2018 eseményeiből

2018. 12. 20., cs - 14:08
Zsaru Magazin

Október

Október 1.

Telefonkönyvet lapozgatva száznál is több hívást kezdeményezett naponta az a 37 éves budapesti nő, aki a hívást fogadók unokájának, unokahúgának adta ki magát, és egy általa okozott bal­esetre hivatkozva milliós összegekkel húzta le áldozatait. D. Henrietta meséje szerint kórházi tartózkodása miatt nem képes személyesen elhozni a pénzt, ezért barátját küldte. A becsapott idős emberekhez a 32 éves, taxisként dolgozó M. Róbert érkezett, aki a banda harmadik tagjától, a 39 éves, fővárosi B. Gyulától kapta a címet. A gyanú szerint hónapok óta tartó csalássorozatnak a rendőrök akkor vetettek véget, amikor szeptember 19-én egy közel másfél millió forinttal megrövidített 74 éves asszony bejelentést tett. A három gyanúsítottal szemben csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Október 2.

Kovács István vezérőrnagy, gazdasági országos rendőrfőkapitány-helyettes, valamint Polyák Zsolt dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány adta át a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, a Békéscsabai Rendőrkapitányság, valamint a társszervezetek állományának helyet adó, 45 éve épült, 400 millió forint pályázati, illetve rendőrségi forrásból korszerűsített székházat Békéscsabán. Az épület hőszigetelésének javítása érdekében homlokzati nyílászárókat cseréltek, hőhídmentes alumínium függönyfalszerkezetet és fokozott légzárású bejárati ajtókat építettek be, hő- és vízszigetelték a tetőt, felújították a villámvédelmi rendszert, valamint tatarozták az irodaházhoz tartozó épületeket is.

Október 3.

Győr, Szeged, Szombathely és Nagykanizsa után Pécsett adták át ünnepélyesen azt a 309 férőhelyes, modern épületkomplexumot, amely a környéken szolgálatot teljesítő zsaruknak nyújt minőségi lakhatást. Határvadászok és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai vehették birtokba a kétfős szobákat, mosókonyhákat, a konferencia-, valamint az edzőtermet.

n

 

Október 5.

Letartóztatta a bíróság azt a 27 éves ráckeresztúri nőt, aki társkereső oldalon vadászott lehetséges áldozataira, randevúzott velük, majd közös italozás után kifosztotta az elbódított férfiakat. Egy budaörsi férfi tett bejelentést a vele történtekről a rendőrségen, a helyi zsaruk a korábbi találka helyszínein begyűjtött kamerafelvételek és egy, a XIII. Kerületi Rendőrkapitányságon folyamatban lévő hasonló ügy elemzésével azonosították a kábítót. J. Viktória után alkalmi ismerkedésre kiválóan alkalmas szórakozóhelyeken is kérdezősködtek, eközben ismerte fel egy belvárosi diszkó személyzete. Tiltakozása ellenére elfogták, ruhájából altató és folyadékban feloldott nyugtató került elő, lakásán pedig nagy mennyiségű altatószer mellett zálogjegyeket is lefoglaltak, amelyeket az elkábított férfiaktól elvett ékszerekért kapott. Kifosztás és rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

Október 6.

Részegségével indokolta vandalizmusát az a 19 éves dömösi fiatal, aki elmondása szerint másfél liter tömény ital elfogyasztása után számolt le a Budapest VII., István utcában parkoló 32 autó visszapillantó tükrével. A tántorogva, többször egyensúlyát vesztve rugdosó B. Botond sorozatát két erzsébetvárosi jár­őr akasztotta meg. Előállítását követően tisztuló fejjel hiába kért a rendőröktől egy „bocs!” szóval elnézést, garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

v

 

Október 7.

Negyvennégy fős akciócsoport leplezte le azt a belvárosi szórakozóhelyet, amelynek korábbi vendégei közül többen a rendőrséghez fordultak az ott tapasztalt túlszámlázás és erőszakos bánásmód miatt. Két svájci–afgán kettős állampolgáron három italért 121 ezer forintos számlát akartak bevasalni. A biztonsági őr dühödten követelte tőlük a pénzt, egyiküket ott tartották, míg társát egy pincérnő kísérte a legközelebbi bankjegykiadó automatához. Egy japán férfi is hasonlóképpen járt, neki két és fél üveg borért 175 ezer forintot számláztak, és csak az ATM-ből kivett összeg elvétele után engedték el. Három indiai férfitól táncoltatásért kértek eltúlzott összeget, egyikük fizetett, társát azonban addig tartották fogva, míg a harmadik férfi egy automatából át nem adta a követelt összeget. A rajtaütéskor öt embert állítottak elő: F. Dániel (39) biztonsági őrt, K. István (49), B. Ferenc (43), valamint P. Károly (71) ügyvezetőket, valamint a lehetséges áldozatokat a bárba csalogató Zs. Krisztinát (41). Önbíráskodás, személyi szabadság megsértése és csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás.

