Agarak Belgiumban

2019. 10. 16., sze - 11:31
Zsaru Magazin

Takarékosak, küzdőképesek, megállíthatatlanok, emellett kiderült, rögtönzésben is zseniálisak.

Egy futóversenyre utaztak Belgiumba a Szolgálati Agarak, ahonnét két csapatgyőzelemmel, a diplomáciai kapcsolat mélyítésével és további „nyereségekkel” tértek haza.

Úgy gondolták, ha már utaztak vagy 1100 kilométert, miért érnék be egyetlen diadallal? A magyar rendőrség férfi válogatott futócsapatára épülő Szolgálati Agarak egy füst alatt két aranyéremmel tért haza nemzetközi portyájáról. Szeptember 21-én és 22-én két városban, két futóversenyen is diadalmaskodtak Belgiumban, noha eredetileg csak egy kihívásra koncentráltak.

Fazekas Péter Estaimpuisban
Fazekas Péter Estaimpuisban

– Ami szerepelt a felkészülésünkben és a terveink között, az a 21-i, Brüsszelben megrendezett, Polish Run elnevezésű 10 kilométeres futóverseny – számolt be Hajnal Kornél alezredes, delegációvezető, a Készenléti Rendőrség csapatszolgálati alosztályának vezetője. – Ez a verseny egyféle tisztelgés Lengyelország európai uniós csatlakozása előtt, az EU-országok képviseletében állnak rajthoz különböző nemzetek csapatai. Mi Kovács Tamás Iván rendkívüli és meghatalmazott brüsszeli magyar nagykövet meghívására érkeztünk Belgiumba. A Szolgálati Agarakat ezúttal egy speciális, öttagú különítmény képviselte: a csapatot egykoron megalapító Fazekas Péter Belgiumban várt bennünket, hozzá Pásztor Attila, Tabajdi József főtörzs­-
zászlós és Sági József tűzoltó százados kísért el. A későbbi diadalok előtt rögtön egy kisebb gonddal kellett szembesülnünk: megérkezésünk után vált világossá, hogy a csapat kategóriában való elinduláshoz feltétel egy női résztvevő versenyeztetése is. Bár mi férficsapatként hölgyfutót nem utaztattunk, szerencsére igen közel volt a felmerülő problémára a megoldás. Beszélgetés közben kiderült, hogy a nagykövet felesége, Szepessy Edit tapasztalt, edzésben lévő amatőr futó, így őt invitáltuk csapatunkba. Átérezve részvételének fontosságát, kapacitálásunkra igent mondott. Ám volt egy kikötése is: nem fogjuk őt hibáztatni, ha miatta a vártnál gyengébben szerepelünk.

Hajnal Kornél alezredes
Hajnal Kornél alezredes 

Nemhogy számonkérésre nem került sor, de a Szolgálati Agarak messzemenően hálásak lehettek a beugrónak: a 4 perc 30 másodperces kilométereket produkáló diplomatafeleség hathatós közreműködésével első helyezést szereztek a csapat kategóriában, ráadásként abszolút egyéniben Sági József tű. százados bronzérmet szerzett. A sikeren felbuzdulva a jól prosperáló alkalmi társulás kiaknázta a friss együttállásban rejtező erőt, és másnap is ellátogatott egy futóversenyre – természetesen nyerni.

– Szepessy Edit segítsége után nem mondhattunk nemet az ajánlatra. Indítványára szeptember 22-én ismét rajthoz álltunk a Marathon Estaimpuison, egy klasszikus maratoni távon, azaz 42,5 kilométeres távon négyes váltóban a francia határ mellett fekvő Estaimpuis nagyközségben. A dimbes-dombos vidéken, folyamatos kaptatókon és lejtőkön vezető pályán az előző napi igénybevétel ellenére is tudtunk eredményt elérni, olyannyira, hogy ezen a versenyen is győzelmet arattunk.

Kettős siker
Kettős siker 

A Szolgálati Agarak így nemcsak maguknak és a magyar rendőrségnek szereztek dicsőséget, hanem a hazai diplomáciának is. A csapat önzetlenségéről árulkodik, hogy a diadalt egy kivételesen jó kezdeményezés szolgálatába állítják.

