2018 eseményeiből

2018. 12. 20., cs - 11:30
Zsaru Magazin

Április

Április 2.

Húsvéthétfőn fogták el a siklósi rendőrök azt a két férfit, akik már kicsit sem szomjasan a Batyus Bálból hívatlanul tértek be egy ismerősük Márok, Kossuth Lajos utcai családi házába további italért. Ismerősük a hajnali órában nem volt otthon, kitépték hát a bejárati ajtót, és ital helyett 300 ezer forintnyi értékeit vitték magukkal. A szabadlábon védekező 29 éves F. Ferenc mároki és a 21 éves K. Balázs villányi lakos lopás bűntette miatt állnak bíróság előtt.

Április 2.

Hajdúnánás, Bocskai utcai társasházi lakásában fogták el a zsaruk L. Zsolt Pált. Elmondása szerint a 47 éves férfit felidegesítette, hogy francia buldogja megette saját ürülékét, ezért egy pillangókéssel hátba szúrta az ebet, majd lakásának első emeleti erkélyéről kihajította kutyáját a betonra. Ugyancsak kidobott a lakásából egy fémreszelőt, amely megrongált egy, az udvaron parkoló személygépjárművet. Állatkínzás és rongálás vétsége miatt a bíróság 1 év 2 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki L. Zsolt Pálra.

Április 3.

Információgyűjtés közben ismerték fel és fogták el a rendőrök Miskolcon a 25 éves K. Tibort. A taktaszadai illetőségű férfi három nappal korábban azonos módszerrel nyolc órán belül három rablást követett el a megyeszékhelyen: későbbi áldozatait hátulról leütötte, majd értékeikkel és okmányaikkal elmenekült a helyszínről. Az előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsított tagad, az ellene a Miskolci Rend­őr­kapitányságon rablás bűn­tetté­nek és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folyamatban lévő eljárásban beszerzett személyi, tárgyi és szakértői bizonyítékok azonban alátámasztják bűnösségét.

Április 4.

Az M3-as autópályán, Ófehértó térségében fogták el azt a két, körözött gépkocsival közlekedő férfit, akikkel szemben 4 rendbeli csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás. K. Géza 56 éves és ifj. K. Géza 30 éves miskolci lakosok március 27-én Karancsalján egy, március 28-án és 29-én Ludányhalásziban három családi háznál jelentek meg és adták ki magukat a katasztrófavédelem, illetve a gázszolgáltató munkatársainak. Az ingatlanok gázkészülékeinek „ellenőrzését” követően – arra hivatkozva, hogy azokat javítani szükséges – az időskorú sértettektől előlegként több tízezer forintot csaltak ki. Szabadlábon védekeznek.

Április 4.

A térfigyelő szolgálat jelzését követően a Budapest II., Margit híd budai hídfőjének aluljárójában érték tetten a rendőrök a 31 éves D. Imre Róbert hajléktalant és a 42 éves N.-né Cs. Piroska Izabella tiszakarádi lakost, akik műanyagdarabokkal megakasztott jegykiadó automatákból lopták a vásárlók várt visszajáró pénzét, összesen 1210 forintot. A páros nem titkoltan sportot űzött a lopás eme formájából, hiszen március 14-én is tetten érték őket. A szabadlábon védekező, az idézésekre nem reagáló férfi és nő ellen üzletszerűen elkövetett lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a zsaruk befejezték, az ügyészség azóta vádat emelt ellenük.

Április 4.

Elfogták a rendőrök a 20 éves N. Krisztofer Rolandot, aki hat nappal korábban önkényesen költözött be egy ismerőse Szigetvár, Horizont úti családi házába, és az ott lakó albérlők többszöri felszólítására sem volt hajlandó azt elhagyni. A különös visszaesőnek számító kétújfalui férfi ebben az ügyében magánlaksértés vétségének elkövetése miatt áll a bíróság előtt.

Április 5.

Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere és Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány átadta a Készenléti Rendőrség Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság győri határvadász bevetési osztály és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda győri bűnüldözési osztály elhelyezésére szolgáló új épületegyüttest Győrben. Az 5445 m² hasznos alapterületű rendőrségi épület közel hárommilliárd forintból 216 nap alatt épült fel.

.

 

Április 5.

A Budapest XI., Szombathelyi téren figyeltek fel a járőrök a három körözés alapján is keresett G. Benjáminra. Némi futást követően elfogták a 27 éves budapesti lakost. A férfi testvére személyi adataival állt munkába egy Budapest XI., Fehérvári úti dohányboltban, majd a próbaidőt követő első önálló munkanapja végeztével magáévá tette a napi bevétel egy részét és 21 doboz cigarettát. Két nappal később, március 28-án betört korábbi munkahelyére, ahonnan ismét a bevétel egy részével távozott. Az előzetes letartóztatásba helyezett G. Benjámint a bíróság – nem jogerősen – 2 év 3 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Április 5.

