A kulisszák mögött

2020. 08. 27., cs - 15:32
Zsaru Magazin

A Készenléti Rendőrség lovas alosztályánál 6 órától kezdődik az előkészület az aznapi díszelgéshez: a lovak ápolásától a szállítóeszközök felkészítéséig, a díszegyenruhák bepakolásától a szerszámzatok összerendezéséig egy sor aprólékos munkából áll.

Mindezeknek nagyon fontos szerepük van az állami protokoll vagy akár a biztosítási feladatok megfelelő ellátásánál. A kísérő személyzethez tartozik ilyenkor a lovas alosztály állatorvosa is. Nemcsak a patások egészségi állapotára ügyel, hanem azt is figyeli, melyik ló hogyan teljesíti a feladatokat, dolgozik alakzatban, visszajelzést adva így a lovasnak a további képzéshez, gyakorlatokhoz. Ezeknél a csoportos feladatoknál nagyon fontos, hogy akár egy laikus is láthassa a rendezett sorokban, oszlopokban felvonuló lovakat. Az állományban vannak olyan segítők, akik szoros kapcsolatban állnak a lovakkal és a lovasokkal is, rájuk mindig lehet számítani az „utolsó simításoknál”. A Nemzeti Lovas Díszegységben jelenleg jellemzően fekete nóniuszok vesznek részt lovasaikkal. Viszik a lovassági csapatzászlót is az állami protokollünnepségeken, ami mindenki számára tekintélyt parancsoló és csodálatra méltó látvány.

F. I.

Fotók: FRANCZ ILONA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

18 embert fogtak el a rendőrök

Egy román kisbuszt vezettek ki a Pest megyei rendőrök, a sofőrt és társát, valamint 16, magát afgán állampolgárnak valló migránst állítottak elő.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Szegednél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.