2018 eseményeiből

2018. 12. 20., cs - 11:58
Zsaru Magazin

Június

Június 1.

Munkából szabadbattyáni otthonukba hazatérő felesége talált rá annak a 63 éves férfinek meztelen, élettelen testére, akiről elsőre nem lehetett megállapítani, hogy természetes vagy erőszakos halált halt. Az elhunytról és a nyomozók számára gyanúsan érzelemmentesen viselkedő nejéről beszerzett információk azt sejtették, mérgezés történhetett, és családon belül kell keresniük a tettest. Az áldozat gyomortartalmát soron kívüli vizsgálatnak vetették alá, 75 szem káliumtablettát mutattak ki belőle. Az asszonyról kiderítették, hogy az utóbbi időben egy nálánál 16 évvel fiatalabb férfit engedett közel magához, akivel a közös jövőt tervezgették. Az elé tárt bizonyítékok hatására, hazatérése után 12 órával N. Károlyné (51) beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy életét jóval ifjabb szeretőjével képzelte el, mivel azonban férjétől nem tudott elválni, úgy döntött, megöli. Folyamatosan mérgezte, végül előző nap férje egyre elviselhetetlenebbé váló fájdalmaira „vitamint” szedetett be vele. A 75 szemnyi dózis végzetes szívizombénulást okozott. Emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult – fogva tartása mellett – eljárás ellene.

Június 4.

Elektronikus blokkoló eszköz segítségével nyitotta ki a tolvaj azt a VI., Paulay Ede utcában parkoló gépkocsit, amelynek utasteréből magával vitt egy bőröndöt. Gazdája, Oszvald Marika, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas operett-énekesnő három napig szomorkodott fellépőruhái, cipői és ékszerei után, amikor a terézvárosi zsaruk felhívták, hogy visszaadnák neki azokat. A közeli térfigyelő kamerák is segítették az azonosítást, a szigethalmi D. Dezsőt (39) egy XIII. kerületi panzióban fogták el. A lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárást a rendőrök befejezték, az ügy iratait átadták az ügyészségnek.

.

 

Június 11.

A dupla zárral, három lakattal és láncokkal védett ajtórács sem okozott bejutási nehézséget a józsefvárosi zsaruknak késő délután egy általános iskolához közeli, földszinti lakásba. Időt nem hagyva a bent lévőknek a bizonyítékok megsemmisítésére csaptak le egy Bauer Sándor utcai drogterjesztőre. J. László (40) fel sem ocsúdhatott, a helyiségeket rendőrök lepték el, csuklójára pedig bilincs került. Hiába rejtette előzőleg a hifitoronyba a kb. húsz adagra való, ismeretlen összetételű, kréta vagy kristály néven ismert szert, megtalálták és lefoglalták. A J. László ellen új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárást a zsaruk befejezték, az iratokat átadták az ügyészségnek.

.

 

Június 12.

A nyomszegény helyszín ellenére kilenc nap alatt azonosították a dunakeszi zsaruk azt a kisari illetőségű párost, amelynek tagjai június 3-án késő este a Kádár utcában szólították le későbbi áldozatukat, akitől pénzt, mobiltelefont és cigarettát követeltek. A választ meg sem várva egyikük ököllel ütni, majd a földre került, 45 éves sértettet rugdosni kezdte. Kiürítették övtáskáját, majd a vérző férfit magára hagyva, irataival, bankkártyájával és néhány ezer forintjával elmenekültek. A térfigyelő kamerák felvételeinek elemzésével a nyomozók feltérképezték mozgási útvonalukat, és a környék sörözőit, étkezdéit végigjárva kérdezősködtek utánuk. Az egyik helyen emlékeztek rájuk, és arra is, hogy egy közeli szállón laknak. A támadást végrehajtó J. Zoltán (23) és a cselekményben bűnsegéd J. Sándor (49) ellen rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt – fogva tartásuk mellett – indult eljárás, amelyet a rendőrök befejeztek, az iratokat átadták az ügyészségnek.

Június 13.