Járókelők értesítették a rendőrséget: idegenek vannak Szedresen, egy Rákóczi utcai családi ház udvarán. A zsaruk tetten érték a három fiatalt, akik az ott parkoló, 1987-es évjáratú, fehér színű Ford Escort személygépkocsit kísérelték meg saját, három nappal korábban egyikük által ellopott kulccsal elindítani. A 17 éves és 16 éves szekszárdi, valamint a 17 éves helybeli fiú beismerő vallomást tett, szabadlábon védekeznek.

Április 8.

Kamerafelvételek rögzítették, amikor Kisteleken, egy szórakozóhely előtt két, onnan távozó vendéget bántalmazott a 30 éves F. Attila és a 23 éves A. László. A két baksi férfit a helyszínre kiérkező rendőrök elfogták. Az eljárás adatai szerint a bántalmazást tánctéri lökdösődés előzte meg. A zsaruk csoportosan elkövetett garázdaság bűntet­té­nek és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslatot terjesztett fel az ügyészségre.

.

 

Április 12.

Valóságos remeteként élt a csanyteleki tanyavilágban Zs. István Károly, amíg személyazonosságának megállapítása érdekében elő nem állították a Csongrádi Rendőrkapitányságra. Az 52 éves férfi külseje és személyazonossága megváltoztatásával próbálta elkerülni, hogy leülje azt a 49 nap elzárást, amit bírság befizetésének elmulasztása miatt rótt ki rá a bíróság, és valószínűleg ismert volt előtte, hogy tartási kötelezettség elmulasztása és egy 2017. május 28-án elkövetett ittas járművezetés vétsége miatt körözés volt ellene kiadva. Kilé­tét csak vele született kancsalságának „köszönhetően” tudták a rendőrök megállapítani. A 49 nap leülését követően ittas járművezetés vétségének elkövetése miatt a bíróság jogerősen 6 hónap, végrehajtásában egy év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és egy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A tömörkényi férfit tartási kötelezettség elmulasztása vétségének elkövetése miatt a bíróság jogerősen 280 óra közérdekű munka elvégzésére kötelezte.

Április 15.

Nagykanizsán, egy Balaton úti gyalogátkelőhelyen gázolt el egy városbeli futókerékpáros kisfiút és édesanyját az a sofőr, aki megállás és segítségnyújtás nélkül elhagyta a baleset helyszínét. A 4 éves gyermek és 40 éves édesanyja súlyos sérüléseket szenvedtek. A rövid időn belül azonosított Mercedes A 170 CDI típusú személygépjárművet a zalakomáromi K. Erzsébet Rozália vezette. A szakértő megállapítása szerint a gázolás időpontjában a gépjármű biztonságos közúti közlekedésre alkalmatlan volt. A 48 éves nő ellen segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt van folyamatban az eljárás a Nagykanizsai Rendőrkapitányságon.

.

 

Április 16.

Egy 21 évvel korábban nyereségvágyból elkövetett emberölési ügyben továbbítottak vádemelési javaslatot a megyei főügyészségre a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. Egy Békéscsaba, Orosházi úti raktáráruházban 1997. január 1-jén lőtte le ismeretlen tettes a raktárvezetőt. A gyilkos menekülés közben elhagyta fekete, kötött símaszkját. Ennek a bűnjelnek 2016-ban egy időközben jelentős fejlődésen átment módszerrel ismét megtörtént az igazságügyi szakértői vizsgálata. A vizsgálati eredmény szerint a raktárvezetőt Zs. Róbert József csorvási lakos ölte meg, akit 2016. október 11-én gyanúsítottként hallgattak ki. A bíróság – nem jogerősen – húsz év szabadságvesztésre ítélte az 51 éves férfit.

Április 16.

Vallomásuk szerint két, Debrecenben prostituáltként dolgozó, két nappal korábban adásvétel tárgyát képező hajdúhadházi nőnek sikerült megszöknie újdonsült „tulajdonosuk” győri lakásából, aki nemes egyszerűséggel közölte velük, hogy addig kell neki dolgozniuk, amíg testükkel meg nem keresik 400 ezer forintos vételárukat. A rendőrök a „szökés” napján elfogták a 46 éves W. Tündét és élettársát, a 34 éves T. Csabát, akik ellen emberkereskedelem és prostitúciós tevékenység elősegítése bűn­tetté­nek megalapozott gyanúja miatt van folyamatban eljárás. A bűncselekmények elkövetését tagadó két győrszemerei gyanúsított 2018. október 16-áig előzetes letartóztatásban volt, azt követően a bíróság bűnügyi felügyeletüket rendelte el.

