A pályán intézték el

2019. 03. 06., sze - 13:48
Zsaru Magazin

Az I. Rendészeti Ügyintézői Csapatversenyt tartották a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban.
A hagyományteremtő versenyen a miskolci és a békéscsabai kadétok mérték össze a tudásukat.

Az utóbbi évek tantervreformjainak eredményeképpen 2013-ban jött létre négyféle rendészeti képzés: a rendészeti ügyintéző, a rendészeti ügykezelő, a közszolgálati ügyintéző és a közszolgálati ügykezelő. Ezen képzések közül a korábbi szakközépiskolák vagy szakgimnáziumok valamennyit végezhetik, kivéve a rendészeti ügyintézőkét, mert ez egy belügyi támogatással, kollégiumi bentlakással megvalósuló, speciális képzés.

 

HÁROMSZOROS
TÚLJELENTKEZÉS

A rendészeti ügyintézők képzése 2016-ban kezdődött két oktatási intézményben, az egyik a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, a másik a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma. A rendészeti ügyintézői képzésben részt vevők az első években nem szakosodnak, valamennyi terület tananyagába belekóstolnak, így tehát nemcsak rendőri ismereteket tanulnak, hanem katasztrófavédelmi és büntetés-végrehajtási alapismereteket is. A 12. évfolyamban, félévkor OKJ-s rendészeti ügyintézői szakmai vizsgát tesznek, aztán érettségiznek, és vagy továbbtanulnak valamelyik rendészeti területen, vagy a képzettségükkel a magánbiztonsági szférában is elhelyezkedhetnek. Lehetnek egyebek mellett személy- és vagyon­őrök, testőrök, fegyveres biztonsági őrök, magánnyomozók vagy közterület-felügyelők. Ha pedig a rendőrség állományában szeretnének dolgozni, akkor az érettségi vizsgát követően a kettő helyett egy tanév alatt tiszthelyettes szakképesítést szerezhetnek a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban.

Szabó András, a Szemere Bertalan igazgatója hozzáteszi mindehhez, hogy a rendészeti ügyintézői képzés iránt az indulás óta nagy az érdeklődés. Már az első évben, 2016-ban háromszoros volt a túljelentkezés, ez az arány azóta sem változott. Minden évben közel száz iskolából jelentkeznek a tanulók, ami komoly toborzó-előkészítő munkát feltételez, valamint számos megjelenést az iskolákban, a pályaválasztási rendezvényeken, a Szakmák éjszakáján, a különféle tömegrendezvényeken. Érdekes: a nemek aránya meglehetősen kiegyenlített, pedig azt hinnénk, a rendőri, rendészeti munka inkább a fiúkat vonzza. És van némi lemorzsolódás is, hiszen nem egyszerű 14 éves korban a családi fészekből egy zárt kollégiumi világban megtapasztalni azt, hogy a romantikus elképzelések mellé már erős kötelességek is társulnak.

 

ELŐSZÖR VERSENYEZNEK
A KADÉTOK

A rendészeti ügyintézők képzése tehát három éve indult el, a fent leírt miskolci, illetve békéscsabai intézményben. Ennek megfelelően a kadétok 11. évfolyamos, középiskolai tanulók, akik február közepén, egy versenyen mérték össze tudásukat Miskolcon. A megnyitón Bagi István ezredes, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium igazgatója a következőket mondta:

– Ez a mai rendezvény mérföldkő. 2014-ben fogalmazódott meg a Belügyminisztérium vezetésében, hogy az altiszti képzés hagyományaira épülően, de modern formában valósítsunk meg egy olyan középiskolai képzési struktúrát, amelyben rendészeti képzés folyik azok között a sajátos keretek között, amelyek a mi világunkra érvényesek. Vagyis az a fiatal, aki egy bentlakásos kollégiumban vállalja a feszes, rendészeti életformát, hathatós támogatást kap, hogy megkezdhesse a rendészeti szakmai előtanulmányait. A befejezett tanulmányokat követően pedig a rendészet azzal honorálja ezt a többletismeretet, elszántságot, hogy ezek a fiatalok rövidebb rendőrképzéssel válhatnak rendőrré. De nyitottnak kell lenni a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás iránt érdeklődők számára is. Annak érdekében, hogy a szaktudásukat kellő ütemben fejlesszék, nagyon szoros kapcsolatban állunk a szakiskolákkal, a tanári karral a tanmenet elkészítésében, az oktatási segédanyagok továbbításában, a tanári továbbképzések megszervezésében. A két iskola támogatása megtisztelő módon a mi szakgimnáziumunkra hárult. Ez az első alkalom, amelyen objektív módon próbáljuk megmérni a tudást. Az első fordulóban, az iskolai háziversenyben úgy próbáltuk összeállítani az anyagot, hogy a tanulók megismerhessék, hogy a döntőben mi vár rájuk. Másrészt az iskolák képet kapjanak arról, hogy mi az a kimeneti követelmény az iskola befejezésekor, amit mi bejöveteli követelményként remélünk és elvárunk a tanulóktól. A döntőben közös helyszínen és azonos feltételek mellett sor kerülhet nemcsak az iskolán belüli, hanem az iskolák közötti összehasonlításra is. Tudjuk, a diákok számára a versenyzés és a győzelem az igazi érték, nekünk, tanároknak meg az, hogy lássuk, hol tartunk abban a munkában, amit felvállaltunk három évvel ezelőtt.

