A nyugodttá tett város

2018. 10. 10., sze - 12:34
Zsaru Magazin

Nem sokat gondolkoztak a dorogi zsaruk a válaszon arra a kérdésre, mitől ilyen nyugodt a városuk.

Szerényen, ám büszkeséggel vallják egyöntetűen, ők tették azzá, az utóbbi évtizedben évről évre ugrásszerűen nő a helyi polgárok biztonságérzete. Ezt tavaly az Év Rendőrkapitánysága címmel koronázták meg.

Az egykori bányászvárosban már csak az emlékekben él, hogy egykor innen látták el szénnel az országot. A kisváros nem halt meg a bányák bezárásával, fejlődik, sok a munkalehetőség, de a beruházás is a szakorvosi rendelőtől a sportcsarnokig. Hét éve pedig egy új, modern rendőrkapitányság is bekerült ebbe a sorba.

– Hatéves koromtól dorogi, negyedszázada rendőr vagyok, az utolsó tíz évben pedig a Dorogi Rendőrkapitányság vezetője – kezdett a bemutatásba Krasula János ezredes, aki nagyon büszke arra, hogy a város és a környező 14 település rendjére vigyázó 56 fős állomány kivétel nélkül helyi, környékbeli kollégákból áll. – Jó szolgálatszervezéssel megoldjuk, hogy mindig, mindenhol legyen rendőr az utcákon. A környék foglalkoztatási lefedettsége kiváló, ez és az állandó jelenlétünk, az állomány elhivatottsága hozta együttesen azt az eredményt, hogy 2017-ben 13,5 százalékkal csökkent a városban a bűncselekmények száma. Ez 2010 óta 61 százalékos csökkenés, amit a 74,9 százalékos nyomozáseredményességi mutatóval tudunk párhuzamba vonni. Dorogon szinte ismeretlen fogalom a gépjárműlopás, de a kocsifeltörések száma sem több évi két esetnél. A helybeliek érzik ezt, érzik a biztonságot, szeretik, tisztelik a rendőröket, akik ezt megteremtették. A város vezetői, lakosai velünk együtt büszkélkednek az elnyert címre, Komárom-Esztergom megyében ez a kis kapitányság lett a legjobb.

Matuz Dániel alezredes, bűnügyi osztályvezető szerint Dorogon az alkalmi lopásokból van a legtöbb, szó szerint alkalom szülte tolvajokat kell keresniük. Üzletekben felejtett pénztárcát, kertben hagyott fűnyírót látnak meg, majd visznek el. Az utóbbi időkben egy klasszikus sorozatbetörésük volt:

– Tavaly augusztusban kezdődött a sorozat, és nyár elejére már jogerős ítélet született az ügyben, gyors volt az igazságszolgáltatás. Nem volt egyszerű, 18 környékbeli családi házba tört be a nyomok alapján ugyanaz a betörő. Később kiderült, korábban nem volt büntetve, így nem került képbe, példás életet élt, legalábbis a külvilág ezt látta. A klasszikus talpas nyomozómunka hozta meg a gyümölcsét. Tényleg lejárták a lábukat a kollégáim, mire olyan információkhoz jutottak, hogy a helyszínek környékén mindig feltűnt egy bizonyos férfi. Az utolsó akciójánál tetten értük, ez volt a döntő bizonyíték, akkor fogtuk el, amikor egy házból egyik kezében a zsákmánnyal, a másikban a feszítővassal sétált ki. Azóta nem volt betörés Dorogon és a környéken.

Felderítetlen rablás sem terheli a számlájukat. Sajnos szomorú statisztika, hogy az utóbbi három évben a dorogi rablások mindegyikében fiatalkorúak játszottak főszerepet. Idén egy éjjel-nappali italboltban ütöttek le egy idősebb férfit, még aznap elfogták a tettest. Matuz alezredes szerint az eredményesség a legjobb bűnmegelőzési propaganda, van visszatartó ereje a nyomozóknak:

– Nyugodt a város, de a dorogi zsaruszlogen szerint mi tettük azzá. A helyi csibészek hűvös helyen töltötték a nyarat, van idejük gondolkodni, érdemes-e Dorogon törvényt sérteni.

Mielec Péter őrnagy, a körzeti megbízotti alosztályvezető szerint a csoportosítások megszervezésével el tudták érni, hogy kilenc körzeti megbízottal teljesen lefedjék a várost és a hozzá tartozó településeket.

