A pályán intézték el

2019. 03. 06., sze - 13:48
Zsaru Magazin

Az I. Rendészeti Ügyintézői Csapatversenyt tartották a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban.
A hagyományteremtő versenyen a miskolci és a békéscsabai kadétok mérték össze a tudásukat.

Az utóbbi évek tantervreformjainak eredményeképpen 2013-ban jött létre négyféle rendészeti képzés: a rendészeti ügyintéző, a rendészeti ügykezelő, a közszolgálati ügyintéző és a közszolgálati ügykezelő. Ezen képzések közül a korábbi szakközépiskolák vagy szakgimnáziumok valamennyit végezhetik, kivéve a rendészeti ügyintézőkét, mert ez egy belügyi támogatással, kollégiumi bentlakással megvalósuló, speciális képzés.

 

HÁROMSZOROS
TÚLJELENTKEZÉS

A rendészeti ügyintézők képzése 2016-ban kezdődött két oktatási intézményben, az egyik a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, a másik a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma. A rendészeti ügyintézői képzésben részt vevők az első években nem szakosodnak, valamennyi terület tananyagába belekóstolnak, így tehát nemcsak rendőri ismereteket tanulnak, hanem katasztrófavédelmi és büntetés-végrehajtási alapismereteket is. A 12. évfolyamban, félévkor OKJ-s rendészeti ügyintézői szakmai vizsgát tesznek, aztán érettségiznek, és vagy továbbtanulnak valamelyik rendészeti területen, vagy a képzettségükkel a magánbiztonsági szférában is elhelyezkedhetnek. Lehetnek egyebek mellett személy- és vagyon­őrök, testőrök, fegyveres biztonsági őrök, magánnyomozók vagy közterület-felügyelők. Ha pedig a rendőrség állományában szeretnének dolgozni, akkor az érettségi vizsgát követően a kettő helyett egy tanév alatt tiszthelyettes szakképesítést szerezhetnek a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban.

Szabó András, a Szemere Bertalan igazgatója hozzáteszi mindehhez, hogy a rendészeti ügyintézői képzés iránt az indulás óta nagy az érdeklődés. Már az első évben, 2016-ban háromszoros volt a túljelentkezés, ez az arány azóta sem változott. Minden évben közel száz iskolából jelentkeznek a tanulók, ami komoly toborzó-előkészítő munkát feltételez, valamint számos megjelenést az iskolákban, a pályaválasztási rendezvényeken, a Szakmák éjszakáján, a különféle tömegrendezvényeken. Érdekes: a nemek aránya meglehetősen kiegyenlített, pedig azt hinnénk, a rendőri, rendészeti munka inkább a fiúkat vonzza. És van némi lemorzsolódás is, hiszen nem egyszerű 14 éves korban a családi fészekből egy zárt kollégiumi világban megtapasztalni azt, hogy a romantikus elképzelések mellé már erős kötelességek is társulnak.

 

ELŐSZÖR VERSENYEZNEK
A KADÉTOK

A rendészeti ügyintézők képzése tehát három éve indult el, a fent leírt miskolci, illetve békéscsabai intézményben. Ennek megfelelően a kadétok 11. évfolyamos, középiskolai tanulók, akik február közepén, egy versenyen mérték össze tudásukat Miskolcon. A megnyitón Bagi István ezredes, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium igazgatója a következőket mondta:

– Ez a mai rendezvény mérföldkő. 2014-ben fogalmazódott meg a Belügyminisztérium vezetésében, hogy az altiszti képzés hagyományaira épülően, de modern formában valósítsunk meg egy olyan középiskolai képzési struktúrát, amelyben rendészeti képzés folyik azok között a sajátos keretek között, amelyek a mi világunkra érvényesek. Vagyis az a fiatal, aki egy bentlakásos kollégiumban vállalja a feszes, rendészeti életformát, hathatós támogatást kap, hogy megkezdhesse a rendészeti szakmai előtanulmányait. A befejezett tanulmányokat követően pedig a rendészet azzal honorálja ezt a többletismeretet, elszántságot, hogy ezek a fiatalok rövidebb rendőrképzéssel válhatnak rendőrré. De nyitottnak kell lenni a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás iránt érdeklődők számára is. Annak érdekében, hogy a szaktudásukat kellő ütemben fejlesszék, nagyon szoros kapcsolatban állunk a szakiskolákkal, a tanári karral a tanmenet elkészítésében, az oktatási segédanyagok továbbításában, a tanári továbbképzések megszervezésében. A két iskola támogatása megtisztelő módon a mi szakgimnáziumunkra hárult. Ez az első alkalom, amelyen objektív módon próbáljuk megmérni a tudást. Az első fordulóban, az iskolai háziversenyben úgy próbáltuk összeállítani az anyagot, hogy a tanulók megismerhessék, hogy a döntőben mi vár rájuk. Másrészt az iskolák képet kapjanak arról, hogy mi az a kimeneti követelmény az iskola befejezésekor, amit mi bejöveteli követelményként remélünk és elvárunk a tanulóktól. A döntőben közös helyszínen és azonos feltételek mellett sor kerülhet nemcsak az iskolán belüli, hanem az iskolák közötti összehasonlításra is. Tudjuk, a diákok számára a versenyzés és a győzelem az igazi érték, nekünk, tanároknak meg az, hogy lássuk, hol tartunk abban a munkában, amit felvállaltunk három évvel ezelőtt.