Egy hajdúszováti élelmiszerbolt általa kitört ablakában hagyta fél pár sportcipőjét és az üveg okozta vágások miatti vérnyomait az a 22 éves helyi férfi, akit néhány órán belül elfogtak a zsaruk. R. Márk nemcsak viseltes bal lábbelijét felejtette a helyszínen, hanem a zsákmány egy részét is, amit – ki tudja, milyen megfontolásból – a saját vérével szennyezett csukába halmozott. Emlékképe nem volt a történtekről, elmondása szerint sör és gyógyszer keverékével kábította magát. A lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt ellene indult eljárást a zsaruk befejezték, az iratokat átadták az ügyészségnek.

Június 15.

Az Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium kétéves képzését eredményesen befejező 207 próbaidős tiszthelyettes kezdhette meg szolgálatát Dsupin Ottó dandártábornok, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ igazgatója, mint az esemény elöljárója részvételével lezajlott kibocsátó ünnepséget követően.

Június 16.

A Körmendi Rendészeti Szakgimnázium 180, frissen végzett hallgatója tett esküt a kibocsátó ünnepségen, melynek elöljárója Töreki Sándor vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes volt.

Június 17.

Az édesapja betegsége miatt az állampusztai büntetés-végrehajtási intézetből kapott eltávozása alatt fojtotta meg barátnőjét az a 29 éves nagyecsedi férfi, aki előzőleg szökni próbált 19 éves szerettével. A lány igyekezett volna meggyőzni párját a bujkálás helytelenségéről, ám Z. Sándor nem tűrte az ellenszegülést. Egy Fábiánháza közeli erdőben gyalogolva, cipőfűzőjével örökre elnémította áldozatát. Tettét családtagjainak vallotta be, majd öngyilkosságával fenyegetőzve bírta őket hallgatásra. Később egy lakatlan házban húzta meg magát. Miután Z. Sándor fivére bejelentést tett a rendőrségen, a zsaruk búvóhelyén elfogták, a holttestet egy Nagyecsed és Fábiánháza közötti gazos, bozótos területen megtalálták. Z. Sándor ellen emberölés bűntettének és fogolyszökés vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Június 20.

Kellő előkészítés után csaptak le a pápai zsaruk arra a párosra, amelynek tagjai – tippadójuk ötletei alapján – a környékbeli erdőkben vadásztak engedély nélkül. A mihályi Sz. Dávid (32) és a győri Sz. József (61) a kilőtt vadakat hazavitték, kizsigerelték, majd a húst feldolgozták. Sz. József otthonában gyakorlatilag egy komplett vadhúsfeldolgozó üzemet találtak a rendőrök, rudakon lógtak a füstölt kolbászok, szalámik, oldalasok, a fagyasztó tőkehússal volt tele. A minél eredményesebb és jövedelmezőbb, illegális vadászatokhoz K. János adta a helyszínre és időpontra vonatkozó tippeket, őt is elfogták. A november óta szabadlábon védekező Sz. Dávid ellen nyolcrendbeli orvvadászat bűntettének, kétrendbeli lopás bűntettének, Sz. József ellen tízrendbeli orvvadászat bűntet­té­nek, valamint kétrendbeli lopás bűntettének, K. János ellen bűnsegédként lopás bűntettének és tízrendbeli orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás.

.

 

Június 21.

Belvárosi zsaruk fogták el azt a két nőt, akik műkörmöket és azok készítéséhez szükséges segédanyagokat és eszközöket loptak heteken keresztül ferencvárosi munkahelyükről. A medgyes­egyházi S. Katalin (42) és a fővárosi V. Mártonné (41) eredetileg a díszítőtermékek csomagolásához voltak beosztva, ám munkakörüket más területekre is kiszélesítették: az üzem különböző helyeiről összegyűjtögetett géleket, ragasztósablonokat, csillámporokat, kristályokat, köszörűfejeket, építőzseléket munkaállomásaikon elrejtették, majd a műszak végeztével hazavitték, vagy leszállították vevőiknek. Szabadlábon hagyásuk mellett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás.

Június 22.

A Miskolci Rendészeti Szakgimnázium kibocsátó ünnepségén az esemény elöljárója, Balogh János országos rendőrfőkapitány jelenlétében 418 próbaidős rendőr tett esküt.

Június 23.

Illegálisan tartott, kínai gyártmányú, .22-es kaliberű kispuskájával lőtte mellkason ismerősét a 40 éves T. Zoltán. Veszekedtek, verekedtek, majd eldördült a majdnem végzetes lövés. A 35 éves áldozat életveszélyes sérüléssel került kórházba, az ittas T. Zoltánt a helyszín közelében a paksi rendőrök elfogták. Emberölés bűntette kísérletének és visszaélés lőfegyverrel vagy lőszerrel bűntettének megalapozott gyanúja miatt – fogva tartása mellett – indult ellene eljárás.