– A csoportok tagjai több településre is ügyelnek, így nincs olyan, hogy egyetlen hozzánk tartozó falu is rendőr nélkül maradna. A folyamatos lefedettséget a járőrszolgálatokkal is megerősítettük. Jellemző, hogy a nyári szezon leggyakoribb segélykérése csendháborítással volt kapcsolatos, néha elszabadult egy-egy bulin a hangulat, de kezeltük. Szomszédvita, családi veszekedés mindig akad, és a rendőrnek kell igazságot tenni, nem könnyű. A bányászromantika, a heti műszak utáni „ereszd el a hajam” mulatozások, majd az azt követő verekedések korszakának vége, közterületi bűncselekmény hosszú ideje nem történt. Egy öreg dorogi kolléga mondta annak idején: „Fiúk, a jó rend­őri munka az, amikor nincs munka.” Ennek az alapjait mi raktuk le, egy igazi csapat agilis, hajtós rendőrökkel.

Ezt erősíti meg Csongrádi Norbert zászlós, körzeti megbízott is:

– Speciális a munkánk, hiszen német, szlovák, roma kisebbség is él a városban, sok az idős polgár, igénylik, hogy naponta lássák a rendőrt, ismerünk mindenkit. Mi vállaltuk fel az iskolarendőri feladatokat is. Ez az egyik legnemesebb szolgálat, megtanítani a kicsiket a közlekedési szabályok alapjaira, arra, hogy a rendőrben maximálisan megbízhatnak.

Flórián Ádám törzsőrmester, járőrvezető jogi igazgatásszervező diplomát is szerzett. A tiszthelyettes büszke, hogy helyi zsaru lehet:

– Dorog nyugodt, de ez a kihívás, hogy meg is tartsuk ilyennek. Magam is környékbeli vagyok, és jólesik hallani, amikor hazamegyek, hogy elismerően nyilatkoznak rólunk a polgárok, a „mi rendőreink” jelző mindent elmond. Célom persze, hogy egyszer a végzettségemnek megfelelő munkakört töltsek be, de a járőrszolgálatot is nagyon szeretem.

A dorogi közlekedéssel nincs baj, de a városon kívül már vannak kritikus pontok. A zsaruk ezt is meg tudják oldani. A személyi sérüléssel járó balesetek csökkentése a cél Dorogon is, a rendőrök hatalmas energiát fektetnek a megelőzésbe. Van egy szakasz az 1119-es úton hatalmas kanyarokkal, ahol remek az aszfalt, az út vonzza a motorosokat az ország minden szegletéből, halálos szerencsétlenségek is történtek már itt. A veszélyt jelző táblák mellett a zsaruk egy új módszert vetettek be.

– 495 ezer nézője volt már annak a filmnek, amit egy helyi motorosüzlet tulajdonosa segítségével készítettünk el, közösségi oldalakon osztottuk meg, sokkoló képekkel mutattuk be az útszakasz veszélyeit – magyarázta Cserődi Péter főhadnagy, rendészeti főelőadó. – Most avatunk még egy ilyen táblát egy másik úton is, ha csak egy motoros elkerül egy balesetet ezek hatására, már nyertünk.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: BÉRES MÁRTON

 

VÁLOGATOTT ELŐADÓ

Szlamnik Renáta főtörzsőrmester a kapitányság arca. A szabálysértési előkészítő alosztály előadója parancsnokai szerint sokat tett azért, hogy a dorogiak ebben is a megye legeredményesebbjei legyenek. A főtörzsőrmester emellett NB II-es kézilabdás az esztergomi csapatban, és tagja a magyar rendőrválogatottnak, amellyel idén Göppingenben hatodik lett a zsaruk Európa-bajnokságán. A heti három edzést sokszor nehéz egyeztetni a szolgálattal, de a dorogi zsaruk büszkék Renáta sportsikereire. Nincs olyan probléma, amit ne oldanának meg.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Vagonban megbújva

Egy afgán férfi próbált meg jogellenesen bejutni az országba Kelebiánál.

 

Nem jutott messzire

Rézkábelt lopott egy komáromi telephelyről egy 34 éves férfi, de a járőrök nem sokkal később elfogták.

 

Asztaltársaságára támadt

Szóváltást követően többször megütött három nőt egy férfi Szegeden. Garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

 

Italoztak, majd leszúrta

Emberölés kísérletével gyanúsítják azt a férfit, aki Székelyszabaron egy késsel szúrta meg vitapartnerét.