A legnagyobb rendőrkapitányság

2021. 03. 24., sze - 15:24
Zsaru Magazin

Itt dolgozik a legnépesebb kollektíva az országban, az egyetlen városi rendőrkapitányság, ahol több mint hatszázan teljesítenek szolgálatot. Egy hely, ahová az egész országból érkeznek zsaruk tanulmányútra, de svájci ügyészek is megfordultak itt. Bemutatkozik Miskolc.

Sokan úgy tartják, ami náluk nem történik meg, az gyakorlatilag nem is létezik, és ez korántsem túlzás.

– Ezt a megállapítást a tapasztalataimra is alapozhatom, a rendőrkapitányi székben eltöltött 11 évre, másfelől szakmai visszacsatolásokra – szögezi le Bogyay Ferenc ezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője. – Városi hatáskörünket felülírva számos esetben vesszük ki részünket a megyei, térségi, de akár az országos vagy nemzetközi rendfenntartásból is. Több országos koordinációt „mi viszünk”, rengeteg esetben mi vagyunk az „élmegfejtők”, mivel kollégáimmal nemcsak láttuk már a legtöbb elkövetési formát, de az érdemi bűnüldözési válaszok kidolgozásában is használható, másoknak átadható rutinnal bírunk. Munkánk sokrétűségét mutatja az is, hogy rendszeresen érkeznek hozzánk kollégák tanulmányútra más országrészekből. Mi tudunk mutatni olyan helyzeteket, bűnügyeket, amik más megyékben, a fővárosban nem jellemzőek, esetleg teljességgel ismeretlenek. A miskolci rendőrködés vitán felül embert próbáló, sűrű szolgálat, ellenben képes pozitívumokat is adni. Kiváló tanulóterep, intenzív és változatos igénybevételt jelent a rendfenntartás bármely szakmai területen. Népes, földrajzilag is kiterjedt az illetékességi területünk, Miskolc mellett további 38 településen, megközelítőleg 230 ezres lakosságszámmal dolgozunk. Lakótelepek és családi házas övezetek, pincesorok, mezőgazdasági perifériák, ipari és logisztikai területek, hétvégi házas zónák, belvárosi rész üzletekkel, vendéglátóhelyekkel, vasútvonalak, állomások, oktatási és egészségügyi intézmények tucatjai… Igyekszünk minél több helyen a lakossághoz közel lenni: hat osztály és egy alosztály jogállású rendőrőrssel működünk. A nyolc körzeti megbízotti csoport beosztottjai aktív közterületi jelenlétük mellett lakossági kapcsolattartó szerepkört is betöltenek. Kapitányságunkon létezik önálló kutyás járőrcsoport, a tapasztalatok alapján teljes mértékben létjogosultsága van ennek a szolgálati területnek ma is.

Bogyay Ferenc ezredes
Bogyay Ferenc ezredes

Az ezredes általános ismertetője döccen egyet, közbeszól a valóság: egy kamionosnak akadt gondja, a nyerges vontató elérte az út szó szerinti szűk keresztmetszetét.

– A Repülőtéri út fölötti vasúti felüljáróba akadt bele a fülke teteje, a kocsi átmenetileg be is szorult a felüljáró alá – értékelte a helyzetet Keresztes Lajos őrnagy, szolgálatirányító parancsnok. – A sofőr figyelmen kívül hagyhatta a magasságkorlátozást, esetleg nem volt tisztában pontosan járműve kiterjedésével, így passzírozta a kamiont a betonépítmény aljához. Baleseti helyszínelők mennek, emellett kapcsolatba léptünk a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. forgalmizavar-elhárítóival, de a vasút részéről is érkeznek szakértők megállapítani, hogy esett-e kár a pályatestben.

