2018 eseményeiből

2018. 12. 20., cs - 13:58
Zsaru Magazin

Szeptember

Szeptember 1.

Szolgálatból vidéki otthonába vonatozott a Készenléti Rendőrség két járőre, amikor Törökszentmiklóson csattanást hallottak, a szerelvény vészfékezett. A közeli átjáróban összeroncsolódott kerékpárja mellett, csonkolt lábakkal, sokkos állapotban feküdt egy 58 éves férfi. Az erős vérzést elszorították, a kötést a néhány perccel később érkező törökszentmiklósi kollégák gumibotjával feszítették, hogy a további károsulást elkerüljék. A sérültet kórházba vitték, a baleset túlélése a rendőröknek volt köszönhető.

Szeptember 4.

A járókelők átlépték vagy kikerülték azt a földön fekvő, műlábú hajléktalant, akit két józsefvárosi rendőr karolt fel. Kerekesszékének akkumulátora lemerült, kézzel nem bírta hajtani, felborult, és segítségre szorulva várt. Mivel a közeli üzletek egyikében sem biztosítottak szabad konnektort, az egyik zsaru beültette az 59 éves férfit a járőrkocsiba, míg társa az ólomsúlyú járgányt betolta a rendőrkapitányságra. Átkísérték egy közeli szállóra, ahonnan megfürödve és tiszta ruhában vitték vissza kiskocsijához. Míg az akkumulátort töltötték, kávéval és szendviccsel látták el a szerencsétlenül járt férfit.

.

 

Szeptember 5.

DNS-profiljának a helyszínen rögzített anyagmaradvánnyal történt kétséget kizáró egyezését követően gyanúsították meg a zsaruk R. Szilvesztert (40) a soroksári futónő öt évvel ezelőtti meggyilkolásával. A Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának munkatársai az elmúlt években 330 ezer embert ellenőriztek le, közel száz poligráfos, 1771 genetikai vizsgálatot végeztettek. A gyanúsításkor korábbi bűncselekményei miatt jogerős szabadságvesztését töltő R. Szilveszter nem tett vallomást, vele szemben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik az eljárás.

Szeptember 10.

Egy Frankfurtba tartó vonaton, az ellene kiadott európai elfogatóparancs alapján kapták el az osztrák rendőrök a 18 éves Bilal Ahmad S.-t. A hazánkban oltalmazott státuszt kapott afgán férfi előző hajnalban egy belvárosi gyorsétterem mosdójába zárt, majd megerőszakolt egy nőt. A támadó ezek után a kasszából pénzt markolva elmenekült a helyszínről. Időközben kiderült, Bilal Ahmad S. terhére két további, idén nyáron a főváros VII. kerületében elkövetett szeméremsértés vétsége is róható: a férfi hazafelé tartó nőket zaklatott szexuálisan. Bilal Ahmad S. ellen kétrendbeli szeméremsértés vétségének, valamint szexuális kényszerítés és személyi szabadság megsértése bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult – fogva tartása mellett – eljárás.

Szeptember 11.

Közterületi kamerafelvételek segítségével azonosították a szécsényi zsaruk azt az 52 éves férfit, aki lakásába invitált alkalmi hálótársát fosztotta ki hajnalra. A közös poharazgatás után elszenderedő 44 éves sértett pénze és laptopja tűnt el, szállásadója pedig másnap szokatlan költekezésbe kezdett. M. Józsefet néhány órán belül elfogták, mindent tagadott, bár a számítógép az ágyneműtartójából került elő. A szabadlábon hagyása mellett kifosztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ellene indult eljárást a zsaruk befejezték, az ügy iratait átadták a Balassagyarmati Járási Ügyészségnek.

.

 

Szeptember 13.

Betöréssorozatnak vetettek véget a szigetszentmiklósi zsaruk. A városban és a közeli Szigethalmon hatolt be telephelyekre, családi házakba az arcukat maszkkal takaró háromtagú bűnbanda. Kamerafelvételek elemzésével jutottak el egyikükhöz, majd társait is azonosították, illetve adatokat gyűjtöttek szokásaikról. A szigetszentmiklósi O. Zsoltot (25) és K. Zsoltot (43), valamint a ráckevei J. Ferencet (40) szokásos találkozóhelyü­kön, egy dunavarsányi benzinkúton fogták el. A bandához jelenleg 11 betörést kapcsoltak, a lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ellenük indult eljárásban további bizonyítékok beszerzése zajlik.

Szeptember 14.

A józsefvárosi zsaruk két drogárust kapcsoltak le, akik egy középiskola közelében terítették a szert. F. Dzsenifert (20) az utcán, B. Sándort (31) Dugonics utcai lakásán fogták el, az anyagot – elsősorban biofüvet és kristályt – az intézményhez közeli bérlakásban kialakított raktárukban tárolták, porciózták, csomagolták. Kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás.

,

 

Szeptember 17.

