A zsaru nem felejt

2015. 05. 12., k - 15:26
Zsaru Magazin

A rendőrség egyetlen felderítetlen bűncselekményt sem felejthet el annak elévüléséig.

Összegezhető Takács Tibor vezérőrnagy, bűnügyi főigazgató válasza arra a kérdésre, meddig nyomoznak azokban az esetekben, amelyekben nincs meg pikk-pakk a gyanúsított.

Magyarország Alaptörvénye a rendőrség alapvető feladataként határozza meg – többek között – a bűncselekmények felderítését. A büntethetőséget az elkövető halála, a kegyelem, a tevékeny megbánás és törvényben meghatározott egyéb ok mellett az elévülés szünteti meg. Addig pedig, amíg a bűncselekmény nem évül el, a rendőrség nem adja, nem adhatja fel az elkövető felderítését és felelősségre vonását.

– A befejezett nyomozások száma az elmúlt három év mindegyikében jelentősen meghaladta a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számát – fejtette ki érdeklődésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója –, azaz nagyságrendileg több ügyben zárjuk le a nyomozást, mint amennyi adott évben ismertté válik a rendőrség előtt. A különbség egy részét az utólagos felderítéssel befejezett nyomozások száma jelenti, ez 2014-ben 1117 volt. A félreértések elkerülése végett: ezek mindegyike olyan eljárás, amikor a korábban, esetenként öt–tíz éve megoldatlan ügyben olyan információ, adat, tény jutott a rendőrség tudomására, amely elvezetett a gyanúsítottig.

– Tehát nem arról van szó, hogy ismert volt az elkövető, „csak” nem találták?

– Pontosan. A még el nem évült bűncselekményekkel kapcsolatban a valamilyen okból felfüggesztett eljárások meghatározó részében ismert az elkövető személye, de vagy szökésben van, vagy a rendőrségnek nem áll rendelkezésére elegendő személyi, tárgyi bizonyíték ahhoz, hogy gyanúsítottként hallgathassa ki. Egy példa a közelmúltból: 2015. február 11-én Svájcban fogták el, majd Magyarországra hozták azt a 41 éves libanoni állampolgárt, akit az 1996. április 15-én Újpesten, egy családi házban elkövetett kettős emberöléssel gyanúsít a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A férfi ellen már a bűncselekmény elkövetése után 11 nappal európai elfogatóparancs volt hatályban, azaz ismert volt a személye, de közel 19 évig sikerült kibújnia az eljárás alól.

– Azokban az ügyekben, amelyekben nem ismert az elkövető, simán várnak?

– Bár kétségtelen, hogy az idő a rendőrségnek dolgozik, hiszen egyes ügyekben megváltozhat például az érintettek egymáshoz való személyes vagy érdekviszonya, így új információkat kaphatunk, azonban szó nincs arról, hogy a rendőrség ölbe tett kézzel várna. A kiemelt bűncselekmény-kategóriákban kötelező az időszakos revízió, amikor a még felderítetlen eseteket áttekintjük, s ha találunk egy szálat, ami a siker leghalványabb esélyét jelenti, azt szorgalmasan ledolgozzuk. A részletek ismertetése nélkül ilyen ügynek tartom annak az emberölésnek a felderítését, amelyet egy 39 éves taxis sérelmére 1998. szeptember 16-án követett el ismeretlen tettes Domaszék közelében. Az elkövetővel kapcsolatban a közelmúltban jutott olyan információkhoz a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy megnevezhette a gyanúsítottat.         

ZS. M.

FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ

 

Jogtár – elévülés

A büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény szerint a büntethetőség – eltérő törvényi rendelkezések kivételével, illetve hiányában – elévül a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább öt év elteltével. Sohasem évülnek el – többek között – az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmények.

Az elévülés kezdő napja befejezett bűncselekmény esetén az a nap, amikor a törvényi tényállás megvalósul, kísérlet és előkészület esetén az a nap, amikor az ezeket megvalósító cselekmény véget ér. Az elévülést félbeszakítja a bíróságnak, az ügyésznek, a nyomozó hatóságnak, illetve nemzetközi vonatkozású ügyekben az igazságügyért felelős miniszternek vagy a külföldi hatóságnak az elkövető ellen a bűncselekmény miatt foganatosított büntetőeljárási cselekménye. A félbeszakítás napján az elévülés határideje ismét elkezdődik. Ha a büntetőeljárást felfüggesztik, a felfüggesztés tartama az elévülés határidejébe nem számít be.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Anya és fia rabolt pénzt az idős férfitól

Rablás miatt indult büntetőeljárás egy 50 éves badacsonytördemici nő és 16 éves fia ellen, a Tapolcai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

 

Szemeteskukát dobáltak

A tiszakécskei nyomozók alig egy héten belül másodjára vették őrizetbe a tegnapi garázdaság egyik gyanúsítottját.

 

Kamionokban bújtak meg

Tompánál két tehergépjármű rakterében elbújva próbált meg Magyarország területére bejutni két migráns csoport.

 

Két helyszín, két súlyos sérült

Gyulán egy kerékpárosnak, Orosházán egy kerékpárját toló gyalogosnak ütközött teherautó. A baleseteket a gyanú szerint mindkét esetben a tehergépkocsi-vezetők okozták. A rendőrség az ügyek vizsgálatát befejezte.