A hét mesterlövésze

2020. 10. 22., cs - 10:24
Zsaru Magazin

Az egyik, ha nem a legjobb hazai mesterlövész, Simonyi Ottó ezredes tartott fegyver-hatásbemutatót a Körmendi Rendvédelmi Technikum elsőéves tanulóinak.

Akik nemcsak a fegyverekre és azok lehetőségeire csodálkoztak rá, de arra is, miként lehet azokat hibátlanul használni.

Egy-egy bűvésztrükköt könnyű megtanulni, végeredményben csak két-három órát kell gyakorolni. Tíz évig. Mindennap…” Az idézet egy Bill Bixby nevű, bűvészt alakító színész szájából hangzik el a múlt század hetvenes éveiben forgatott, A bűvész című krimisorozat egyik epizódjában. A bűvészet iránt érdeklődő, lelkes hölgynek mondta ezt a mágus, és most, miközben állunk a Körmendtől néhány kilométerre található nádasdi lőtéren, az emlékezet mélyéről előszivárog ez a mondat.

 

EZ NEM FILMTRÜKK!

Nem csoda, hogy éppen a fenti idézet jutott eszünkbe, miközben Simonyi Ottó ezredes fegyverbemutatóját nézzük a Körmendi Rendvédelmi Technikum első évfolyamos tanulóival együtt. Simonyi Ottó a Terrorelhárítási Központ (TEK) Műveleti Igazgatóságának főtanácsadója, a mesterlövész-kiképzés vezetője, természetesen maga is mesterlövész. A technikum elsőévesei számára egyenesen a hét mesterlövésze! Aki olyan lőbravúrokra képes, amilyeneket a moziban főleg film­trükkökkel tudnak megmutatni, ám amit most látunk, az a valóság.

Mielőtt azonban lelkesedésünk végképp elragadna, kezdjük az elején!

– Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány meghatározta, hogy a rendvédelmi technikumoknak valamennyi, a rend­őrségnél rendszeresített lőfegyverrel rendelkezniük kell, és ezek használatára ki kell képezni az állományt – kezdi Hollósi Gábor ezredes, a Körmendi Rendvédelmi Technikum igazgatója. – Mi is úgy gondoljuk, hogy ez nagyon lényeges, de azt is gondoljuk, hogy az sem mindegy, ki mutatja be ezeket a fegyvereket a tanulóknak. Nyilván az az ideális, ha olyan kolléga, aki a legjobban ért hozzá, mesteri szinten ismeri a működésüket, és mesteri szinten használja a fegyvereket. Öt évvel ezelőtt felhívtuk Simonyi Ottó ezredest, aki a hazai rendvédelmen belül mindent összevetve talán az első számú szaktekintély ezen a téren, és megkértük, hogy vállalja el a feladatot. Már ötödik alkalommal tartja a fegyver-hatásbemutatót az iskolánkhoz közel, a nádasdi lőtéren az ezredes. Ez minden alkalommal hatalmas élmény a tanulók számára, egyben azt is láthatják, hová lehet eljutni, ha az ember gyakorol, gyakorol és gyakorol.

Simonyi Ottó nem mellesleg 24 világbajnoki érmet is nyert már lövészetben, de azt nyilatkozta nemrégiben, ebből tízet szokott bevallani, mert kéttucatnyi győzelmet nemigen hinne el senki.

 

…NEM VÉN FEGYVER

Különben pedig értjük mi Hollósi Gábor szavait, de utolsó mondatának második része azért kérdéses. Ahová Simonyi Ottó eljutott a lövészetben, oda alighanem még tengernyi gyakorlással sem könnyű eljutni.

Az igazgató elmondja még, hogy a tanulók két év alatt egy szisztematikus tanterv szerint ismerkednek a lövészettel, előbb az elméleti alapokkal, majd olyan fegyverek segítségével, amelyek egy audiovizuális lőtéren műanyag lövedéket lőnek ki vetített szituációkra, később természetesen éleslövészeten is bizonyíthatják a tudásukat. Előbb a maroklőfegyvert vehetik kézbe, később a gépkarabélyt is.

