A nulladik lépés

2019. 07. 31., sze - 15:38
Zsaru Magazin

Nem visszalépés, és semmiképpen nem egy helyben állás, kiindulási alap, talán elrugaszkodás.

Többcélú tábort szervezett középiskolásoknak a Belügyminisztérium (BM) július 14–19. között az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban (ARSZG). Kikapcsolódási lehetőséget adtak hátrányos helyzetű fiataloknak.

A tematikus foglalkozásokon, élményeken és perspektíván túl az ifjak még többet kaptak: félig már felnőttként tekintve rájuk az életre nevelték őket a jártas és kipróbált táborvezetők.

– Hivatalosan a rendvédelmi szerveket népszerűsítő programsorozatot állítottunk össze az említett célcsoport számára – mondta Csámpai Attila tűzoltó százados. – Ilyen jellegű tábort 16-szor szerveztünk, keretei között a rendőrség, a büntetés-végrehajtás (bv.) és a katasztrófavédelem kulisszatitkaiba pillanthattak be a résztvevők. Ezúttal is pedagógusi ajánlások alapján jól tanuló, a rendvédelem iránt érdeklődő, 15–19 éves fiatalokat fogadtunk. A szűk egyhetes eseménynek otthont adó Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium szolgált bázisul, szálláshelyül és több program helyszínéül.

– Míg a korábbi években szinte kizárólag roma fiatalokat hívtunk meg, ennek a kisebbségi közösségnek bemutatva a rendvédelmi hivatásokat, pár éve kiterjesztettük a részvételi lehetőséget. Minden, legalább négyes tanulmányi átlagú, hátrányos helyzetű diák előtt megnyitottuk a kapukat – magyarázta Kedves Attila hadnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának előadója és Káté József bv. főtörzsőrmester. – Ők azok a diákok, akik pár évnyire, esetleg hónapra vannak a pályaválasztástól, különösen fontos döntés lehet számukra egy életre szóló hivatás megtalálása, ám helyzetükből adódóan esetleg nehezebben szereznek információt a BM-hez tartozó szakmákról, foglalkozásokról. Sajnálatos, de tény: egy anyagi problémákkal küzdő és/vagy csonka családból származó gyermek útiköltség, illetve felügyelet, kíséret híján nehezebben jut el pályaválasztási börzékre, szakmai nyílt napokra. Nekik „helybe hoztuk” a három hivatás programjait, ráadásul a kíséretükről gondoskodó aktív tisztektől és tiszthelyettesektől azonnal magyarázatot kaphattak a felmerülő kérdésekre.

A szervezők optimális arányban elegyítettek elméleti és gyakorlati programokat Adyligeten és más helyszíneken. A tábor hivatalos nyitóünnepségét követően az első programpontok között volt az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának főosztályvezető-helyettese, Fülöp Gergely alezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BVOP) kommunikációs főosztályának vezetője, Makula György bv. ezredes, illetve a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Csámpai Attila tű. százados bemutatkozása, ők feladataikról, különleges ügyeik médiaközléséről tartottak rövid tájékoztatót. Sóti Kálmán ezredes, az ARSZG igazgatója mutatta be a táborozóknak a tanintézetet. A diákok másnap a honi tűzoltóság egy speciális bázisára utaztak. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Katasztrófavédelmi Igazgatóságán megismerkedhettek a légikikötő lánglovagjainak munkájával. Az ott elfogyasztott ebéd után városnézésre indultak, ezt szabad program követte a mind jobban feltérképezett és birtokba vett gimnázium területén. A szervezők szerdán lehetőséget adtak a fiataloknak a korosztály pluszenergiáinak levezetésére, sőt: az iskolában felhalmozott tudáskincsről is beszámolhattak egy próbafelvételi során. A szakmai ismereti szakcsoport kiemelt főreferense és főtanára, Mélykuti Árpád alezredes és Fekete István őrnagy irányítása mellett a 34 ifjonc előbb a futópályán és a tornateremben mérhette le felkészültségét, azaz a másodpercekből, centiméterekből, ismétlésszámokból átváltott pontokból tudhatták meg, hogyan állnának helyt egy fizikai alkalmassági felmérőn. A pályaalkalmassági próbateszt elméleti részében Szeifert Bodor Zsuzsanna őrnagy, főtanár instrukcióit követve történelmi és társadalmi ismereteiket tesztelhették. Szusszanás gyanánt Rozsos Tamás százados, főtanár éppen készülő rendészeti szakgyűjteményét tanulmányozták. A rendőrség és a csendőrség múltját felelevenítő és megőrző tárlaton nagy sikere volt mind az összegyűjtött dokumentumoknak, mind a külföldi rendőrségekre kitekintő egyenruháknak, felszerelési tárgyaknak. Kevesen tudtak ellenállni a kísértésnek, hogy az Oroszországban rendszeresített usánkában vagy az angol bobbyk jellegzetes sisakjában fényképezkedjenek. Délután bemutatkozott a táborozóknak a Jezsuita Roma Szakkollégium, majd a próbafelvételi fáradalmainak kipihenése után, csütörtökön már ismét kirajzottak a diákok: a Terrorelhárítási Központba és a BVOP Venyige utcai intézetébe, valamint a Kisfogházban kialakított múzeumba látogattak el. Péntekre maradt a búcsúzás, a szervezők által készített úti csomagok felvétele, egy közös vizit a Sziklakórházban, majd a hazaindulás.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA

 

GENERÁCIÓK EGYMÁS KÖZT

 

A diákoknak a táborozás a kikapcsolódás mellett további inspirációt is adott pályaválasztásukhoz. Hetekkel ezelőtt hangzott el a Roma Rend­őrök Konferenciáján Rozsos László őrnagy, a Tolna Megyei Rend­őr-főkapitányság kiemelt főelőadójától: nem szabad, hogy akár az egyén, akár egy közösség haszontalannak, fölöslegesnek érezze magát. Fekete István őrnagy, aki az ARSZG esélyegyenlőségi referense is, a kérdést kiterjesztette:

– Rendőrként töltöttem az utcán 18 évet, Adyligeten párhuzamosan használom ebbéli tapasztalataimat és tanári végzettségemet. Naponta találkozunk az iskolapadba beülő diáktömeggel, a táborozókkal foglalkozva pedig a néhány évvel fiatalabbak gondolkodásával ismerkedhettünk meg. Nekünk is tudomásul kell vennünk, hogy a modernizáció a társadalomban változásokat eredményez. A tanulókkal értjük egymás nyelvét, ugyanakkor a még fiatalabbaknál már máshol vannak a súlypontok. A célunk az, hogy az oktatás során embertársaikért, a törvények betartatásért tenni akaró és tudó kollégákat neveljünk. Mi tudomásul vesszük, hogy ők már javarészt digitálisan kommunikálnak, nekik viszont el kell fogadniuk, hogy az utcán élőszóval kell megszólítaniuk egy embert, és azonnal reagálniuk jelenségekre. A táborban vendégeink betekinthettek a szervezet működésébe is, közvetlenül tapasztalhatták meg a társas együttlét, az interakciók kialakításának milyenségét is. A próbafelvételin most még nem kértük számon drákói szigorral például a fekvőtámaszok szabályosságát, a hangsúlyt arra tettük, hogy aki a hivatásos életpálya gondolatával foglalkozik, megtudja, hol akadnak hiányosságai. A táborozók között több visszatérő volt, ami talán jól mutatja, jó úton járunk a fiatalok megszólításával. Ketten szeptemberben megkezdik tanulmányaikat a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Csongrádban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.