Áldozatsegítők Somogyban

2021. 03. 18., cs - 12:47
Zsaru Magazin

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2018-ban az országban egyedülálló programot indított. A megye minden rendőrkapitányságán dolgozik egy áldozatsegítő munkatárs, aki közvetlen kapcsolatban áll az érintettekkel.

A tapasztalatok azt mutatják, nagyon hatékony a rendszer.

Az országban az Igazságügyi Minisztérium 2017-ben hozta létre az első áldozatsegítő szolgálatot Budapesten. Azóta nyílt ilyen központ Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Kecskeméten. A pécsi központú áldozatsegítő regionális központhoz tartozik Baranya, Tolna és Somogy megye. A Somogy megyei zsaruk velük próbálják szorosabbra fűzni a kapcsolatot. Az állami és a rendőrségi áldozatsegítés hatékonyan együttműködik, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy helyben legjobb a segítség. A lassan hároméves projektek történetét kicsit távolabbról kell kezdeni.

A 90-es években hoztak létre ilyen áldozatsegítő programot Hollandiában. Aztán a 2000-es évek közepén hazánkban is volt lehetőség a TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) programban ilyen pályázati pénzeket nyerni. Erre pályázott és nyert is támogatást a Tolna Megyei Rend­őr-főkapitányság. Annak az áldozatsegítésnek a lényege az volt, hogy a kormányhivatalok munkatársai, akik az állami áldozatsegítéssel foglalkoztak, ebben a pályázati modellben a rendőrségen kaptak irodát és eszközt arra, hogy a bűncselekmények, tulajdon elleni szabálysértések áldozataival közvetlenül fel tudják venni a kapcsolatot. Ez 2012-től 2014-ig működött, amíg a pályázatból finanszírozni lehetett az ő bérüket, aztán ez a kezdeményezés elhalt.

Tartós élelmiszer Barcsra

Molnár Gábor dandártábornok akkor Tolna megye bűnügyi igazgatója volt. Amikor kinevezték Somogy megye rendőrfőkapitányává, kollégáival ezt a modellt gondolták tovább. A szakmai együttműködés a bűnügyi vagy akár a rendészeti szakterülettel sokkal egyszerűbb, sokkal közvetlenebb, ha ezt az áldozatsegítő munkát az állományon belül egy zsaru vagy egy rendőrségi dolgozó végzi.

– Az előny, hogy ők jobban belelátnak a napi ügyekbe. Az áldozatvédelmi munkatársnak a prevenció is a feladata – ezt már Kitanics Zsuzsanna alezredes, a Somogy Megyei Rend­őr-főkapitányság áldozatvédelmi referense mondja, aki összehangolja a feladatokat. – Nézzük a küldési naplót. Ha olyan jellegű a bejelentés, ami a hozzátartozók elleni erőszakra utal, és volt rendőri intézkedés, de nem került sor ideiglenes távoltartásra, illetve a helyszínen a hölgy úgy nyilatkozott, hogy a könnyű testi sértés miatt sem él magánindítvánnyal, mi ezzel a sértettel felvesszük a kapcsolatot, és tájékoztatjuk mindazon lehetőségekről, melyeket igénybe vehet. Keressük az alkalmat, hogy erről négyszemközt is tudjunk vele beszélgetni, és elmondhassuk, milyen lehetőségei vannak, milyen szolgáltatásokat és szervezeteket tud igénybe venni. Ha úgy érzi, bántalmazó kapcsolatban él, abból is van kiút.

Az áldozatsegítők a kapcsolattartást is fontosnak tartják. Sok esetben ugyanis, miután a sértett megteszi a feljelentést, hónapokig nem tud arról, hogy mi történik az ügyében. Ennek a kiküszöbölésére vezették be Somogy megyében, hogy az ügy előadója folyamatosan kontaktálja a sértettet. Tájékoztatnia kell arról, melyik rendőrkapitányság az illetékes, ki az ügy előadója, és milyen telefonszámon érheti el. Felhívja a figyelmet az esetleges áldozatsegítésre. Erről az ügy előadója feljegyzést is készít. Ha vizsgálóhoz kerül az ügy, akkor neki ugyanezt kell tennie.