Október 8.

Tizenhat évvel ezelőtti emberölés tettesét és felbujtóját gyanúsították meg a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztálya nyomozói. A jelenleg 63 éves L. Attila Gézáné férje jövedelméből rendszeresen, párja tudta nélkül különböző nagyságú összegeket emelt le, amellyel titokban előző kapcsolatából született gyermekeit patronálta. Félve a lebukástól úgy döntött, hogy megöleti a férfit, a munkára K. Lajost bérelte fel. Az akkor 44 éves férfi 2002. december 7-én kétszer tarkón lőtte az alvó áldozatot, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. Már az akkori nyomozáskor látókörbe került az asszony, a gyilkost azonban nem találták. Két évvel ezelőtt vették újra elő az aktákat, amikor egy betöréses lopás ügyében kihallgatott tanú azt állította, K. Lajos ölte meg a vállalkozót. A jelenleg más bűncselekmények elkövetése miatt jogerős szabadságvesztését töltő K. Lajos, valamint a bíróság döntése értelmében elektromos nyomkövető eszközzel biztosított bűnügyi őrizetben lévő L. Attila Gézáné is tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Október 10.

Állig felfegyverzett zsaruk ébresztették azt a 30 éves eleki férfit, akit több erőszakos bűncselekménnyel is meggyanúsítottak. N. Dániel Kornél sérelmeit, problémáit rendre testi erejével és agresszióval igyekezett megoldani. Május 29-én úgy megverte és megrugdosta egyik ismerősét, hogy annak eltört a felkarcsontja. Július 27-én barátnőjét ütötte kocsijában, a nő menekülni próbált, N. Dániel Kornél azonban visszaráncigálta az autóba, és tovább ütlegelte. Augusztus 30-án egy helyi tisztviselőt fenyegetett veréssel, ha a közérdekű munkából való késéseit nem hagyja figyelmen kívül. Nyomatékul lökdöste és a nyakát szorongatta. N. Dániel Kornél ellen testi sértés, személyi szabadság megsértése, hivatalos személy elleni erőszak bűntettének, valamint garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt folyik – fogva tartása mellett – eljárás.

v

 

Október 12.

Hét órán belül azonosították azt a járművezetőt, aki gépkocsijával késő este elütött egy 63 éves férfit Kecskeméten, a Mária körúton. Sorsára hagyva az úton maradt gyalogost megállás és segítségnyújtás nélkül hajtott tovább. A testen később egy autóbusz is áthajtott, a járókelő belehalt sérüléseibe. A helyszínen talált nyomokból a zsaruk arra következtettek, egy terepjárót kell keresniük, a típuson belül a gyártmányt BMW X5-re, azon belül a szürke színűekre szűkítették. Másnap reggel fogták el lakásán a helybeli L. Mártont (62), az udvaron talált, sérült gépjárművet lefoglalták, a bal oldali tükrön és a sárvédő lemezen talált, a gázolásra utaló nyomokat rögzítették. A szabadlábon védekező L. Márton ellen segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Október 13.

Ukáz, a Heves megyei rendőrkutya egy tolvaj házáig vezette gazdáját Egerben, hiába telt el a bűncselekmény elkövetése óta több óra. Egy éjszaka feltört autó utasterében vette fel a szagnyomot a sértett reggeli bejelentését követően, és meg sem állt a bűncselekménnyel gyanúsítható 17 éves fiú otthonáig. A valószínűleg eladásra szánt zsákmányból – műköröm készítéséhez használt kellékek, rádióelőlap és egy pár női csizma – csak a lábbeli hiányzott, azon időközben túladott. A szabadlábon védekező, eltűnés miatt is keresett fiú ellen lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Október 14.

Az esti futásból hazatérve vette észre a férj felesége hiányát, akinek már vissza kellett volna térnie az edzésből. A X., Jászberényi útnál talált rá megtámadott nejére, majd lerángatta róla az erőszakoskodót, aki egy bokros terület felé menekült a helyszínről. A rendőrök az összevert áldozattól használható és a felderítést segítő információkat kaptak, így jutottak el egy közeli üzletbe, amelynek vezetője ottjártukkor kapott üzenetet a keresett férfi feleségétől, aki hazatérő férje véres ruhájának okát firtatta. A kőbányai lakásba bekopogó zsaruknak a feleség nyitott ajtót, az időközben meztelenre vetkőzött támadót, H. Istvánt (37) a hűtőszekrény mögött lapulva találták meg. H. István ellen – letartóztatása mellett – szexuális erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Október 17.