Április 17.

Budapest XVII., Gyöngyfüzér utcai családi házában lett emberölés áldozata egy 83 éves férfi. A gyilkosság elkövetője és két segítője azonosításában egy korábban velük szemben intézkedő kerületi járőr, a figyelmes és jó emlékezőképességű szomszédok, valamint a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ volt a BRFK életvédelmi osztály munkatársainak segítségére. A rendelkezésre álló személyi és tárgyi bizonyítékok alapján a 34 éves V. Dezső budapesti lakost egy büntetés-végrehajtási intézetben – ahol egy 2018. április 27-én elkövetett rablás gyanúsítottjaként tartják fogva – hallgatták ki nyereségvágyból, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A 24 éves B. Jenő Richárd budapesti lakost június 5-én budapesti lakásán fogták el, a 32 éves J. Krisztián budapesti lakos június 12-én önként adta fel magát a rendőrségen – mindkét előzetes letartóztatásba helyezett férfit rablás bűntette bűnsegédi magatartásának elkövetésével gyanúsították meg.

.

Április 18.

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt terjesztett fel V. Zénó István ellen vádemelési javaslatot az ügyészségre a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A 42 éves petőfiszállási férfi 2010. augusztus 19-én kérte későbbi áldozatától öt éve kifizetetlen 6 ezer forint munkabérét. A 66 éves, petőfiszállási tanyáján egyedül élő nő akkor sem fizetett, V. Zénó István haláláig bántalmazta, szurkálta késekkel, ollóval. A gyilkosság elkövetőjét egészen addig nem tudta azonosítani a rendőrség, amíg V. Zénó István 2017. szeptember 18-án ki nem rabolt egy szintén petőfiszállási tanyáján egyedül élő 83 éves nőt – akkor fogták el, és a bűncselekmények elkövetésének hasonlósága okán elszámoltatták a korábbi emberöléssel. V. Zénó Istvánt a bíróság – nem jogerősen – életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

Április 18.

Egy városszéli bányagödörbe hajított kerékpárváztól a mezőtúri R. Milán házáig vezette a rendőröket Reiko, a hatéves német juhász nyomkövető kutya. A 21 éves férfi az akkor még minden alkatrészével rendelkező kerékpárt pár órával korábban egy Mezőtúr, Földvári úti társasház kerékpártárolójából lopta. R. Milánt további vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével is gyanúsítják, elfogását követően megkezdte egy korábbi ügye miatt rá kiszabott jogerős szabadságvesztésének letöltését.

Április 18.

A hajnali órákban a járőrök szeme láttára próbálta egy bokorba rejteni a korábban egy Orosháza, Kosztolányi utcai ingatlanból ellopott tejeskannát, mosógépmotort, hajtóműházat, akkumulátorkábelt, dugattyút és virágcserepet a városbeli 37 éves S. Mátyás. A zsaruk láttán futásnak eredt – a Mátyás utcában elfogták. Az előzetes letartóztatásba helyezett férfi ellen – további négy másik ügyével egyetemben – vádat emelt az Orosházi Járási Ügyészség.

Április 19.

Inka, az ötéves német juhász nyomkövető szolgálati kutya vezette a rendőröket a kaposvári 34 éves V. Gábor házáig attól a Kaposvár, Nyugativánfa utcai hétvégi háztól, amit a gyanúsított – esetenként társával, a helyi S. Zoltánnal (30) – négy hónap alatt legkevesebb három alkalommal tört fel. A lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárást a rendőrök befejezték, az ügy iratait átadták az ügyészségnek.

.

 

Április 19.

Lakossági bejelentés szerint Győrben, a Földes Gábor utcai garázssoron végzett önkielégítést egy férfi. A rendőrök rövid keresgélés után a helyszín közelében elfogták H. Krisztián györgytarlói lakost. A 20 éves férfit a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség szeméremsértés vétségének elkövetésével vádolja, szabadlábon védekezik.

Április 20.

Pilisvörösváron, a Fő úton fordult egy, a Budapest XI., Lágymányosi útról ellopott BMW X5 személygépjármű után a Budaörsi Rendőrkapitányság gépkocsizó járőre. Vezetője a 10-es számú főúton, árkon-bokron, lóheretáblában folytatott valóságos ámokfutást, aminek egy Pilisvörösvár és Pilisszántó közötti, sehova nem vezető erdei út vetett véget – onnan gyalog próbált eltűnni. A 32 éves székesfehérvári B. Norbertet egy vízmosásban elfogták, a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, majd október 24-től bűnügyi felügyeletét rendelte el. A BRFK felderítő főosztály vizsgálati osztálya orgazdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt vádemelést javasolt B. Norbert ellen.

Április 21.