Június 24.

Saját portájának szépítése és felújítása érdekében lopkodta a hozzávalókat Taron egy 61 éves helyi férfi. A település egyik utcájában lévő feszület előtti sziklakert hiányosságait egy polgárőr fedezte fel, és értesítette a rendőröket, akik korábbi tapasztalataik alapján hamar rájöttek, hol kell keresgélniük. A zsaruk K. László udvarán mindent megtaláltak, az azóta átültetett rózsákat, a díszköveket, a műkő virágvázát, sőt a szintén a helyszínről származó, útfelújításra figyelmeztető közlekedési táblát is. Azóta K. Lászlót letartóztatta a bíróság, mert kiderült, több hasonló jellegű bűncselekmény is terhére róható. Jelenleg összesen 15 kisebb-nagyobb értékű, április 7-e óta elkövetett lopással gyanúsítják, gyakorlatilag mindent vitt, amit a településen látott: cirokseprűt, gerendát, ajtórácsot, 15 kg sódert, raklapot és faablakot tokostul.

Június 25.

Hat helyszínen hetven zsaru csapott le arra a bűnbandára, amelynek tagjai Fejér és Pest megyében követtek el tavaly júliustól betöréseket és gépkocsifeltöréseket. A nyolcfős, egymással rokoni, baráti és üzleti kapcsolatban álló csapat leginkább pénzt és ékszert vitt az előre megfigyelt és terepszemlézett ingatlanokból, az így szerzett vagyonból aztán drága autókat vettek, házfelújításba kezdtek és bőkezűen költekeztek. A szabadegyházi B. László (38), a székesfehérvári E. Zoltán (42) és E. Jenő (45), a móri H. Roland (34), a budapesti Sz. György Vilmos (41) és Sz. Gusztáv (42), a dunaújvárosi B. Norbert (25) és a szigetszentmiklósi K. Zoltán (44) ellen többrendbeli lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, terhükre eddig 30 betörést és nyolc gépkocsifeltörést róttak. A közel 20 millió forintos kárt okozó banda tagjaitól gépkocsikat, ékszereket, pénzt foglaltak le.

.

 

Június 26.

Nemzetközi áruszállítással foglalkozó, tízfős bűnszervezet szlovák és magyar tagjai ellen folytatott nyomozást zártak le a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. A hamis papírokkal elvállalt fuvarozást nem teljesítették, a szállítmányokat orgazdákon keresztül értékesítették. A kamionsofőröktől indulva az évekig tartó nyomozás végén a zsaruk eljutottak a főnökökig. Az öt magyar és öt szlovák céget leplezve irányító bűnszervezetet vezető szlovák állampolgárokat, Julius P.-t (48) és I. Józsefet (43) elfogták, de bilincs került még három névleges cégvezetőre, segédekre és kamionsofőrökre.

Június 27.

Hiába menekült Dél-Amerikáig és új nevet felvéve, új életet kezdve próbált végleg eltűnni a hatóságok elől, 16 évvel az általa elkövetett bűncselekmény után Veracruzban elfogták, majd hazahozták azt a 39 éves férfit, akit 2001. szeptember 28-án kora este lopás közben zavartak meg egy budai hotelben. B. Balázs három tettenérőjét a magával vitt késsel megvágta, majd az őt feltartóztatni próbáló recepcióst egy határozott mozdulattal megszúrta. Elhagyta a helyszínt, elhagyta az országot, egészen Mexikóig menekült. Hiába. Aljas indokból elkövetett emberölés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt – fogva tartása mellett – folyik ellene eljárás.

Június 30.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának 218 végzett hallgatója, köztük 170 rendőr tett esküt a budai Várban. Az eseményen részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Pintér Sándor belügyminiszter és Balogh János vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány is.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránst fogtak el Röszkénél

Jogellenesen, hamis személyazonosító igazolvánnyal próbált meg bejutni az országba, a nagy forgalmat kihasználva egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

 

Szlovák-magyar közös járőrszolgálat a Dunán

A Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Vízirendészeti Osztály és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Duna közös szakaszán együtt láttak el szolgálatot.