A mindennapok hőse

2018. 01. 17., sze - 12:34
Zsaru Magazin

Egy tatai rendőrnő az elmúlt években tanúsított hőstetteivel hívta fel magára a figyelmet. Törékeny termete ellenére dacolt a lángnyelvek forróságával, bajba jutott időst és csecsemőt mentett meg.

Az elmúlt két esztendőben összesen négy krízis helyszínén mondhattak köszönetet Berényi Orsolya törzsőrmesternek gyors helyzetfelismeréséért és intézkedéséért. A legutóbbi mentésekor kigyulladt egy tatai családi ház tavaly november 29-én este. Az utcafront felől egy virágüzlet volt, az épület hátsó részében pedig egy idős férfi lakott. A bolt mögötti műhely kapott lángra, amit a hátsó lakrész felől lehetett megközelíteni. A megadott címre a tatai járőrpár ért ki először. A törzsőrmester megtudta a szomszédtól, hogy ember tartózkodik az épületben, ahová csak a kert felől lehet bejutni. Átmásztak egy lelakatolt vaskapun, majd a lakrész üvegfelületén bepillantva egy idős férfit vettek észre.

– Találtam egy régi, fakeretes ajtót, azt viszonylag könnyen be tudtam nyomni – magyarázta Berényi Orsolya törzsőrmester, a Tatai Rendőrkapitányság járőrvezetője. – Társammal, Rozmann Máté őrmesterrel bementünk a sűrű füsttel teli helyiségbe, és az ágyon fekve találtuk a férfit. Ekkor már nem lehetett vele kommunikálni. Kivittük az épületből, a másik rendőri egység ekkor érkezett meg, szintén átmásztak a vaskapun. Az idő sürgetett, a forróság egyre elviselhetetlenebb volt, majd azt vettük észre, hogy pattan az ajtó, és a melegtől végigreped az üveg. Minél gyorsabban messzire kellett vinnünk a beteg férfit, aki láthatóan nem volt olyan állapotban, hogy kaput másszon. Az egyik munkatársam keresett egy vascsövet, azzal feszítette ki a zárat. A bajbajutottat biztonságos távolságba vittük, és átadtuk az addigra odaérkező mentősöknek.

Berényi Orsolya 2016. április 21-én egy negyedik emeleti lakás ablakából szivárgó sűrű füstre figyelt fel a társával. Azonnal a lépcsőház felé vették az irányt, de zárt ajtóval találták szembe magukat.

Az év embere 2017-ben
Az év embere 2017-ben

– Akkori társamnak, Lázár Márk őrmesternek mondtam, hogy azonnal rúgja be az ajtót. A lakásba jutva egy 62 éves férfit találtunk, aki szendergett az ágyában. Kivittük a lépcsőházba. Később derült csak ki, hogy egy tűzhelyen hagyott serpenyő okozta a tüzet – ismertette Berényi Orsolya.

A rendőrnő egy további életmentése során szintén egy lakástűzből mentett ki egy komplett családot és négylábú házi kedvencüket. A negyedig esetben pedig egy autóba zárt csecsemőt szabadított ki kánikula idején.

Életmentés helyszínén
Életmentés helyszínén

Tettei mellett nem tudnak elmenni a polgárok, de kollégái sem. Egy civil kezdeményezés a tavalyi évben Berényi Orsolyát a mindennapok hősének minősítette rendvédelmi kategóriában. A Kisalföld szerkesztősége pedig az év emberének választotta 2017-ben, a címet december 21-én kapta meg.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogás két napon belül

A nyomozók őrizetbe vették azt a fiút, aki Miskolc belvárosában egy szóváltás után megvágta vitapartnerének arcát.

 

Mobilt és pénztárcát zsákmányoltak

Két órán belül elfogták a rendőrök azt a két fiatal lányt, akik erőszakkal vették el alkalmi ismerősük mobiltelefonját és pénztárcáját Makón. Rablás miatt kell felelniük.

 

Puszta kézzel kifeszítette

A gyanúsított egy személyautóból akart pénzt szerezni. A debreceni rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.