GONDOLKODNAK, FUTNAK, LŐNEK

A rendészeti ügyintézői képzésben részt vevő 11. évfolyamosok számára kiírt verseny céljai között szerepel az „összetartozás érzésének erősítése, az iskolák közötti együttműködés és a diákbarátság erősítése, valamint az Országos Középiskolai Rendészeti Csapatversenyre történő felkészítés”.

A verseny első részében a két csapat tagjai az elméleti tudásukról adnak számot. Feszülten nézik a monitorokat, ujjaik finoman mocorognak az egereken. Online rendszerben kell feladatokat megoldaniuk magyar és angol nyelven. Gondolkodnak erősen, ezekben a percekben még az agytorna a feladatuk, de röviddel később már a tornateremben látjuk őket viszont, ahol egy ügyességi pályát kell időre teljesíteniük. A miskolci és a békéscsabai kadétok iszonyú elszántsággal vetik magukat a küzdelembe, némelyikük macskaügyességgel rohan át az akadálypályán, mások egy kicsit megfontoltabban, a legjobbak között csupán néhány századmásodpercnyi a különbség. A pálya mellett biztatja a versenyzőket Bekő Zsuzsanna, a miskolci tanintézet rendészeti munkaközösségének vezetője is, a miskolci csapat kísérője. Azt mondja, már a mindennapok felkészülése is sokat segített a versenyzőknek, hiszen tanulnak önvédelmet és intézkedéstaktikát, amúgy pedig a magánéletben is sportolnak, rengeteg versenyre járnak, szóval nem idegen tőlük az efféle megmérettetés.

Az akadálypálya gyötrelmeit csak fokozza a szabadtéren teljesítendő 2000 méteres futás. Itt már komolyabban kiütköznek a különbségek azok között, akik nagyon komolyan sportolnak, no pláne atletizálnak, és azok között, akik sportágában nem meghatározó a futás.

.

Szabó András

A napot a lövészverseny zárja az iskola pisztolylőterén, ahol a versenyzőknek légpuskával 25 lövést kell leadniuk egy-egy 9 centiméter átmérőjű fémkorongra. És nem is baj, hogy előtte már leküzdötték az akadálypályát, lefutották a 2000 métert, mert ha úgy hozza az élet, a rend­őri munkában sem nyugodt körülmények között, kipihenten, egy céllövöldében kell megmutatniuk a lövésztudományukat.

A csapatversenyben és az egyéniben is a békéscsabai kadétok szerezték meg a győzelmet. Varga Imre, a Nemes Tihamér kollégiumvezetője ezúttal csapatvezetőként irányította a tanulókat.

– Bár a mindennapok felkészülése, a reggeli torna, a heti öt testnevelésóra és a további testnevelés is elegendő lenne ahhoz, hogy ezt a versenyt teljesítsék – mondja a győzelem után –, de az itt versenyző valamennyi tanulónk sportol, van köztük bokszoló, cselgáncsozó, focista és atléta is.

Bagi István ezredes azzal búcsúzik, hogy a versenyt hagyományteremtő szándékkal rendezték, azaz folytatása következik egy év múlva.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Taxikból lopott

A csepeli rendőrök őrizetbe vették azt a fiatalt, aki több taxi ablakát betörte és az autókból pénzt, valamint elektronikai eszközöket lopott.

 

Illegális migránsok Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

17 illegális migráns

Egy tehervonat vagonjaiban megbújva próbáltak meg jogellenesen bejutni az országba Kelebiánál.