A zsaru nem felejt

2015. 05. 12., k - 15:26
Zsaru Magazin

A rendőrség egyetlen felderítetlen bűncselekményt sem felejthet el annak elévüléséig.

Összegezhető Takács Tibor vezérőrnagy, bűnügyi főigazgató válasza arra a kérdésre, meddig nyomoznak azokban az esetekben, amelyekben nincs meg pikk-pakk a gyanúsított.

Magyarország Alaptörvénye a rendőrség alapvető feladataként határozza meg – többek között – a bűncselekmények felderítését. A büntethetőséget az elkövető halála, a kegyelem, a tevékeny megbánás és törvényben meghatározott egyéb ok mellett az elévülés szünteti meg. Addig pedig, amíg a bűncselekmény nem évül el, a rendőrség nem adja, nem adhatja fel az elkövető felderítését és felelősségre vonását.

– A befejezett nyomozások száma az elmúlt három év mindegyikében jelentősen meghaladta a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számát – fejtette ki érdeklődésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója –, azaz nagyságrendileg több ügyben zárjuk le a nyomozást, mint amennyi adott évben ismertté válik a rendőrség előtt. A különbség egy részét az utólagos felderítéssel befejezett nyomozások száma jelenti, ez 2014-ben 1117 volt. A félreértések elkerülése végett: ezek mindegyike olyan eljárás, amikor a korábban, esetenként öt–tíz éve megoldatlan ügyben olyan információ, adat, tény jutott a rendőrség tudomására, amely elvezetett a gyanúsítottig.

– Tehát nem arról van szó, hogy ismert volt az elkövető, „csak” nem találták?

– Pontosan. A még el nem évült bűncselekményekkel kapcsolatban a valamilyen okból felfüggesztett eljárások meghatározó részében ismert az elkövető személye, de vagy szökésben van, vagy a rendőrségnek nem áll rendelkezésére elegendő személyi, tárgyi bizonyíték ahhoz, hogy gyanúsítottként hallgathassa ki. Egy példa a közelmúltból: 2015. február 11-én Svájcban fogták el, majd Magyarországra hozták azt a 41 éves libanoni állampolgárt, akit az 1996. április 15-én Újpesten, egy családi házban elkövetett kettős emberöléssel gyanúsít a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A férfi ellen már a bűncselekmény elkövetése után 11 nappal európai elfogatóparancs volt hatályban, azaz ismert volt a személye, de közel 19 évig sikerült kibújnia az eljárás alól.

– Azokban az ügyekben, amelyekben nem ismert az elkövető, simán várnak?

– Bár kétségtelen, hogy az idő a rendőrségnek dolgozik, hiszen egyes ügyekben megváltozhat például az érintettek egymáshoz való személyes vagy érdekviszonya, így új információkat kaphatunk, azonban szó nincs arról, hogy a rendőrség ölbe tett kézzel várna. A kiemelt bűncselekmény-kategóriákban kötelező az időszakos revízió, amikor a még felderítetlen eseteket áttekintjük, s ha találunk egy szálat, ami a siker leghalványabb esélyét jelenti, azt szorgalmasan ledolgozzuk. A részletek ismertetése nélkül ilyen ügynek tartom annak az emberölésnek a felderítését, amelyet egy 39 éves taxis sérelmére 1998. szeptember 16-án követett el ismeretlen tettes Domaszék közelében. Az elkövetővel kapcsolatban a közelmúltban jutott olyan információkhoz a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy megnevezhette a gyanúsítottat.         

ZS. M.

FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ

 

Jogtár – elévülés

A büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény szerint a büntethetőség – eltérő törvényi rendelkezések kivételével, illetve hiányában – elévül a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább öt év elteltével. Sohasem évülnek el – többek között – az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmények.

Az elévülés kezdő napja befejezett bűncselekmény esetén az a nap, amikor a törvényi tényállás megvalósul, kísérlet és előkészület esetén az a nap, amikor az ezeket megvalósító cselekmény véget ér. Az elévülést félbeszakítja a bíróságnak, az ügyésznek, a nyomozó hatóságnak, illetve nemzetközi vonatkozású ügyekben az igazságügyért felelős miniszternek vagy a külföldi hatóságnak az elkövető ellen a bűncselekmény miatt foganatosított büntetőeljárási cselekménye. A félbeszakítás napján az elévülés határideje ismét elkezdődik. Ha a büntetőeljárást felfüggesztik, a felfüggesztés tartama az elévülés határidejébe nem számít be.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránst fogtak el Röszkénél

Jogellenesen, hamis személyazonosító igazolvánnyal próbált meg bejutni az országba, a nagy forgalmat kihasználva egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

 

Szlovák-magyar közös járőrszolgálat a Dunán

A Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Vízirendészeti Osztály és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Duna közös szakaszán együtt láttak el szolgálatot.