Alap a rend Alpokalján

2019. 01. 09., sze - 15:36
Zsaru Magazin

Szombathelyen a polgárok fegyelmezett, szabálykövető, zsarut tisztelő mentalitása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a helyi rendőrök nyugodt, közbiztonsági szempontból veszélytelen, nagyon is élhető városra ügyelnek.

Munkájukat a lakók és a város vezetése is elismeri.

November 20-án beköszöntött a tél Szombathelyen, hatalmas pelyhekben hullott a hó. Jánosi László Dávid hadnagy is a szélvédőre tapadt hó lesöprésével kezdte a szolgálatot. A zsaruknak november és március között leginkább a havas, ónos esős, csúszós útfelület okozta balesetveszélyes helyzetek okoznak gondot. Ezt erősíti meg Bálint Dániel törzsőrmester és Szabó Balázs őrmester is, akik 8 órakor kezdték a szolgálatot:

– A közlekedők egy része még nem készült fel a havas napokra, ami az Alpok tövében több csapadékkal, nagyobb hideggel jár, mint az ország más tájain – mondja Jánosi hadnagy. – A járőrök rendszeresen figyelmeztetik a polgárokat a téllel járó extrém időjárási, út- és látási viszonyok okozta vészhelyzetekre. Szeretnénk, ha a balesetek statisztikája is olyan kimagasló eredményeket hozna, mint a közbiztonság terén.

Pukler András törzszászlós, baleseti helyszínelő szerint a nagy járműforgalomhoz képest nincs túl sok baleset a városban. Az esős, havas utakhoz való alkalmazkodás minden évben gondot okoz, a baleseteknél pedig olykor szükség van a klasszikus karos forgalomirányításra. Ez a törzszászlósnak nem gond, a „műfaj” kétszeres országos bajnoka, de baleseti helyszínelői versenyen is állt már a dobogó legfelső fokán:

– A közlekedők többsége ismeri a jelzéseket, a bizonytalanokra kell figyelni, őket segíteni. Határozottság kell, én irányítok, és nem az autós, akkor nincs probléma.

Gulyás Ferenc ezredes, a Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetője sosem tagadta, neki is a közlekedésrendészet a szíve csücske. Aki egyszer magára öltötte a közlekedési zsaruk fehér övét, az örökké elkötelezte magát ezzel a szolgálati ággal:

– Nálunk nincs ellentét a szolgálati ágak között, egymásért és egymás alá is dolgozunk a lakók biztonsága érdekében, erre az összhangra vagyok a legbüszkébb – vallja a kapitányságvezető. – Szombathely bűnügyi, közbiztonsági helyzete meghatározó egész Vas megyére nézve, hiszen csak a mi kapitányságunkhoz negyven kistelepülés tartozik. Az elmúlt tíz évben felére csökkent a területünkön elkövetett jogsértések száma. Ezt értékelik az önkormányza­tok is, Szombathely városától például csak a közterületi szolgálatokban jeleskedő kollégák jutalmazásához kaptunk egy tízmilliós keretet. A lakók is elismerik a munkánkat, ennél pedig egyértelműbb jelzés nem is kell.

A kisfalvak sincsenek zsaru nélkül. Megfelelő szolgálatszervezéssel oldják meg a teljes lefedettséget. Ha nincs elég járőr, a nyomozók, igazgatásrendészeti dolgozók is felkapják az egyenruhát, és irány az utca. A város és környéke rendjét 256 rendőr vigyázza, az emberek el is várják ezt. Van, hogy az útra hullott, csúszós levelek eltakarítása miatt is hozzájuk fordulnak.

– Az egykori határváros, a vasfüggöny hozadéka volt a rend, a helyiek ezt megszokták, igénylik, és nekünk meg kell felelnünk a hagyománynak – magyarázza Gulyás ezredes. – Ez visszafelé is igaz, rengeteg jelzést kapunk a lakosságtól, remek az együttműködés az Alpokalján. A polgárőrségre is mindig számíthatunk. November első hetében két fontos első osztályú, tízezres nézőszámú sportmérkőzést kellett biztosítanunk, ilyenkor is jól jön az önkéntes segítség. Szombathely a szombathelyieké, mi, helyi rendőrök pedig ebben a szellemben indulunk szolgálatba.

