A határnál szolgálnak

2020. 11. 05., cs - 15:29
Zsaru Magazin

Zala megye nyugati felében, közel a szlovén határhoz fekszik Lenti.

A közel 7500 fős város turisztikailag kevésbé ismert, pedig van ott gyógyfürdő és egy vár is. Sokaknak mégis egy dolog jut eszébe, ha a Lenti nevet hallja. Ez pedig a laktanya, amelyben harckocsizók és lövészek állomásoztak, 1997-ben számolták fel, amivel nagyot változott a város élete.

A rendőrség épülete kicsit meglepő, egy aránylag nagy, fás-füves területen több kis épületben találhatók a különböző osztályok. Farkas Tibor alezredes, a Lenti Rendőrkapitányság vezetője elmondta: tervben volt, hogy kapnak új épületet, de a beruházás várat magára.

A Lenti Rendőrkapitánysághoz 48 település tartozik, ahol nagyjából 21 ezren élnek. Van, ahol csak 17-en, Lentiben viszont közel 7,5 ezren. Az illetékességi területükhöz tartozik 43 km határszakasz, ami most pluszfeladatokat ró a rendőrkapitányságra. Két 24 órában működő határátkelőt kell üzemeltetni. Az egyik Rédics, a másik pedig Tornyiszentmiklós. A kapitányságon 98-an dolgoznak, ebből 84 hivatásos.

Farkas Tibor alezredes, rendőrkapitány 2019 áprilisában vette át a vezetést. Munkatársai jól képzettek, jól dolgoznak. Annak ellenére, hogy egy aránylag nyugodt környékről van szó, soha nincsenek munka nélkül.


Belső nyitottság

Igazából most még nem, de később az lehet rendőrségi probléma, hogy a környező falvak egyre jobban kezdenek elnéptelenedni, sok az idős ember. A beköltözött külföldiek, németek, hollandok a 90-es években érkeztek, szintén már idősek. Az örökösök viszont nem akarnak utánuk költözni, így sok ingatlan áll üresen. A munkalehetőség kevés, sokan Szlovéniába vagy Ausztriába járnak dolgozni – vázolja Farkas Tibor.

A helyi intézményekkel, a polgármesterekkel jó a viszonyuk, a nyugodt, turistáknak is vonzó közbiztonság fenntartása közös érdek.

Tipikus, csak a környékre jellemző bűnelkövetés sincs. A 90-es években sok volt a falopás, de mára ez visszaszorult. Találkozni orvvadászattal, de az sem jellemző. Vagyon elleni bűncselekmények voltak tavaly, több lakásbetörés is, de idén csak négy történt. Egy nyitott, nagyobb ügy van, amelyben egyelőre még nem jutottak az elkövetők nyomára. Az egyik telekommunikációs cég belvárosi üzletébe törtek be még decemberben, ahonnan húsz mobiltelefont vittek el, 7-8 millió forint értékű volt a kár.

– Ami idén megugrott, az a személy elleni bűncselekmények száma – tájékoztat Farkas Tibor alezredes. – Könnyű testi sértés, családon belüli erőszak valamilyen formája. Az ide vezető okok sokfélék lehetnek, talán az egyik a karantén, hiszen hosszú ideig voltak összezárva a családok. Idén viszont sokkal kevesebb a közlekedési baleset.

Sok változás történt tavaly április óta, amióta Farkas Tibor átvette a rendőrkapitányság vezetését. Úgy látja, aktívabban reagálnak. Jobb együttműködéssel szélesebb alapokra helyezték a rend fenntartását. Igyekeznek az események elébe menni. Célirányos képzésekkel, programokkal – újraélesztés, egészségnapok –, erdészeti, halászati, gyámügyi, gépjármű-szakreferensek bevonásával gyakorlatra orientálódó oktatást szerveztek.

Az alezredes vallja: a külső együttműködéssel egyenértékű a belső nyitottság. Párbeszédet kell folytatni az állománnyal. Ha lehet, segíteni kell akkor is, ha nem szakmai gond merül fel. Ez elkötelezetté tesz és motivációt ad.

