Ahol a kék is zöld

2019. 10. 09., sze - 15:19
Zsaru Magazin

Maszkos marconák jelentek meg a Miskolci Állatkert és Kultúrpark területén szeptember 20-án délelőtt, noha minden a legnagyobb rendben volt.

Úgy is maradt, a négy zsaru gondoskodott arról, hogy a felbukkanásukkal összefüggő változások a legjobbak legyenek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság taktikai beavatkozó egysége energiáit tekintve kimeríthetetlennek tűnik. A napi szolgálatellátás mellett van ambíciójuk például emléktábla-kihelyezésre, legutóbb pedig egy környezetvédelmi pályamű elkészítéséhez asszisztáltak.

– A rendőr-főkapitányság Bükk mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztálya (mekta) igencsak kettős helyzetben van – ismertette Dobi Tamás százados, megyei sajtóreferens, ötletgazda. – Ők azok a kollégák, akiket akut helyzetekben, a legveszélyesebb feladatok megoldása során mozgósítanak, oroszlánrészt vállalnak a kockázatos rendészeti és bűnügyi akciókban. Sokszor szélsőséges körülmények között, fokozott fizikai és mentális igénybevétel mellett dolgoznak, minden évben számtalan emberpróbáló feladat fűződhetne a nevükhöz – ám éppen szolgálatuk speciális volta miatt sem nevüket, sem arcukat nem lehet közreadni. Kicsit misztikus figurákká lettek az évek alatt, arctalan, névtelen hősök, akik, bár tudomásul veszik, hogy őket saját érdekükben kerüli el a reflektorfény, mégis szerettek volna legalább részlegesen nyitni a társadalom felé. Rengeteget beszélgettünk, számomra egyértelmű volt, hogy a kámzsák takarásában ugyanolyan jó gondolkodású kollégák, mint bármelyikünk. Az is nyilvánvaló, hogy ők is megérdemelnek egy minimális bemutatást. Felvetettem, hogy én tudnék egy olyan módozatot, amelyben személyiségüket nem felfedve és veszélybe sodorva ők is színre léphetnének, mégpedig a természetvédelem mellett kiállva. Így került a Bükk mekta az állat- és növényvilág megmentésére irányítva a figyelmet a vadasparkba egy nemes ügy érdekében. Hiszen a környezetvédelem minden gondolkodó ember közös küldetése, legyen civil vagy rendőr, az erdőben a kék is zöld.

Dobi Tamás százados és Molnár Attila igazgató
Dobi Tamás százados és Molnár Attila igazgató

Ha már a mektások a saját nevüket nem is adhatták a kitervelt akcióhoz, egységük nevéhez hűek maradtak, így történt, hogy 2017. május 10-én elültettek és képletesen örökbe fogadtak egy bükkfát a Bükk hegység lábánál elterülő vadasparkban. A fa kiválasztása nem volt véletlen.

– A bükk olyan fafajta, aminek tulajdonságaival a bevetési zsaruk szívesen azonosultak – magyarázta a mektával kapcsolatba lépő szakember, Molnár Attila, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark igazgatója. – Impozáns, erőt sugárzó növény, a szakirodalom szerint a kevert lombú erdők vezérfája. Negyvenméteresre is megnő, egyenes, hengeres törzsű. A magányosan álló példányok törzse csak egészen fent ágazik el, koronája méretes, boltozatos. Nagyszerű és egyszerű egyben, ránézésre is megnyugtató, klasszikus formájú, ha úgy tetszik, ilyen fákat rajzolnak az óvodások. Rendíthetetlen, időtálló, uralkodó eleme a tájnak. Megjelenése méltóságteljes, de cseppet sem hivalkodó, törzsének a színe szürkés, egyes elgondolások szerint ez a kéreg volt a mediterrán térségen kívüli írásbeliség, főként a rovásírás korai hordozója. A bükkerdő hálás kirándulóterep, mivel nincs aljnövényzete, nem kell bokrokon-cserjéken átküzdenie magát a természetbarátnak. Mondhatnánk, hogy önzetlen növény: a kifejlett példányok mély árnyékot adnak, ők maguk viszont jól tűrik, ha mérsékelt mennyiségű napfény jut osztályrészükül. Esztétikuma mellett hasznos fa is: termése többféle állat tápláléka, lehullajtott levélzete talajjavító hatású, fás szárából vasúti talpfától kezdve hordón, parkettán, furnéron és bútoron át a faszénig bezárólag számos termék készül. Megtiszteltetésnek vettük, örömmel adtunk helyet a mekta kezdeményezésének, amivel a természetvédelem felé fordultak. Minden oldalról gyümölcsöző együttműködésnek gondolom a szimbolikus közös projektet. Azzal, hogy teret adtunk ötletükhöz a vadasparkban, azt is kifejezésre juttattuk, hogy a hatóságok partnerei vagyunk, amelyek intézményünket is méltónak találták a környezetért folytatott figyelemfelhíváshoz.