Sági József tű. százados
Sági József tű. százados

– Természetesen örülünk a két győzelemnek, és szeretnénk az emiatt ránk irányuló figyelmet egy jó ügy érdekében használni – mondta Hajnal Kornél alezredes. – Minden eredmény jól jön ahhoz, hogy minél többekhez eljusson futócsapatunk híre, erre alapozva találtunk ki egy jótékonysági akciót. A jelenleg is szervezés alatt álló ultra-hosszútávfutás keretében, 1273 kilométert megtéve akarjuk körbefutni Magyarországot. A nem hétköznapi sportteljesítményt figyelemfelkeltésnek használjuk egy adománygyűjtéshez, amelynek a befolyt összegével a Heim Pál Gyermekkórházat tervezzük támogatni. A kórház vezetése örömmel vette ötletünket, mint elmondták: az így gyűjtött adományból a gyermekek gyógyulását segítő, ellátásukat komfortosabbá és biztonságosabbá tevő berendezéseket szándékoznak vásárolni. Mi, úgy is mint rendőrök, és úgy is mint futók, többféleképpen igyekszünk hozzájárulni az adománygyűjtés sikeréhez. Az előzetesen meghirdetett szakaszokon bárki csatlakozhat országjáró futásunkhoz díjmentesen, mindenkitől csak annyit kérünk, hogy lehetőségeihez mérten támogassa a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány kezelésében lévő célszámlán akciónkat. Cserébe, a közös futás élménye mellett, programokat „ajándékozunk” a résztvevőknek, egy-egy etap befutójánál koncertekkel, rendőrségi szervezésű műsorokkal, előadásokkal, interaktív játékokkal várják kollégáink a mezőnyt. Az előreláthatóan március 19. és 28. között megvalósuló extrém futásra épülő gyűjtéshez folyamatosan jelentkeznek partnerek és támogatók. Széles a segítség skálája: logisztikával, programok lebonyolításával, szervezéssel vagy konkrét pénzbeli adománnyal csatlakozik a gyűjtéshez az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat és a katasztrófavédelem. Melléjük felsorakozott az Újpesti Torna Egylet és a Ferencvárosi Torna Club, a Magyar Labdarúgó Szövetség, de jelezte már érdeklődését vezető logisztikai vállalat, és tárgyalásban vagyunk Magyarország egyik legnépszerűbb rockzenekarával is. Mint említettem, az Egy lépés az életért – lépj te is! elnevezésű akcióval megpróbálunk több síkon adni. A gyűjtés mellett rendezünk betétfutamokat iskolásoknak, és lehetőséget teremtünk mozgáskorlátozott, beteg gyerekeknek is együtt mozogni egészséges társaikkal. Ezt egyfajta korai érzékenyítési programnak szánjuk. Az a célunk, hogy a résztvevők minél korábban találkozzanak a toleranciával, elfogadással, hogy közel kerüljenek egymáshoz, és a közös programok során a különbségek helyett felismerjék egymásban a hasonlóságokat. Megszólítjuk kollégáinkat is: mivel népes testületről van szó, sok embernek akár egyenként jelentősnek nem tűnő adománya is látható összeggé kovácsolódhat. Ugyancsak nyitni szeretnénk a társadalom felé is; ez az alapvetően rendőrségi kezdeményezésű, de mindenki számára elérhető program reményeink szerint sokak számára megmutatja, hogy egy nemes célért megmozdulva nem számít, hogy valaki egyenruhát hord, vagy civil polgár: a jó szándék a fontos.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER, PÁSZTOR ATTILA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Magára hagyott egy sérültet, a rendőrök megtalálták

Személygépkocsi sodort el egy gyalogost Mezőkovácsháza közelében. Az autó vezetője nem állt meg, elhajtott. A rendőrök egy összetört tükörhátlap alapján azonosították a járművet és annak vezetőjét. Az ügy vizsgálata befejeződött.