Ajkán agilisak

2017. 12. 06., sze - 19:52
Zsaru Magazin

Az ajkai rendőrök megállás nélkül képezik magukat, treníroznak, hogy professzionális tudás birtokában szolgálják a polgárokat.

A zsaruk óvodásokat, iskolásokat készítenek fel a szabályos közlekedésre, miközben egymásnak adják át az újraélesztés alkalma ható ismeretét.

Két megyei járás útjait róják a területért felelős egyenruhások. A kapitánysághoz Ajka és Devecser városa mellett 37 kisebb település tartozik mintegy 55 ezernyi lakossal. A hozzájuk rendelt úthálózat összességében 600 kilométernyi.

– Közlekedési szempontból a 8-as számú főútvonal jelenti a legnagyobb kihívást – mondta Szoboszlai Tibor alezredes, az Ajkai Rendőrkapitányság vezetője. – Sajnos a balesetek zöme is itt történik. Tavaly nyolc halálos közlekedési baleset volt, idén eddig a tavalyi negyede, jelenlétünkkel is arra törekszünk, hogy ez a szám ne gyarapodjon.

A kapitányságot érintő bűnügyi cselekmények száma az elmúlt években csökken. A vagyon elleni bűncselekmények teszik ki a bűnesetek 50 százalékát. Mellette kisebb súlyú testi sértések, garázdaságok előfordulnak ugyan, azonban a rendőrkapitány büszkén említi, hogy a területükön évek óta nem volt emberölés.

– Nyugodt, kiegyensúlyozott vidéknek gondolom Ajkát és környékét. Amíg székhelyünkön dübörög az ipar, addig a Devecser környéki falvakban a mezőgazdaságé a főszerep. Manapság egyre több látogatónk érkezik. A rendezvények többsége a Somló-hegyi borvidékhez kötődik. Ezen a parányi területen több mint ezer présházat felügyelünk a polgárőrökkel közösen, melyeknek csupán az 1 százaléka lakott, ezért szükségeltetik a kiemelt figyelem – magyarázta az alezredes.

A Veszprém megyei egyenruhások köreiben a vigyázás nem csak az utakon, borvidéken tapasztalható. November 21-én az Ajka Városi Hétszínvirág Óvoda csöppségeinél tett látogatást a megelőzési főelőadó.

– Ovijáratként működtetjük a programot – ismertette Gyuris Mónika főhadnagy. – Az apróságokra láthatósági mellényt adunk, és a pedagógusokkal közösen gyakorlatban mutatjuk meg a helyes közlekedési magatartást.

Az óvodások rendszerint a kapitányságvezető irodájának ablaka alatt masíroznak, melyről Szoboszlai Tibor azt mondta, élvezettel figyeli, ahogy az apróságok kiskacsák módjára követik a „rendőr nénit”. Az oktatás többirányú. Nyirád körzeti megbízottja ezúttal instruktori szerepben képzi tovább kollégáit.

– Novemberben indítottuk a Police Medic képzés első modulját – tájékoztatott Korcsmáros György főtörzsőrmester. – Nagyon lényegesnek tartom, hogy minden közterületi szolgálatot ellátó rendőr ismerje az elsősegély alapjait, és ne féljen alkalmazni. A tréning során félautomata gyakorló defibrillátoron tanulják meg az újraélesztést, de az eszköz alkalmazása nélküli technikát is átvesszük. Ezek mellett beszélünk vérzéscsillapításról, sebkötözésről, a sérült pozicionálásáról.

Az egyenruhások elsősegélyből, míg vezetőik kiégés elleni metódusokból kapnak ízelítőt pszichológus segítségével. A tantermi hangulatban történő ismeretszerzés mellett az utcai kötelességeikről sem feledkeznek meg.

– Fokozott ellenőrzést végzünk Ajkán, a Szent István út forgalmas tempójában – magyarázta Ludvai Zsolt őrnagy, az Ajkai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője. – Az egyik pályatesten traffipaxszal mérjük a sebességet, miközben a másik oldalon igazoltatás folyik. A Látni és látszani kampány keretében láthatósági mellényeket osztunk a szabályosan közlekedőknek és a kerékpáro­soknak.

A bűnüldözői munka november 21-én az iroda falai között is folyik. A vizsgálati alosztály előadója személyi szabadság megsértése bűntette miatt hallgatott ki gyanúsítottként egy férfit.

– Az ajkai K. Gábor (25) egy ideig nem engedett ki autójából egy 16 éves lányt július 13-án este, majd a felfokozott vitájuk hevében karját megütötte, ujját megcsavarta. Némi kocsikázás után kilökte az út mellé, majd szidalmazta – mondta Németh Tímea főhadnagy, a kapitányság főnyomozója.

Az agressziót szankció követte, a férfi ellen szabadlábon hagyása mellett folyik az eljárás.

A helyi zsaruk erőfeszítéseit nem csak az eredmények mutatják. Elöljáróik elismerik befektetett munkájukat.

– Büszke vagyok a beosztottaimra. A megyei vezetők minden évben megválasztják az év kapitányságát több kategóriában is. Négy évvel ezelőtt mi kaptuk a megtisztelő címet, majd 2015-ben ismét learattuk a babérokat: rendészeti és bűnügyi kategóriában is ránk esett a választás – ismertette Szoboszlai Tibor.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pozitív lett a drogtesztje

A rendőrök elfogtak egy 31 éves mosonmagyaróvári férfit, akinek az autójában és a ruházatában is kábítószergyanús anyagokat találtak.

 

Kerékpáros vesztettet életét

Téglás közelében egy személygépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között elütött egy kerékpárost, aki a helyszínen életét vesztette.