Egy érdekes esetről is beszámolt a kapitányságvezető. Nemrég igazoltattak a városban egy társaságot. Kiderült, hogy az ország keleti részéből érkeztek, és ablakcserét ajánlva csengettek be házakhoz. Mivel volt már bejelentés a lakosság részéről, hogy nagy összegű előleget is kértek tőlük, így előállították a négy férfit a rendőrkapitányságra. Úgy néz ki, hogy ez egy nagyobb volumenű bűncselekmény lesz, mivel a környéken több hasonló esetet is találtak.

– A mottóm lehetne akár az, hogy minden téren a klasszikus értelemben vett rendőrként kell viselkedni. A feladatunk, hivatásunk a nevünkben van, ha így lépünk fel, azt mindenki díjazni fogja. Több információt kaphatunk tőlük. És mi abból, azzal dolgozunk – mint egy kirakóssal –, amíg teljes nem lesz a kép – mondja a rendőrkapitány.


A szenior

A nyugdíj után visszatért a Lenti Rendőrkapitányságra Fehér Zoltán törzszászlós. Elment nyugállományba, majd pár évvel később kérte, hogy visszatérhessen az állományba.

– 2009-ben megvolt a megfelelő szolgálati időm, így elmentem nyugdíjba – magyarázza Fehér Zoltán. – Akkor szolgálatparancsnok voltam. Utána megszületett a harmadik gyerekünk, a feleségem minimálbéres munkahely­ről elment gyesre. Én meg imádtam ezt a szakmát, mindig is rend­őr voltam, úgyhogy úgy döntöttem, hogy visszajövök. 2013. május elsejével lettem ismét egyenruhás. Az állomány nagy részét ismertem. 1992-ben szereltem fel a határőrséghez. Tíz évig a magyar–szlovén határon, Rédicsnél útlevélkezelő és szolgálatparancsnok voltam. Aztán 2001-ben egy sajnálatos baleset miatt meghalt három rendőr kolléga. Az akkori rend­őrkapitány keresett a közrendvédelmi osztályra embereket. Ekkor jelentkeztem. Amikor nyugdíj után visszajöttem, én kértem, hogy járőr lehessek. A fiam is itt dolgozik a rendőrségen mint járőr.

 

Rédics

A magyar–szlovén határátkelő normál körülmények közt nagy forgalmat bonyolít le, hiszen Tornyiszentmiklós mellett ez a másik összeköttetés Szlovéniával. A határzár miatt elvileg kisebb lenne a forgalom, de a határ 30 kilométeres körzetéből átjárhatnak. Ennek ellenére sokan próbálkoznak, akiket vagy a magyar, vagy a szlovén oldalról visszaküldenek. Ottjártunkkor épp egy román rendszámú kisbuszt büntettek meg, mert letért a tranzitútvonalról.

Kovács Zoltán törzszászlós, a határrendészeti alosztály munkatársa elmondta, hogy a kisbusszal, illetve utasaival az a gond, hogy beléptek Magyarország területére, és Szlovéniába akartak menni.

– Először a tornyiszentmiklósi átkelőnél próbálkoztak, de visszaküldték őket. Ezután lejöttek a tranzitútvonalról, és Rédicsnél akartak átkelni. A szlovén határőrök ott sem engedték be őket, mivel az utasok közül egy állampolgárnak nem voltak rendben az iratai. Nem fordultak vissza Romániába, hanem a következő határátkelőnél próbálkoztak. A helyszíni bírság egyébként 5–50 ezer forint között van – ismerteti Kovács Zoltán. Hozzátette, hogy nem jellemző ez a személyforgalomban. Kamionok is próbálkoznak, annak ellenére, hogy a rédicsi határátkelőt csak azok használhatják, akik Magyarországra szállítanak árut.

 

MÁTYÁSI GYÖRGY
FOTÓ: FRANCZ ILONA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eltiltás hatálya alatt vezetett-őrizetbe vették

A nagykőrösi egyenruhások az egyik hiányzó irányjelzője miatt állították meg a sofőrt. Kiderült, hogy nem is ülhetett volna volán mögé. Két hatóság, több alkalommal is eltiltotta őt a járművezetéstől.