Állati jó intézkedések

2018. 03. 29., cs - 11:24
Zsaru Magazin

A rendőrség állatkínzás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, ez olvasható egy minapi hírben, és a jóérzésű ember bólint: ez így rendben is van.

Az állatkínzá­sért alapesetben két év börtönbüntetést lehet kapni. Ahogy azt hivatalosan mondják, ha az állatnak különös fájdalommal és szenvedéssel jár a kínzás, akkor az elkövető három évet is eltölthet a rácsok mögött.

A jog nyilván eligazít abban a kérdésben, mit nevezünk alapesetnek, és mit különös szenvedésnek, mi jár a visszafogott és mi az igazán „hatékony” állatkínzóknak. De mi jár azoknak, akik nem bántják, hanem éppenséggel segítik, mentik az állatokat? És mi jár azoknak a rendőröknek, akik nemcsak az emberek, de az állatok mentésében is jeleskednek?

2014 októberében arról számoltak be a lapok, hogy a Herosz Fejér megyei Szervezete elismerő oklevelet adományozott a Fe­jér Megyei Rendőr-főkapitányságnak, jutalmazva a munkatársak tevékenységük során tanúsított példamutató állatszeretetét. Merthogy a székesfehérvári járőrök egyebek mellett egy kismadarat mentettek meg, az iváncsai autópálya-rendőrök pedig egy elkóborolt kiscicát.

Fülesbagoly

Nagy ügy, mondanánk. Részint, mert gyakori hír, hogy az egyenruhások elkóborolt macskákat, kutyákat mentenek, részint meg, mert hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy-egy efféle akció főként a rendőri szervezet cukiság faktorának növelése szempontjából fontos. Egy színes hír az újságban vagy egy kedves lezárás a televíziós hírműsorok végén. Miközben a szolgálatot teljesítő zsaruk éppenséggel az autópályán elgázolt fülesbagoly mellé is nézhetnének, mondván, akadnak ott fontosabb intézkednivalók, rendőri figyelemre méltóbb jómadarak is, akik őrült és életveszélyes tempóban száguldoznak, percenként hágják át a szabályokat; akkor most ez számít? Igen, számít.

Az élet számít. Meg az emberség.

Az említett erdei fülesbagolyra egyébként a Pest megyei rendőrök figyeltek fel tavaly áprilisban. A madár az autópálya szélén ült, márpedig ez viszonylag szokatlan, hogy egy amúgy rejtőzködő életet élő madár az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, az egyik külső forgalmi sáv szélén csücsül, és tudományos fejjel nézi a forgalmat. A Pest megyei rendőrök lefékeztek mellette, megállapították, hogy érdeklődő nézelődésről szó sincs, a bagoly mozdulni sem igen tud, gázolás történt. Értesítették az út kezelőjét és az Állatmentő Szolgálat Alapítványt. S amíg utóbbi szakemberei megérkeztek, egy papírdobozt tettek az állat fölé, nehogy megriadjon, és maradék erejét összeszedve az autók közé röppenjen, aztán még nagyobb legyen a baj. Füli, ahogy a baglyot később az állatmentők elnevezték, kissé bevérzett szemmel ugyan, de túlélte a gázolást, a rendőri intézkedésnek köszönhetően talán még ma is egerészik valahol.

Sisakos kaméleon

– Nekünk, állatmentőknek nagyon fontos, hogy a rendőrök is törődnek a bajba jutott állatokkal – mondta Somogyi Zoltán, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány elnöke. – És az különösen lényeges, hogy szakmai segítséget is kérnek, mert lehet, hogy éppen nem mi tudunk segíteni, azt viszont tudjuk, adott esetben melyik szervezet tud.

2016 áprilisában a XV. kerületi rendőröket arról értesítették, hogy egy vadkacsa család vonul az autópályán. Jó, mondhatnánk, ezúttal más a helyzet, mert azért ez a bájosnak tetsző totyogás valódi veszélyt jelentett az ott közlekedőknek. A rendőrök a mentés idejére leállították a forgalmat, csakhogy közben a kacsamama elrepült, a nyolc kiskacsa nyolcfelé szaladt. Az egyenruhások lassacskán azért befogták őket, és amíg az állatmentők megérkeztek, az ingük alatt melengették a kacsafiókákat.

Hajdúszoboszlón mentettek a rendőrök törött szárnyú sirályt, Fejér megyében denevért, máshol autópályára tévedt lovat, a berettyóújfalui rendőrök pedig egy bajba jutott őzet segítettek ki egy jeges területről. Volt dolguk az egyenruhásoknak Budapest belvárosában korzózó vaddisznókkal, a székesfehérváriaknak pedig 2017 májusában egy körözött bűnelkövető nyaralóját ellenőrizve találtak az üres házban két kiszáradt, kiéhezett kutyát, azok társaságában pedig egy ugyancsak erősen legyengült sisakos kaméleont. Azt nem lehet mondani, hogy a sisakos kaméleon mentése a rendőri kiképzés szerves része lenne, de végül ez a feladat is ki lett pipálva.

Kis herceg

Akad aztán egy rendőr, aki úgyszólván üzemszerűen menti az állatokat. Ő Kiss László törzsőrmester, a XIV. kerületben teljesít szolgálatot. Mentett például sérült hattyút a Rákos-patakból. Amikor hírét vette, hogy beteg, bajba jutott hattyú szenved a patakban, szerzett egy nyeles hálót, a kerületi tűzoltóktól pedig egy mellig érő csizmaruhát, amellyel be tudott gázolni a vízbe. A sikeres akciót követően az épp csak életben lévő madarat szolgálati autóval elszállította az Állatkert Francia utcai megfigyelő és elkülönítő telepére, ahol megvizsgálták, infúziót kapott és persze esélyt az élethez.

 – A párom az Állatkertben dolgozik, az intézmény a rendőrkapitányságunk területén van, talán ebből adódóan is gyakorta kerülök kapcsolatba beavatkozást igénylő, „állati” helyzetekkel. Pár éve kenguruk szabadultak ki ketrecükből, akkor a gondozóknak segítettem a Városligetben a szerteszéjjel ugrándozó-pattogó erszényesek összefogdosásában. Egy társasházban kockás pitonok széledtek szét, az ő összegyűjtésükben is segítettem – mesélte akkoriban Kiss törzsőrmester.

Végül pedig egy néhány hetes rendőrségi hír, mely szerint Farkaslyukon egy elkeseredett idős néni kért segítséget, mondván sérülten hazaérkező cicáját képtelen elvinni az állatorvoshoz. Nos, az ózdi rendőrök a segítségére siettek, elvitték, és most álljon itt szó szerint az ezzel kapcsolatban kiadott hivatalos, ám szokatlan rendőrségi közlemény utolsó mon­data: „Hiszen Antoine de Saint-Exupéry óta tudjuk mindannyian: Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

 

Trencsényi Zoltán
Fotó: Zsaru-Archív, Rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csalt a menetjegy vásárlásakor

A kunszentmiklósi rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amelynek a gyanúsítottja hamis irattal vásárolt kedvezményes vasúti menetjegyeket.

 

Garázdaság és rongálás

A kiskunhalasi nyomozók őrizetbe vették azt a helyi férfit, aki a gyanú szerint 2018 decemberében és 2019 januárjában is garázdálkodott.

 

Lakásba törtek be

A salgótarjáni nyomozók egy 18 éves fiút vettek őrizetbe és gyanúsítottként hallgatták ki fiatalkorú társait.