A látás és láthatóság jegyében

2018. 10. 31., sze - 14:24
Zsaru Magazin

Szakmai nap előzte meg a hetedik alkalommal útnak induló Látni és látszani elnevezésű kampányt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) és a Magyar Optikus Ipartestület közösen tartott szakmai konferenciát a magyar rendőrség Teve utcai székházában október 16-án.

A programot Óberling József ezredes, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke, valamint Stockinger-Bakonyi György, a Magyar Optikus Ipartestület optometrista szekciójának elnöke nyitotta meg. Óberling ezredes beszédében a társadalmi szerepvállalás és felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a közlekedésbiztonság társadalmi ügy, és eredményeket csak akkor lehet elérni, amennyiben a kockázati tényezőket mindenki felismeri, és tesz is érte saját környezetében. A rendőrség és az állami szervek ugyanis csupán a saját eszközeikkel nem tudják tovább javítani az eredményeket. A jelen lévő zsaruknak és a meghívott vendégeknek rendezett konferencia azt a célt szolgálta, hogy az előadók segítségével, még a Látni és látszani 2018 – egymásért elnevezésű kampány indulását megelőzően felhívja a figyelmet a látás és a láthatóság fontosságára.

Berzai Zsolt alezredes, az ORFK-OBB főtitkára előadásában beszámolt arról, hogy az Európai Unióban négypercenként történik személyi sérüléssel járó közúti baleset. Húszpercenként pedig meghal egy ember az utakon, és minden pillanatban 150–200 ezer ittas sofőr ül a járművek volánja mögé. A riasztó adatok csökkentése érdekében mindenképpen tenni kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy a balesetek bekövetkezésének hátterében látási, illetve láthatósági hiányosságok is állhatnak.

Az előadások fő témái a közlekedés és a látás elválaszthatatlan összefüggéseit érintették. A megjelentek hallhatták a téli vezetésbiztonság az abroncsgyártó szemével című prezentációt, pszi­chológus beszélt az észlelés és a figyelem közlekedéspszichológiai vizsgálatáról, majd a hallgatóság megismerkedhetett a legfontosabb szemészeti vizsgálóeszközökkel és berendezésekkel. Az előadók részletezték az idősödés látásra gyakorolt hatásait, a vakság és a látássérülés előfordulásának okait, valamint megelőzés lehetséges eszközeit.

Az ORFK-OBB számos partnerével közösen október 17-én délelőtt az Autótechnika – Autodiga 2018 nevű kiállításon útnak indította ez évi kampányát, mely 2012 óta hívja fel a figyelmet egy társadalmilag nagyon fontos témára, valamint az egyén szerepére a baleset-megelőzésben. Az október 17. és december 7. közötti országos akció kampányarca ezúttal is egy bagoly, mégpedig azt szemléltetve, hogy a programban való részvétel egy „Bölcs döntés!”. Az őszi–téli óraátállítás, valamint az évszakok eltérő jellemzői miatt sokkal hosszabbak azok az időszakok, amelyek már a korlátozott látási viszonyok közé tartoznak, továbbá a köd, a szürkület, az esőzés vagy a havazás is hatással lehet erre.

A Látni és látszani 2018 – egymásért akció lényege, hogy a csatlakozott szervizekben a személy- és haszongépjárművek, a motorkerékpárok és a kerékpárok vezetői ellenőriztethetik a járművük láthatóságáért felelős alkatrészeket, valamint a berendezéseiket és a szélvédőiket mindenne­mű járulékos költség nélkül. A regisztrált optikai szaküzletek pedig díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a kampány keretein belül hozzájuk érkezőket. Az ellenőrzéseket követően igazolólapot állítanak ki, melyet egy esetleges rendőri intézkedésnél megmutathatnak. Elhangzott, hogy az akcióban részt vevő cégek köre évről évre bővül. A kampány részleteit és mellette számos hasznos tanácsot a https://latnieslatszani.hu/ internetoldalról ismerhetnek meg az érdeklődők.


FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: BÉRES ATTILA

 

ZSARU-TIPP

 

– Ellenőriztesse látását évente legalább egyszer szakemberrel, még akkor is, ha úgy gondolja, nincs szüksége látáskorrekcióra!

– Rendszeresen ellenőrizze az autót, ezen belül azokat az alkatrészeket, amelyek arra szolgálnak, hogy ön lásson és látszódjon:

– Lámpák megfelelő működése: az izzók elhasználódnak, ezért évente többször is el­len­őrizni kell őket.

– Fényszórók beállítása: ha a fényszórók rosszul vannak beállítva, ha csak egyetlen fokkal is feljebb hordanak a kelleténél, a szembejövő gépjárművek vezetőit hússzor jobban vakítják! Ha a fényszórók csak egyetlen fokkal lejjebb hordanak, a világítás hatékonysága huszadrészére csökken, ami 30 méteres látáscsökkenést jelent.

– Fényszórók tisztasága: a szennyezett fényszóró világítási teljesítménye nagymértékben csökken.

– Szélvédő és ablakok: a különböző külső és belső szennyeződések szürkés réteget képeznek, ami rontja a gépjárművezető látásminőségét. A felverődő kavicsok okozta repedések akadályozzák a szabad kilátást, továbbá egyéb veszélyforrást is jelenthetnek az utasok számára.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Forgalomterelés a 42-es számú főúton

Megnövekedett a határátlépés és várakozás ideje a román határszakaszon, emiatt a személygépjárművek forgalmának terelésére kell számítani a 42-es számú főúton Hajdú-Bihar megyében.

 

Iráni határsértő egy horvát kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.