és vonyító kutyájára akart fejét oldalra fordítva rászólni az a szegedi sofőr, aki a Retek utca és Szilléri sugárút kereszteződésében lévő kijelölt gyalogátkelőhelyen elütött egy 65 éves férfit. F. Ivett (28) hiába fékezett, elgázolta a gyalogost, aki nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. A nő ellen közúti bal­eset okozása vétségének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult, amelynek iratait közvetítői eljárásra utalás javaslatával továbbították az ügyészségnek.

Február 21.

Fát vágott egy tiszasülyi férfi szomszédjánál még 2016. november 15-én. A munka végeztével a teraszon letett láncfűrésznek hazainduláskor azonban csak a hűlt helyét találta. A környéken nem akadtak a gép nyomára, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök azonban nem mondtak le arról, hogy előkerítik a szerszámgépet. A nyomozás meghozta a sikert, 461 nap után a tolvaj munkahelyén, a lopás helyszínétől 30 kilométerre megtalálták, majd vissza is adták tulajdonosának a fűrészt. A K. Zoltán (34) ellen lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárást a rendőrök vádemelési javaslattal befejezték.

Február 22.

Épp egy pénzkazettát próbált elvinni egy kőszárhegyi dohányboltból a móri W. Dávid (32), amikor lefülelték a járőrök. Amikor előállították, a férfi készségesen beszélt több általa elkövetett bűncselekményről is, volt olyan éjszaka, amikor a férfi hat lopást követett el. Kocsikázott, majd kiválasztotta célpontját, bármilyen ajtót, ablakot felfeszített, betört azért, hogy megszerezze a házakban a láncfűrészt, fűkaszát, akkumulátoros csavarhúzót, tévét, teli benzineskannát, fényképezőgépet, légpuskát, hősugárzót, GPS-készüléket, laptopot, mérleget, zseblámpát, gyújtógyertyát, farsangi álarcokat, kesztyűt, szalonnát, kolbászt, horgászbotot, aprópénzt. Legjelentősebb zsákmánya egy kisebb páncélszekrény volt, amiben másfél millió forint lapult. Tizenkilenc rendbeli lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyt ellene eljárás, amelyet a zsaruk vádemelési javaslattal fejeztek be.

Február 23.

Több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt – fogva tartása mellett – folytatott eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság egy 50 éves vissi férfival szemben, akinek hozzátartozója február 23-án tett bejelentést a rendőrségen, hogy rokona megölte élettársát és annak testvérét. A gyanú szerint T. István (60) vitatkozott párjával és annak nővérével, a szóváltás tettlegességig fajult, végül mindkettőjüket megölte. A két holttest 11 napig hevert a fürdőszoba padlóján, amikor az aggódó rokonok megtalálták az 54 és a 60 éves asszonyt. T. Istvánt Tiszaburán élő fiánál vendégeskedve fogták el a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. Kihallgatásakor erős felindulásra hivatkozva ismerte be tettét. Az eljárást a rendőrök befejezték, az iratokat november 12-én átadták az ügyészségnek.

Február 25.

Néhány órán belül elfogták a rendőrök azt a 33 éves férfit, aki hajnalban betört egy 76 éves kétegyházi asszony otthonába. A matatásra felébredő nő hiába kiabált rá a konyhaszekrényben kutató idegenre, a férfi betapasztotta a száját, és pénzt követelt tőle. A sértett ellenállása miatt a támadó egy felkapott rezsóval menekült a helyszínről. Az adatgyűjtés során került képbe a lőkösházi J. Sándor István, aki több embernek is villanyrezsót kínált megvételre. Kifosztás bűntet­té­nek megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás ellene.

-

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Telhetetlen volt a csaló

Az egyenruhások fogták el azt a 36 éves nőt, aki közel másfél millió forint készpénzt csalt ki egy szekszárdi nőtől.

 

Forgalomterelés a 42-es számú főúton

Megnövekedett a határátlépés és a várakozás ideje a román határszakaszon, emiatt a személygépjárművek forgalmának terelésére kell számítani a 42-es számú főúton Hajdú-Bihar megyében.

 

Rendőrkézen a tolvaj és az orgazda

A szegedi rendőrök elfogtak egy 32 éves férfit, aki eltulajdonított egy számítógépet a város egyik közintézményéből. A nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki egy 29 éves férfit is, aki a gépet megvásárolta. Lopás, valamint orgazdaság miatt indult büntetőeljárás.