Akció a belvárosban

2019. 10. 02., sze - 15:49
Zsaru Magazin

A Budapesti Rendőr-főkapitányság zsarui a társszervekkel ismét ellenőrzést tartottak szeptember 20-án éjjel az erzsébetvárosi, a terézvárosi és a belvárosi szórakozó- és vendéglátóhelyeken és környékükön.

Ezzel az akcióval is az oda nem illő embereket szerették volna kiszűrni, akik nem a szórakozás miatt keresik fel esténként ezeket a helyeket, hanem a pénzszerzés különféle módjait választják.

A belváros több pontján is nagy volt a rendőri jelenlét ezen az őszi éjszakán: az egyenruhás zsaruk mellett ugyanis civil ruhás nyomozók is megjelentek a népszerű szórakozóhelyeknél. Már az akció előtti eligazításon elhangzott, hogy a kábítószerhez és a prostitúcióhoz köthető bűncselekményekkel szembeni fellépésen túl a taxis hiénák ellenőrzése továbbra is fontos. Sajnos a sok esetben zsebre dolgozó és drog helyett például sütőport árusító magántaxisok még mindig felbukkannak, és továbbra is megkeserítik a turisták életét. Előszeretettel kihasználják az ittas emberek állapotát, és lényegesen magasabb összeget számláznak számukra.

Este kilenc óra után kezdődött az eligazítás Budapesten: a VII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője, Csintalan Pál alezredes és helyettese, Türi Árpád alezredes, valamint Balotai Attila alezredes, a Budapesti Rend­őr-főkapitányság (BRFK) felderítő főosztályának vezetője ismertette a résztvevőkkel a razzia menetrendjét. Az átfogó ellenőrzés a belváros több pontján egyszerre zajlott. A VII. kerület szórakozóhelyeihez érve a zsaruk a társszervek munkatársaival megállapíthatták, hogy már vége a turistaszezonnak, és kevesebben vannak a külföldi vendégek. Ám úgy tűnt, hogy a fiatalok az iskolakezdés utáni élményeket ezen az estén szeretnék egy kicsit elfelejteni. A BRFK, a Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Budapesti Közlekedési Központ, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a katasztrófavédelem, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a polgárőrség munkatársai komplex ellenőrzést tartottak, és ezúttal is a biztonságos szórakozás feltételeit vizsgálták a szórakozóhelyeken és környékükön.

A rendőrök a késő esti és éjszakai órákban az egyik, külföldi polgárok által is kedvelt szórakozóhelyen ellenőriztek éppen, amikor az utcán egy ugyancsak külföldi férfi sietve próbált elhaladni mellettük, azonban őt is igazoltatták. Mint kiderült, nem hiába figyeltek fel rá a zsaruk. Az igazoltatás során egy kisebb tasak marihuánát találtak. Nem messze onnan egy nagyobb csomagot is a földre dobott, amit, úgy tűnt, a rendőri jelenlét miatt akart gyorsan elveszíteni. Pedig, mint később a szakemberek megállapították, értéke csaknem százezer forint volt. A drogkereső kutya azonnal jelezte a csomag láttán, hogy kábítószer van benne. Kalifat C.-t előállították a VII. Kerületi Rendőrkapitányságra kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Összesen több mint 23 grammot találtak nála, a férfi egyelőre szabadlábon védekezik. Ezután egy éjszakai klub következett, ahol a szárnyra kapott hírek szerint ugyancsak szeretik „lehúzni” a turistákat, és persze mindezt nem számlára teszik. Ennek próbáltak utánajárni az adóhatóság szakemberei. Ezúttal nem találtak semmi kirívót a rendőrök. Majd következett egy keleti ízekkel hódító étterem.

– A komplex bűnügyi és rendészeti ellenőrzés során a kollégák a főváros frekventált területeit és három szórakozóhelyet ellenőriztek – tájékoztatott Türi Árpád alezredes, a VII. Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – Összesen 156 embert igazoltattak, és 11 embert állítottak elő, többek között három személyt kábítószer birtoklása miatt, két-két főt pedig garázdaság és zseblopás miatt. Egy ember ellen pedig körözés volt érvényben. Összesen 280 járművezetővel szemben alkalmaztak alkoholszondát, ezúttal senki nem vezetett ittasan.

A zsaruk a társszervek munkatársaival együtt összesen 36 taxist ellenőriztek, egy esetben szabálysértési feljelentéssel éltek, mert a taxinak használt autót korábban már kivonták a forgalomból. A társhatóságok további 12 esetben egyéb eljárást kezdeményeztek. Az akció sikeréhez ezúttal is a BRFK felderítő főosztálya nyújtott folyamatos szervezési és háttértámogatást, amivel nagyban segíti a kapitányságok munkáját. A BRFK a társ-
szervekkel közreműködve előre be nem jelentett időpontokban tovább folytatja az ellenőrzéseket Budapest V., VI. és VII. kerületében a vendéglátóhelyeken, illetve azok közvetlen környezetében.


Kun Mónika
Fotó: Béres Márton


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrök adták a vérüket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatásos és rendvédelmi igazgatási alkalmazott állománya 58 és fél liter vért adott, amivel szükség esetén közel 400 ember élete is megmenthető.

 

Négy határsértő egy román autóban

Békés megyében állítottak le a rendőrök egy személyautót, amelyet egy román férfi vezetett. A járműben utazók nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrök a sofőrt és utasait is előállították.