Állandó lendület

2018. 05. 09., sze - 09:24
Zsaru Magazin

Záhony 1989-től város, ez idő tájt leginkább a megnövekedett határforgalom tette szükségessé a kapitányság megalakulását.

– A város és Mándok mellett kisebb falvak tartoznak illetékességi területünkhöz. Két körzeti megbízotti irodával fedjük le a környéket, melyeket Tuzséron és Mándokon alakítottak ki – magyarázta Harmati Gábor ezredes, a Záhonyi Rendőrkapitányság vezetője.

A vasút manapság csökkenő mértékben, de még mindig számottevően befolyásolja a régió életét. A fiatalabb lakosságnak a vasút és a kisebb-nagyobb szállítmányozási vállalatok adnak munkát.

– Az állomány szempontjából állandóságot könyvelhetünk el – folytatta a kapitányság vezetője. – Talán már hat éve annak, hogy az utolsó áthelyezési kérelmet tették az asztalomra. Kollégáim átlagéletkora is a tapasztaltságot sugallja. A körzeti megbízottak kivétel nélkül a fennhatósági területükön laknak, együtt élnek a polgárokkal a mindennapokban. A bűnügyi fertőzöttség szempontjából évről évre csökkenő adatokat könyvelünk el, melynek átlagosan a felét a határ menti jogsértések adják. A lakosság ebből semmit nem észlel, hiszen ezek általában közokirat-hamisítási ügyek. Trükközés forgalmi engedéllyel, vezetői engedéllyel vagy éppen vízummal. Tavaly Záhonyban 32 kiemelt bűncselekmény történt, ebből közterületen 19. A statisztikai adatokat némiképp torzítja a vonaton történt jogsértések száma, amikor a polgár Záhonyban döbben rá, hogy meglopták valahol utazás közben. A nemzetközi vonatok ellenőrzéséből is folyamatosan kivesszük a részünket a társszervekkel közösen.

A technikai fejlesztések hozadéka itt is számokban mérhető. Tuzsér településen a kamerarendszer kiépítése előtt évi 500, manapság 50 alatti bűntényt könyvelnek el. A megnövekedett forgalmi adatok tükrében tavaly két halálos és húsznál kevesebb személyi sérüléses baleset történt a 4-es főúton.

– A 2016-os évet megelőzően öt esztendőn át nem történt halálos baleset nálunk. A 4-es főútvonal mellett kiemelkedő forgalmat bonyolít le a 4148-as út, mely Záhony határától Kisvárdáig vezet. Nagy hangsúlyt fektetünk az ittas vezetők kiszűrésére, fontosnak tartom, mert sajnos nincs olyan finn módszeres ellenőrzésünk, amikor ne tudnánk eredményt felmutatni. A lendületes munkánkban rendszeres segítséget kapunk a községek polgárőreitől – ismertette Harmati Gábor.

A nyomozati és vizsgálati vonalon dolgozók együttműködése elengedhetetlen, megalapozza, hogy az összegyűjtött bizonyítékok alkalmasak legyenek a vádemelésre. Deregi Zsolt őrnagy, bűnügyi osztályvezető-helyettes instrukciókkal látja el Szeles Csaba törzszászlós vizsgálót egy bűncselekmény kapcsán.

– 2017. decemberben tett feljelentést egy tuzséri nő, mely szerint korábbi élettársa két éve folyamatosan keresi, zaklatja személyesen és telefonon, sőt meg is fenyegette. Felhívtam a kollégám figyelmét, hogy az ügy jelenlegi állása szerint a híváslista megkérésével ellenőrizheti a kezdeményezések gyakoriságát – tájékoztatott az őrnagy.

Révész Attila zászlós és Csákvári Klára törzsőrmester április 11-én délelőtt ellenőrizték a záhonyi vasútállomás környékét és a nemzetközi vonatforgalmat. Találkoztak egy nagypapájával várakozó kétéves kislánnyal, Hédivel, aki bájos érdeklődéssel viseltetett a zsaruk rádiója iránt.

Az általános prevenciós feladatok teljesítése közben a körzeti megbízottak konkrét feladatot is kaptak.

– Délelőtt egy zsurki lakásbetörésről érkezett bejelentés – beszélt a feladatról Iványi Gábor főtörzszászlós, mándoki körzeti megbízott. – A helyszínen egy asszony sérelmezte, hogy egy elkövető a konyhaablakon keresztül bejutott a szobába, majd onnan, az egyik szekrényben tartott övtáskából pénzt lopott.

Az áldozat a sógorára gyanakodott, ezért a zsaruk meglátogatták lakcímén a tiszaszentmártoni K. Gyulát (33). A férfi beismerte a félresiklást, a körzeti megbízottak a házkutatáskor találtak nála pénzt, viszont az emlegetett összeg vonatkozásában némi eltérést tapasztaltak. A férfit lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

A közlekedési terület fehér ingesei is kiveszik a részüket abból, hogy csend, rend, fegyelem uralja a határ mentét. Székely János főtörzszászlós, baleseti helyszínelő a település egyik legforgalmasabb útján közlekedő járművezetők közlekedését kontrollálja.

– Több rostán át szűröm a forgalmat. A személyi és tárgyi feltételek megléte együttesen biztosítja, hogy minden rendben történjen, és minél kevesebb balesethez, veszélyhelyzethez hívjanak – mondta a baleseti helyszínelő.

– Büszkeséggel tölt el az állomány tagjainak hozzáállása és töretlen lendülete, melyet naponta bizonyítanak. A visszajelzések alátámasztják, hogy a kijelölt úton rendben haladunk. Rendszeresen értékelem az állampolgárok álláspontját, mely szerint Záhonyt és a környékbeli településeket közbiztonsági szempontból élhető, ajánlott régiónak minősítették – összegzett Harmati ezredes.    

   

Fenyvesi Beáta
Fotó: Vezda László


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elvette a telefonját

Egy cselekvőképességében korlátozott fiatalember telefonját vette el egy magyarcsanádi fiú. A makói nyomozók a gyanúsítottat előállították és kihallgatták. Vele szemben kifosztás miatt indult eljárás.

 

Garázdaság miatt keressük

Az újlipótvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen elkövető azonosításához.

 

Garázdaság Gyálon

Egy közlekedési konfliktust követően bántalmazták egymást az érintettek és családtagjaik.