Egy dömösi kempingben rövid időre magára hagyott Mercedes lakókocsiba visszatérő hölgy hiába kereste értékeit és iratait, nem találta. A helyszínre érkező rendőrök viszont találtak egy olyan lakcímkártyát, aminek nem kellett volna ott lennie. Ennek nyomán jutottak el a 44 éves D. Ferenchez és 28 éves élettársához, M. Zsoltnéhoz. A férfi által ellopott pénzt ketten szórták el, a milliós zsákmányból futotta eljegyzési gyűrűre, nagybevásárlásra és ruhatárcserére. A dömösi illetőségű pár szabadlábon védekezik.

Április 23.

Éjnek éjjelén Ásotthalomról Szatymazig kellett volna gyalogolnia a 24 éves T. Márton Gergely szatymazi és a 27 éves P. Vanda Marietta szegedi lakosnak ahhoz, hogy hazaérjenek. Ruzsán azonban elfáradtak, s ha már jártukban-keltükben felfigyeltek egy Petőfi Sándor utcai melléképületben parkoló, pontosan egy pár biciklire, hát magukévá tették azokat. Egészen Üllésig kerekeztek, ahol a körzeti megbízott igazoltatta őket. A cangákkal „természetesen” nem tudtak elszámolni az érdeklődő közegnek. Lopás vétségének elkövetése miatt a bíróság a férfit 1 év, végrehajtásában egy év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, a nőt 130 óra közérdekű munkára ítélte jogerősen.

Április 26.

Egy lakatlannak tűnő Mezőkovácsháza, Árpád utcai házban, a falban kialakított rejtekhelyen fogták el a rendőrök a 41 éves K. Csaba Lászlót. A mezőkovácsházi férfi mintegy kilenc hónapig okkal bujkált: „elfelejtette” megkezdeni a testi sértés, a személyi szabadság megsértése és az üzletszerűen elkövetett lopás miatt korábban rá jogerősen kiszabott összesen hét év hat hónap szabadságvesztés büntetését. Előállítását követően már nem késlekedhetett – börtönbe vitték.

 

Április 26.

Három alkalommal is kirabolta áldozatát a kevermesi T. Iván. A 24 éves férfi 2017. december 10-én, 2018. január 6-án és február 3-án tört rá Kevermesen egy 62 éves nyugdíjas férfire, aki csak a harmadik támadás után értesítette a rendőrséget. T. Ivánt február 20-án fogták el Budapesten. Az április 26-án ügyész­ségre továbbított ügyiratok alapján megtörtént a vádemelés, majd a bíróság – nem jogerősen – 7 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Április 27.

Három általános iskolai tanár személygépjárművét rongálta meg egy 13 és egy 14 éves helybeli fiatal Ajka belvárosában. A Daewoo Lanost, a Fiat Bravót és az Opel Agilát fekete festékkel fújták össze, elvitték mindkét rendszámtáblájukat, és két járműnek betörték a szélvédőit is. A fiatalok több ajkai társasházon és iskolájuk trafóházán is ott hagyták fekete, illetve okkersárga színű sprayjegyüket. A rongálás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított eljárás az Ajkai Rendőrkapitányságon van folyamatban a szabadlábon védekező gyanúsítottak ellen.

Április 28.

Orvhalászt értek tetten Ercsinél rendőrök és halőrök. Az 55 éves V. Ottó Imre ercsi lakos nyakzó hálójában 10 kilogramm, lakásán két fagyasztóládában 68 kilogramm, kerti medencéjében 12 kilogramm hal volt. A férfi ellen orvhalászat vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség 2 év időtartamra feltételesen felfüggesztette.

Április 29.

Fél napon belül azonosították és elfogták a Kisvárdai Rendőrkapitányság munkatársai a 20 éves N. Gergő Gézát, aki ittasan próbált megerőszakolni egy 86 éves kisvárdai asszonyt. Az egyedül élő, idős nőre annak lakásában tört rá a szintén kisvárdai férfi, brutálisan ütlegelte, megkísérelte megerőszakolni, majd amikor az a sértett ellenállása és ittassága miatt nem sikerült, elmenekült. Az előzetes letartóztatásba helyezett vádlott ellen szexuális erőszak bűntetté­nek, testi sértés bűntette kísérletének és magánlaksértés bűntet­té­nek megalapozott gyanúja miatt nyújtott be vádiratot a járási ügyészség a Kisvárdai Járásbíróságra.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránst fogtak el Röszkénél

Jogellenesen, hamis személyazonosító igazolvánnyal próbált meg bejutni az országba, a nagy forgalmat kihasználva egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

 

Szlovák-magyar közös járőrszolgálat a Dunán

A Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Vízirendészeti Osztály és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Duna közös szakaszán együtt láttak el szolgálatot.