Felismerte a biztonsági kamera felvételén a Kecskeméti Rend­őrkapitányság törzsőrmestere azt az 54 éves asszonyt, aki egy fafeszületet, egy porcelántálat és négy vázát táskájába rejtve lopott el egy Csongrádi utcai adományboltból szeptember 11-én délelőtt. A tolvaj lakásán tartott házkutatáskor az összes értéktárgyat megtalálták, majd a karitatív üzlet tulajdonosának sérülésmentesen visszaadták. Az asszony ellen az okozott 8000 forint kárérték alapján indult szabálysértési előkészítő eljárást a zsaruk befejezték, az ügy iratait megküldték a bíróságnak.

Szeptember 20.

Ebédelni indult, de éhségének csillapítása helyett késes szatírt fogott egy kiskunfélegyházi nyomozó. Öt nappal korábban két buliba induló lányt szólított le és támadott meg a Szegedi úton a román állampolgárságú Sz. Dénes (25). Egyikük szegycsontjához kést szorított, tapogatta, megcsókolta a lányt. Barátnője telefonon akart segítséget hívni, mire a támadó az ő torkához nyomva a pengét elvette a készüléket, és elmenekült. Később újra látták, lefotózták, e kép alapján ismerte fel a városban a zsaru. Sz. Dénesről kiderült, a késes támadás előtt egy közeli házból az ablakon bemászva laptopot és pénztárcát lopott. Fogva tartása mellett kétrendbeli rablás, valamint lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

Szeptember 22.

Tartalmát tekintve teljesítményfokozóként feltüntetett, kínai csomagküldő cég által feladott küldeményt találtak gyanúsnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az előzetes vizsgálat igazolta a gyanút, a Hollandián át Kínából érkezett csomag 506,5 gramm por állagú metoxiacetilfentanilt, új pszichoaktív anyagnak minősülő kábítószert tartalmazott. A címzett, a budapesti M. Renáta (32) volt. Ellene és a nő postafiókjához szintén hozzáférő budapesti H. József (25) ellen körözést adott ki a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság. M. Renátát aznap elfogták Soroksáron, H. József két nappal később feladta magát. Szabadlábon hagyásuk mellett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás.

Szeptember 24.

Nagylaknál tartóztatták fel azt a román férfit, aki saját és munkatársai fizetését is eljátszotta egy fővárosi kaszinóban három nappal korábban. Ioan O.-t (52), alias Öcsit egy kecskeméti építkezésen dolgozó, honfitársaiból álló brigád vezetője kérte meg, hogy a csapat bérét vigye el Budapestről. Öcsi rendben felvette a 2,1 millió forintot, és indult volna vissza a hírös városba, azonban útközben egy kaszinóba botlott. Betérve először saját bérét, majd társaiét is zsetonokra váltotta. Az üres borítékkal visszatérve állította, elvesztette a pénzt, majd eltűnt társai szeme elől. Miután értesítették a rendőrséget, a zsaruk jelzést küldtek a határátkelőhelyeknek, így akadt fenn Nagylaknál. A sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárást a rendőrök befejezték, az ügy iratait átadták a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészségnek.

Szeptember 25.

Életveszélyes fenyegetésekkel próbált 12 millió forintot kizsarolni egy erdőkertesi családtól az a 29 éves helyi férfi, akin a pénz átadásának helyszínén ütöttek rajta a gödöllői zsaruk. A levélben üzenő és a sakkban tartott családot látszólag jól ismerő kényszerítő helyet, időpontot és a pénz csomagolásának módját is kikötötte, a rendőrökkel viszont nem számolt. A félreeső helyen szétszóródva elrejtőző, minden lehetséges menekülési útvonalat blokkoló zsaruk akkor csaptak le K. Zsoltra, amikor magához vette a csomagot. A házkutatáskor tárgyi bizonyítékokat foglaltak le, többek között egy erőszakkal fenyegetőző zsaroló levél vázlatát, amelyet egy másik családnak akart elküldeni. Tettét beismerte, vallomása szerint korábbi adósságait akarta kifizettetni a megsarcolt családok pénzével. Zsarolás bűntette kísérletének elkövetése miatt, gyorsított eljárásban a bíróság két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette.

Szeptember 28.

Újabb kábítószert árusító körre indult volna az a 31 éves budapesti, évek óta munka nélküli férfi, akit a józsefvárosi zsaruk fogtak el lakásának kapujában. O. Richárd anyjával és gyermekével élt abban a lakásban, ahol a veszélyesnek hitt, ismeretlen összetételű szert raktározta, adagolta és csomagolta. A neten rendelt, általa sem ismert összetételű drogot autózás közben terjesztette kocsijába ülő vásárlóinak. A házkutatáskor 500 adagnyi fehér port, 300 cigarettányi varázsdohányt, valamint 117 ezer forintot foglaltak le a rendőrök. O. Richárd ellen kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránst fogtak el Röszkénél

Jogellenesen, hamis személyazonosító igazolvánnyal próbált meg bejutni az országba, a nagy forgalmat kihasználva egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

 

Szlovák-magyar közös járőrszolgálat a Dunán

A Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Vízirendészeti Osztály és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Duna közös szakaszán együtt láttak el szolgálatot.