A legjobb kommandósok Szolnokon

2020. 09. 03., cs - 14:52
Zsaru Magazin

Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a szolnoki helikopterbázison rendezte meg idén a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegységek VI. Országos Versenyét augusztus 25–26-án.

A versenyen kommandós csapatok mérték össze tudásukat a legkülönfélébb gyakorlatokban. Az első helyet immár negyedik alkalommal a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság csapata szerezte meg.

A szervezett bűnözés, az emberkereskedelem, a prostitúció és az illegális migráció eseteinél vetik be főként a rendőrség mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alegységeit (mekta). A legjobbak 2015 óta minden évben országos szakmai versenyen mérik össze tudásukat. Idén – immár másodszor – Szolnok volt a házigazdája ennek a rangos eseménynek. Összesen 15 csapata kezdte meg a lövészeti, az intézkedéstaktikai és az ügyességi feladatokat.

Váczi Levente alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tisza mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztály vezetője elmondta, hogy lövészeti, személy- és objektumvédelmi, akadálypályás és taktikai házban végrehajtott, szituációs versenyfeladatok voltak. Úgy állították össze a pályákat, hogy bizonyos elméleti feladványokat meg kellett oldani ahhoz, hogy a későbbiekben például a lövészeti feladatokat végre tudják hajtani. A szervezők célja, hogy az ország speciális egységeinek tudását felmérjék.

– A verseny több mint 24 órás, és nagyon feszített volt a tempó – tette hozzá Váczi Levente alezredes. – Az első napon hat pálya – így két lövészeti, egy személyvédelmi, egy taktikai házas, egy intézkedéstaktikai szituációs, egy akadálypálya, mely fizikai erőnléti feladatokról szólt, valamint egy vezetéstechnikai pálya – fizikai elemekkel volt kombinálva. Illetve éjszaka egy korlátozott látási viszonyok közötti és egy lövészeti feladatot kellett végrehajtaniuk az indulóknak. Aztán a kötelező négyórás pihenő után a második nap reggelére két versenyszámot fűztünk össze, egy erőnléti és egy lövészeti feladatot. Ebből lett egy kombinált pályasorozat, amellyel a versenyzőknek meg kellett küzdeniük. Így alakult ki aztán a végeredmény.

A versenyt immár negyedik alkalommal a Körös közterületi támogató alosztály, a Békés Megyei Rend­őr-főkapitányság csapata szerezte meg, valamint számos különdíjat is elvittek. A második a Hírös, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság alakulata lett, míg a harmadik helyen a Cívis, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság csapata végzett. Az egyéni és a csapat kategória különdíjazásában Békés és Nógrád megye legjobbjai részesültek.

MÁTYÁSI GYÖRGY

Fotó: FÜLÖP MÁTÉ

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Három határsértő Makónál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Határsértőt fogtak el a rendőrök Békés megyében

A magát szír állampolgárnak valló férfi nem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát és azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon. A rendőrök Sarkad külterületén tartóztatták fel.