Közben elkezdődik a bemutató. Hollósi Gábor bevezetésképpen csak annyit mond a tanulóknak, hogy amennyiben rászánnak az életükből húsz-harminc évet, és napi négy-öt órát gyakorolnak, akkor eljuthatnak arra a szintre, amit a következőkben látni fognak. A bemutató egyébként a korábbiakhoz képest még érdekesebb, hiszen ezen már nemcsak a rendőrség által használt fegyvereket láthatják a tanulók működés közben, de a TEK-nél rendszeresített fegyvereket is, márpedig azok között igazi különlegességek is akadnak. A lőtéren felsorakozott fiatalok elsőként egy idős pisztolyt nézhetnek meg működés közben. Olyat, amelyre manapság már sokan legyintenek, de Simonyi Ottó pillanatok alatt bebizonyítja, hogy öreg fegyver nem vén fegyver… Nem vitás, a PA–63 még mindig jó szolgálatot tehet, ha az élet úgy hozza.

 

JÓ TANÁCSOK KEZDŐKNEK

Aztán pörögni kezd a bemutató, egyre sűrűbben kezdenek dörögni a fegyverek, a PA–63, a P9RC, az AMD–65 gépkarabély és a többi. Hogy valamennyi jól használható, azt Simonyi Ottó briliáns lövésekkel bizonyítja. A lőteret lassan beteríti a lőporfüst jellegzetes szaga. Jön aztán egy félautomata sörétes puska, amely ezúttal csak a látványosság kedvéért érkezett, és a mesterlövész levegőbe dobált agyagkorongokat, levegőbe repülő fémvödröket durrant le vele elképesztő pontossággal. Ilyesmit csak vadnyugati filmekben lát az ember, de mint azt már megjegyeztük, a filmekben nagy szerep jut a vágóknak és a trükkmestereknek, amit itt látunk, az viszont szinte hihetetlen, de igaz.

Igazi kuriózum, hogy a tanulók megszemlélhetik a mesterlövészek által használt puskát is, amit bátran nevezhetünk műszernek is, akkor sem tévedünk nagyot. Íme, az angol Accuracy típusú mesterlövészpuska, amelynek az átlagos lőtávolsága 3,5 kilométer, célzott lőtávolsága durván 1 kilométer, ára bizonyára a csillagos egekben, viszont a mesterlövészek szerint igazi, megbízható társ, náluk talán már egyenesen családtag.

A végén Simonyi Ottó még hasznos tanácsokkal is ellátja a fiatalokat. Beszél az intézkedéstaktika fontosságáról, arról, hogy miként lehet és kell használni a fegyvert. Ahogy azt az örök intelem mondja: jogszerűen, szakszerűen és arányosan. A törvény által előírt módon, az abban leírtakat betartva, a saját és a társ életét védve intézkedjen a rendőr. Többször hangsúlyozza, nem a fegyver bánt bárkit is, hanem az ember. Az, aki használja. Éppen ezért hatalmas felelősség kézbe venni ezeket a szerkezeteket. Simonyi úgy fogalmaz: „A fegyverektől nem kell félni. Meg kell tanulni szakszerűen használni azokat. Aki nem szokott főzni, annak számára egy hagymaszeletelés is veszélyes.”

Aztán vége a bemutatónak, a fiatalok még a lőtérről elmenet is arról beszélnek, hogyan lehetne ilyen fantasztikus tudásra szert tenni. Hogy Bill Bixbyt idézzük némileg átszínezve: „Egy-egy lövésztrükköt könnyű megtanulni, végeredményben csak két-három órát kell gyakorolni. Tíz évig. Mindennap…”

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Jelzett a hőkamera

Gyalog próbált bejutni Magyarországra egy illegális migráns. A rendőrök és a katonák feltartóztatták.

 

Két határsértő egy kamionban Röszkén

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Határsértők egy kamionban Röszkén

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.