Egy órán belül elfogták a ceglédi zsaruk azt a 23 éves férfit, aki kora reggel a helyi vasútállomás feljáróján rántotta ki egy idős asszony kezéből a táskát. A mozdulat olyan erővel történt, hogy a 74 éves sértett egyensúlyát vesztve leesett a lépcsőn, és súlyos sérülést szenvedett. Az egyébként jármű önkényes elvétele bűntette miatt körözött támadót egy ipari telepről állították elő. A ráckevei K. Alex ellen rablás és testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Október 19.

A helyi körzeti megbízott rohant egy sátai férfi segélykérésére kora délután. A telefonáló kúttisztítás közben annyira elfáradt, hogy nem tudott kimászni a mélyből. A rendőr először egy létrát leeresztve próbált menekülési lehetőséget adni, de az elgyengült férfi nem bírt megkapaszkodni, és a hideg vízbe bukott. A derekára kötelet hurkoló zsarut az időközben odaérkezők eresztették a kútba. Egy másik kötelet a bajbajutott derekára kötött, a segítők pedig először a szerencsétlenül járt férfit, majd a rendőrt is kihúzták. A kihűlésközeli állapotban lévő férfit a mentők kórházba vitték.

Október 22.

Szeghalmi járőrök igazoltatták Füzesgyarmaton annak a kisteherautónak a 65 éves vezetőjét, amelynek rakterében hét vadállat tetemét találták. A békéscsabai G. István négy állat eredetét igazolta, egy dám bikáról és két őzről azonban kiderült, hogy a lopott állattetemeket a helyi vadásztársaság 52 éves füzesgyarmati tagjától, egyik vadászmester barátjától vásárolta. A jószágokat egy bejelentett vadászaton lőtték ki, L. Tamás Gyula azonban ahelyett, hogy leadta volna, hazavitte és eladta. G. István ellen lopás vétségének, L. Tamás Gyula ellen orgazdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás.

Október 23.

Valószínűleg az alkohol okozta mámor miatt nem tűnt fel annak a 38 éves debreceni férfinak az ismeretlen környezet, aki miatt egy társasházi lakó tett bejelentést. A később rongálás miatt elfogott G. László egy feltört autóban aludt, amikor a zsaruk ébresztgették. Azt hitte, a saját mélygarázsa, a saját autója és a kulcsot valahol elhagyta, ezért feszítette ki az ajtót, majd bevackolta magát a vezetőülésbe, és elszenderedett. A címet azonban alaposan benézte, mert ismeretlen helyen és idegen autóban, lakóhelyétől mintegy 5–6 kilométerre térítették magához. Szabadlábon hagyása mellett rongálás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás ellene.

Október 26.

Vélhetően a második világháborúból származó fegyverek és lőszerek garmadáját foglalták le a Somogy megyei zsaruk két kaposvári és egy bárdudvarnoki házban. A. Andrásnál, az egyik kaposvári ingatlan 23 éves lakójánál többek között aknagyújtót, gránátokat, gyújtótesteket, páncéltörő gránáthoz repeszlövedéket találtak. B. Tibor (45) bárdudvarnoki és egy harmadik férfi megyeszékhelyi házában aknavetőgránát-testeket, gyújtószerkezeteket, puskagránátokat, rugóakna-alkatrészt, tüzérségi gránátokat, kézigránátokat, gyutacsalkatrészeket, rakétát, betonromboló gránátot, töltényeket, valamint egy Moszin-Nagant típusú karabélyt, illetve 32 darab éles, 7,62 milliméteres lőszert találtak. A. András és B. Tibor ellen lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt – szabadlábon hagyásuk mellett – indult eljárás.

l

 

Október 29.

Több településen is megforduló tolvajbandát buktattak le az esztergomi rendőrök. Utolsó balhéjuk helyszínéről, egy nyerges­újfalui telephelyről gázolajat és akkumulátort vittek el, de bűnös úton szereztek üzemanyagot egy táti és két nyergesújfalui telepről, sőt illegális látogatást tettek egy esztergomi hétvégi házban is, ahonnan fűkaszát, kalapácsot és gázpalackot vettek magukhoz. Az esztergomi B. Zoltán (34), a tokod­altárói Sz. Zoltán (23) és 14 éves esztergomi társuk ellen lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Játékos formában oktattak

Két kéz, két láb, két keréken címmel tartott rendezvényt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) Újszilváson április 25-én.

 

Háromgenerációs rendőrcsalád

Többgenerációs rendőrcsaládból származik, ezért Kovács Attila nem is gondolt más szakmára, csak a rendőrségre, amikor pályát választott.