A csemete ültetése után annak közelében egy ideiglenes dísztábla hirdette, hogy a bükköcske örökbefogadói a kemény borsodi zsaruk. Idén ősszel jött el az idő, hogy a fából készült táblácskát egy másik jelzésre cseréljék ki. A mekta profiljához illően ismét nagy hangsúlyt fektetett az új felirat felállítására: ami egy kéttonnás szikla formájában hirdeti immár megfelelő maradandósággal a zsaruk természetbarátságát.

– A monstrumra egy korrózió- és időálló fémlap került, ezt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt kommunikációs partnere, Jánosik Gergő videókészítő, youtuber adományozta – folytatta a tájékoztatást Dobi Tamás százados. – Az internetes médiatartalom-készítő a mektával is régebbi kapcsolatot jegyez, az idén több, fiataloknak szóló kisfilmjében mutatta be munkájukat. Az együttműködés nem szakadt meg, a bükkhöz plántált új emlékkőavatást felhasználtuk egy kisfilm elkészítéséhez. Jánosik Gergő új videósorozatában a tizenévesekhez a környezetvédelem fontosságáról szól, ebben a témában pályázatot is hirdetett pár perces filmalkotások számára. A Bükk mekta tagjai ezúttal epizodistákként szerepelnek az egyik pályaműben, amit a Fazekas Utcai Általános Iskola tanulói készítettek. A film főszereplője, Vitéz (így hívják Dobi százados fiát) a természetben egy műanyag palackot talál, és elsőre nem is tudja, mit kezdjen a hulladékkal. Egyre több híradás szól arról, hogy a közvetlen környezeti tehertől egészen az óceánok szennyezéséig a PET-palackok helytelen kezelése milyen globális kárt, veszélyt jelent. Így egyértelmű, hogy minden apró lépésnek szerepe van a bolygó fenntarthatóságáért folytatott küzdelemben. A szereplő is hasonló döntésre jut, a palackot a megfelelő gyűjtőhelyre viszi, és cselekményét a mekta egységes elismeréssel illeti, feltartott hüvelykujjukkal „lájkolják” a fiú mozzanatát. Üzenetünk célja az volt, hogy megerősítést adjunk ennek a gondoskodásnak, hogy láttassuk, amint a rendőrség legkeményebb figurái állnak a természetvédelem mellé.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Magára hagyott egy sérültet, a rendőrök megtalálták

Személygépkocsi sodort el egy gyalogost Mezőkovácsháza közelében. Az autó vezetője nem állt meg, elhajtott. A rendőrök egy összetört tükörhátlap alapján azonosították a járművet és annak vezetőjét. Az ügy vizsgálata befejeződött.

 

Meglovasította a buszt

A dunaújvárosi rendőrök pár órán belül elfogták a buszt jogtalanul használót.

 

220 felett fogták el a rendőrök

Egy motoros a megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével száguldott a 8-as számú főút Veszprém megyei szakaszán.