Verasztó István alezredes, közrendvédelmi osztályvezető egyenruhásaival 49 település rendjére ügyel. A hatékonyabb szolgálatellátás érdekében rövidesen tíz körzetre osztják a területet:

– Nagyobb lesz az átjárás, rugalmasabb lesz az átirányítás, több rendőr ügyelhet majd egy adott részre. Naponta két gyors reagálású járőrkocsi és személyzete vigyázza a rendet a nap 24 órájában Szombathelyen a körzeti megbízottak mellett. A szervezés, az erők átcsoportosítása mellett a forgalmasabb helyeken állandó jelenléttel, posztos-gyalogos szolgálattal, mozgóőrökkel, figyeléssel erősítünk, az adventi időszakra is felkészültünk. A rendőr az utcán a legnagyobb visszatartó erő, s nekünk is az a jó, ha kint vagyunk a területen, és ott nem történik semmi.

Az élet nagy rendező. Riportunk készítésekor a nyomozók azzal dicsekedtek, hogy egy kezükön megszámolják az utóbbi évek erőszakos bűncselekményeinek számát. Alig hagytuk el a várost, bejelentés érkezett, hogy fegyveres rablás történt a megyeszékhelyen. A bandita végül nem tudott belerondítani a város közbiztonságába, a zsaruk bő egy héten belül elfogták a rablót.

Tima Péter alezredes, vizsgálati osztályvezető szerint a csalások adják a legtöbb munkát a nyomozóknak. Most fejeztek be egy országos hálózat ellen indított eljárást, melyben 345 rendbeli csalás és ötrendbeli közokirat-hamisítás ügyében, 65, bűnszervezetben dolgozó gyanúsított szerepelt:

– Egészségügyi termékek forgalmazására több céget alapítottak, és 65 év feletti, beteg sértetteket szemeltek ki. Országszerte béreltek irodákat, amiket úgy rendeztek be, mintha orvosi rendelők lennének. Rendszeresen fehér köpenyben jártak, és egymást doktornak szólították a sértettek előtt. Többnyire telefonon csalták oda az ügyfeleket. Megállapítottak egy „diagnózist”, és különböző eszközöket ajánlottak a gyógyítást segítendő kezelésként. 95 millió forint értékben vertek át embereket olyan, pár tízezer forintos eszközökkel, amiket 900 ezer forintos áron kínáltak. Adtak kedvezményt, ez is a beetetés része volt, sőt, nem is kellett megvenni az eszközt, hanem a „rendelőben” ki lehetett bérelni pár órás használatra tízezrekért. Szombathelyi feljelentések alapján indult a nyomozás, de országos egyeztetéssel dolgoztunk az ügyben, több más településről is érkezett panasz ezekről a cégekről. Teljes egészében felgöngyölítettük a bűnszervezetet, egy pápai 48 éves férfi volt az ötletgazda. Az eredményes nyomozás aktáit megküldtük az ügyészségnek.
 

RABLÓFOGÁS

Balogh Gábor alezredes, bűnügyi osztályvezetőt a rabló elfogása után is megkérdeztük:

– Évek óta nem volt rablásunk, az alkalmi lopások száma is csökken, az intellektuális jogsértések, csalások, sikkasztások adnak inkább feladatot a nyomozóknak. Emellett egy egész Dunántúlt behálózó lakásbetörés-sorozatban vagyunk benne nyakig, a területünkön négy bűncselekménnyel érintett. S ekkor jött a hír: egy férfi november 20-án este bement a Zanati úti dohányboltba, és az eladót fegyverrel fenyegetve a bevétel átadására kényszerítette. A pisztolyt használta is, leadott egy lövést a hölgy arca felé. Aztán kivette a kassza tartalmát, majd gyalog elmenekült. Egyhetes nyomozás, felderítés után megállapítottuk, hogy a 2017 óta munkavállalási szándékból megyénkben élő K. Aladárról (51) van szó. Mivel nem tudtuk, milyen fegyvert használt, a Terrorelhárítási Központ segítségét kértük az elfogásához. A TEK egysége november 28-án fogta el a férfit a városban, aki, mint kiderült, gáz-riasztó pisztollyal rabolt. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság fegyveresen elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanújával indított ellene eljárást, a bíróság november 29-én elrendelte letartóztatását.

 

VÉGH ATTILA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kábítószerrel kereskedtek

Egy 17 éves fiú is árulta a kábítószert. A hajdú-bihari rendőrök hat gyanúsítottal szemben folytatják a nyomozást.

 

Meglopták a tolvajt

Egy mezőzombori sértettől pénzkazettát vittek el, amit végül a tolvaj segítői elloptak.

 

Lopás miatt keressük őket

A budapesti rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen elkövetők azonosításához.