– Mi látjuk, hogy mikor kell segíteni – folytatja az áldozatvédelmi referens. – Legyen szó akár egy öngyilkosságról, amelynél ott marad a család a tragédiával. Itt például nem történik büntetőeljárás, de lehet olyan helyzet, hogy szükség van arra, hogy valaki odamenjen, és beszélgessen a családtagokkal, és vázolja az opciókat, hogy merre lehet elindulni.  Olyan esetünk is volt, hogy az özvegyi nyugdíj elindításánál segédkeztünk. Nem feladatunk, de láttuk, hogy segítségre van szükség. Úgyhogy ez a nagyszerű ebben a modellben, amit Somogy megyében közvetlenül látunk, hogy milyen események történnek az adott településen.

Babaholmik fonyódi rászorulóknak
Babaholmik fonyódi rászorulóknak

A megyében nyolcan dolgoznak a rendőrkapitányságokon. Minden sértettel felveszik a kapcsolatot, és elmondják nekik, milyen segítséget tudnak igénybe venni. Sokuknak az is gondot okoz, hogy az áldozatsegítéshez kapott kérvényt kitöltsék. Ebben is segítenek nekik, és el is küldik a kormányhivatalba az iratokat. Így nem merül fel pluszköltség, és a sértettnek sem kell esetenként több száz kilométert utaznia.  A közvetlen kapcsolattartásnak olyan előnye is létezik, előfordult nem egy esetben, hogy amikor az előadó felhívta a sértettet, akkor pluszinformációkat kapott, amiknek addig nem volt a birtokában. Mellette pedig az is nagy hozadék, hogy a polgár úgy érzi, foglalkoznak vele, és nem csak egy akta a rendszerben. Sokkal inkább áldozatközpontú így az ügyintézés. Kialakul egy bizalmi viszony is a zsaru és a sértett között.

– Nehéz megmutatni a világnak, hogy mit csinálunk, és miből is áll egy áldozatsegítő munkája, úgy, hogy ne kerüljön középpontba, kivel mi történt – magyarázza Kitanics Zsuzsanna. – Nagyon szerteágazó a munkánk. Alapdolog, ami minden bűncselekmény és tulajdon elleni szabálysértés sértettjének jár, ez az állami áldozatsegítő program. Az azonnali pénzügyi segély, érdekérvényesítés, jogi segítségnyújtás vagy akár az állami kárenyhítés. Ezenfelül van sok olyan bűncselekmény, amelynél igazából nem ilyen jellegű szolgáltatásokra van szükség, hanem hogy valaki ott legyen, támogatást nyújtson és meghallgassa a sértettet. Ha épp ruhanemű kell, akkor adományt keressen. Ha iskolai felszerelés szükséges, akkor azzal az alapítvánnyal vegye fel a kapcsolatot, amelyik ebben tud segíteni. Ha pedig lelki segítségnyújtásra van szükség, akkor az egyházak képviselőit vesszük igénybe, mert a pszichológusok nagyon leterheltek. Egyébként sokszor előfordul, hogy eleve a pszichológus helyett az egyházi személyt választják. A megyében lévő segélyszervezetekkel nagyon jó a kapcsolatunk.

Végül Kitanics Zsuzsanna egy kézzel írott köszönőlevelet vesz elő. Ebben egy anyuka beszéli el, hogy az első házasságából született a most 14 éves lánya, a második frigyében pedig két gyermeket hozott a világra. Évekkel később derült ki, hogy második férje éveken át szexuálisan bántalmazta a kislányát. Ekkor a nő elköltözött, anyaotthonban talált hajlékot a három gyerekével. Mindent hátrahagyott, és nem tudta, ilyen élethelyzetben mi a teendő. Például ő fizeti az ott maradt autó költségeit, bár a férje azt ismeretlen helyre vitte. Mivel a lakás a nő nevén van, így azt sem tudta, mi lesz azzal, mivel ő és a három gyerek nem tud és nem is mer visszamenni oda. A szexuális abúzust elszenvedő kislány most 8. osztályos. Szeretne rendőr lenni. Már a felvételire készül, és az áldozatsegítők ebben is tudják támogatni.

És végül egy adat: Somogy megyében 2020-ban több mint 1700 esete volt az áldozatvédelmi előadóknak.

MÁTYÁSI GYÖRGY

FOTÓ: FRANCZ ILONA, RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csak egy napig örülhetett

A rendőrök alig 24 órán belül azonosították és elfogták azt a baksi férfit, aki egy ismerőse házából vitt el arany ékszereket. Lopás miatt indult ellene eljárás.

 

Elkapták a tapolcai ámokfutót

Ámokfutó törte-zúzta a gépkocsikat Tapolcán és környékén. Volt, akit lesodort az útról, volt, akivel szándékosan ütközött.