– Az országos tendenciák nálunk is érezhetőek, városunkban is jelentősen csökken a közterületen elkövetett bűncselekmények száma – beszélt az aktualitásokról Kovács István alezredes, a bűn­ügyi osztály vezetője. – Ez nem jelenti azt, hogy a hat alosztályon dolgozó, több mint száz kollégámmal hátradőlve figyelnénk az eseményeket. Jelentős energiákat fektettünk a jelenlegi eredményekbe, ezek megtartásán dolgozunk továbbra is. Megelőző felkészülést, adatelemzést és értékelést kapcsolunk be a munkánkba. Helyi sajátosság, hogy válaszokat kell adnunk a küldetésünk határterületén feltűnő, nem is rendészeti, de társadalmi-szociális problémákra is. Való igaz, hogy jártak nálunk vizitelni ügyészek az Alpokból. Egy nemzetközi együttműködés során Svájcban lebuktatott és felszámolt, emberkereskedelemmel, prostitúcióval foglalkozó bűnbanda ügyét vizsgálva lettek kíváncsiak arra: milyen körülmények közül érkeznek, honnan származnak a szexuális bérmunkával kizsákmányolt lányok, nők. A sértettek egybehangzóan állították: szülőfalujukban még rosszabb lenne nekik. Ismeretes, hogy néhány éve neves politikus költözött figyelemfelkeltésként az Avas-lakótelepre. Ennek a több tízezer embernek otthont adó lakásrengetegnek sajnos sokkal rosszabb a híre, mint amilyen közbiztonsági szempontból valójában. Szomszédviták és az együttélési normák elhagyása miatt vált rossz csengésűvé az Avas neve, hasonló társadalmi változások érték másik városrészünket, a Lyukóvölgyet is. Míg az Avasra a betelepítések nyomták rá bélyegüket, addig Lyukó, a valaha virágzó környék a kitelepüléseknek esett áldozatul. A völgyben a rendszerváltás előtt bányászok és gyári munkások üdülőházai álltak, a munkanélkülivé váló, illetve elöregedő tulajdonosok azonban sorra eladták vagy elhagyták ingatlanjaikat. Helyükre zömmel alacsony státuszú, nehéz körülmények között élő emberek érkeztek. Hangsúlyos szerepet kap itt is a szolgálati ágak összedolgozása: a közterületen dolgozó állományrésztől is elvárunk bizonyos bűnügyi felkészültséget, annyit, hogy a kollégák lássanak-halljanak munkavégzés közben, ismereteikkel, megfigyeléseikkel képesek legyenek segíteni a nyomozóknak.

Kovács István alezredes
Kovács István alezredes

Újabb rádióforgalmazások történnek: a járőrök többszörösen körözött embert fogtak el, és egy másik, érdekes viselkedésű férfit keresnek. Térülnek-fordulnak az egyenruhások, előállítják a meg nem fizetett szabálysértési bírságai miatt keresett férfit, egy másik páros egy autó nyomába ered lakossági jelzés alapján. Az azonosított kocsival nincs gond, annál több lehet a vezetőjével, aki állítólag egy ABC parkolójában tett ajánlatot egy idősebb nőnek, konkretizálva elképzelését a közös időtöltésről. Persze nem minden egyenruhásnak jut osztályrészül ilyen pikáns eset: Kodolányi Réka őrmester és Pece Márk Gergő törzsőrmester egy általános iskola közelében vigyázott a közösség és a közlekedés rendjére.
 

Kodolányi Réka őrmester és Pece Márk Gergő törzsőrmester
Kodolányi Réka őrmester és Pece Márk Gergő törzsőrmester

 

KÍVÜL-BELÜL SPORT

Ha Miskolc, akkor Diósgyőr, ha rendőrkapitányság, akkor zsarusport. Az állomány kiveszi a részét a sportból így is, úgy is. Ismétlődő feladatuk az NB I.-es labdarúgócsapat meccseinek, ugyanígy a legendás Kassa–Miskolc Ultramaraton útvonalának biztosítása. A rendőrkapitány élen jár – helyesebben: fut – a szervezésben és a példamutatásban; amellett, hogy tókerülő ultrabalatonos futócsoportot szervez, maga is aktívan és eredményesen küzd a kilométerekkel, eddig három maratoni távú versenyt tudva maga mögött.

 

SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csak egy napig örülhetett

A rendőrök alig 24 órán belül azonosították és elfogták azt a baksi férfit, aki egy ismerőse házából vitt el arany ékszereket. Lopás miatt indult ellene eljárás.

 

Elkapták a tapolcai ámokfutót

Ámokfutó törte-zúzta a gépkocsikat Tapolcán és környékén. Volt, akit lesodort az útról, volt, akivel szándékosan ütközött.