GONDOLKODNAK, FUTNAK, LŐNEK

A rendészeti ügyintézői képzésben részt vevő 11. évfolyamosok számára kiírt verseny céljai között szerepel az „összetartozás érzésének erősítése, az iskolák közötti együttműködés és a diákbarátság erősítése, valamint az Országos Középiskolai Rendészeti Csapatversenyre történő felkészítés”.

A verseny első részében a két csapat tagjai az elméleti tudásukról adnak számot. Feszülten nézik a monitorokat, ujjaik finoman mocorognak az egereken. Online rendszerben kell feladatokat megoldaniuk magyar és angol nyelven. Gondolkodnak erősen, ezekben a percekben még az agytorna a feladatuk, de röviddel később már a tornateremben látjuk őket viszont, ahol egy ügyességi pályát kell időre teljesíteniük. A miskolci és a békéscsabai kadétok iszonyú elszántsággal vetik magukat a küzdelembe, némelyikük macskaügyességgel rohan át az akadálypályán, mások egy kicsit megfontoltabban, a legjobbak között csupán néhány századmásodpercnyi a különbség. A pálya mellett biztatja a versenyzőket Bekő Zsuzsanna, a miskolci tanintézet rendészeti munkaközösségének vezetője is, a miskolci csapat kísérője. Azt mondja, már a mindennapok felkészülése is sokat segített a versenyzőknek, hiszen tanulnak önvédelmet és intézkedéstaktikát, amúgy pedig a magánéletben is sportolnak, rengeteg versenyre járnak, szóval nem idegen tőlük az efféle megmérettetés.

Az akadálypálya gyötrelmeit csak fokozza a szabadtéren teljesítendő 2000 méteres futás. Itt már komolyabban kiütköznek a különbségek azok között, akik nagyon komolyan sportolnak, no pláne atletizálnak, és azok között, akik sportágában nem meghatározó a futás.

.

Szabó András

A napot a lövészverseny zárja az iskola pisztolylőterén, ahol a versenyzőknek légpuskával 25 lövést kell leadniuk egy-egy 9 centiméter átmérőjű fémkorongra. És nem is baj, hogy előtte már leküzdötték az akadálypályát, lefutották a 2000 métert, mert ha úgy hozza az élet, a rend­őri munkában sem nyugodt körülmények között, kipihenten, egy céllövöldében kell megmutatniuk a lövésztudományukat.

A csapatversenyben és az egyéniben is a békéscsabai kadétok szerezték meg a győzelmet. Varga Imre, a Nemes Tihamér kollégiumvezetője ezúttal csapatvezetőként irányította a tanulókat.

– Bár a mindennapok felkészülése, a reggeli torna, a heti öt testnevelésóra és a további testnevelés is elegendő lenne ahhoz, hogy ezt a versenyt teljesítsék – mondja a győzelem után –, de az itt versenyző valamennyi tanulónk sportol, van köztük bokszoló, cselgáncsozó, focista és atléta is.

Bagi István ezredes azzal búcsúzik, hogy a versenyt hagyományteremtő szándékkal rendezték, azaz folytatása következik egy év múlva.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Túl közel, túl gyorsan

Alig két méteres kötéllel, több mint százzal vontatott egy ukrán kisbusz egy másikat az M3-as autópályán.

 

A párhuzamosok a körforgalomban találkoznak

Tény, hogy a közlekedésbiztonság közös érdekünk, tény, hogy párhuzamos közlekedés esetén, ha a két sáv egyre szűkül, ennek megoldása az úgynevezett cipzár-elv, és tény az is, hogy az ittas sofőrök kockázatot jelentenek, főleg, ha szándékosan akadályozzák is a forgalmat.

 

9/48

Az ittas vezetők harmadik „fekete hétvégéje” a Csongrád megyei utakon.

 

Túlsúlyos tréler

A bolgár honosságú járműszerelvényt és annak vezetőjét az M0 autóúton ellenőrizték a szigetszentmiklósi rendőrök.

 

Hamis útlevél

A török férfi a debreceni repülőtéren bukott meg az ellenőrzésen. A nyírábrányi rendőrök elfogták.