Átfogó művelet Bács-Kiskunban

2019. 06. 05., sze - 11:02
Zsaru Magazin

Négynapos összehangolt műveletet hajtottak végre a zsaruk.

A megnövekedett ellenőrzések oka, hogy az utóbbi hónapokban Hercegszántó és Hóduna térségében megélénkült az embercsempészés és az ezzel járó illegális migráció.

Az elmúlt négy hónap statisztikai adatainak elemzésével kimutatták, hogy a hármas határ (Magyarország, Szerbia, Horvátország) találkozási környezetében összesen 2325 főt tartóztattak fel. Ez az előző év azonos időszakához képest 253 százalékos emelkedést mutat. A legfertőzöttebb határszakaszok Kelebia és Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területéhez tartoztak. A határ műszaki berendezései terelő hatásának köszönhetően a migrációs hullám Hercegszántó térségének technikai határzárral – főként a terepadottságok miatt – nem védhető szakaszára összpontosult. A feltartóztatások javarészt Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területén történtek. A migránsok legtöbbször ebben a térségben próbáltak bejutni, és főképp embercsempészek segítségével továbbutazni.

– Felismertük a jelenségben rejlő veszélyeket. A közel 10 kilométeres, fizikai határzárral védhetetlen terület kiemelt útvonalnak számít a migránsok beáramlását tekintve – ismertette Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője.

A lápos, erdős és nehezen járható viszonyok miatti lehetőségekre gyorsan felfigyeltek az embercsempészek.

– A folyamatos szolgálatok mellett a területre idegenrendészeti és migrációs ellenőrzést szerveztünk. A koordinációt az NNI látta el, hiszen országos viszonylatban az információk, valamint a folyton változó nemzetközi tendenciák és módszerek hozzánk futnak be. Az akció megtervezésénél bizonytalansági faktort építettünk a rendszerbe, melynek elsődleges célja a bűnmegelőzés volt. Szerettük volna, ha az embercsempészek körében híre megy annak, hogy bármikor találkozhatnak rendőrrel. Éppen ezért a határszakaszon és annak 40 kilométeres körzetében nyílt ellenőrzéseket végeztek kollégáim, valamint a nyomozók titkos eszközöket is bevetettek – magyarázta az ezredes.

A KR NNI a KR kijelölt határvadász osztályaival együttműködve a szomszédos megyei főkapitányságok és a mélységi migrációs háló fenntartásában feladatot végző megyei rendőr-főkapitányságok kijelölt állományával közösen vett részt a műveletekben. A májusban szervezett négynapos kontroll célja az ország területén jogellenesen tartózkodó külföldi emberek kiszűrése, az embercsempészés felderítése, az elkövetők elfogása és eljárás indítása, továbbá minden felmerülő, jogsértő cselekmény megakadályozása volt.

– A művelet kiterjedt a jogellenes migrációs cselekményekkel kapcsolatba hozható személyek felkutatására, illetve hazánk területéről való kijutásuk megakadályozására – folytatta a főosztályvezető. – Célul tűztük ki, hogy kiszűrjük azokat a schengeni ellenőrzési rendszerben szereplő polgárokat, akik hamis vagy hamisított okmányokkal érkeznek. A külföldiek Magyarországon tartózkodásának felügyelete kiterjedt a tartózkodás jogszerűségét igazoló okmányok (útlevelek, vízumok, tartózkodási engedélyek stb.) eredetiségének, érvényességének ellenőrzésére, valamint a már jogellenesen belföldön tartózkodó külföldiek kiszűrésére is. Elsődleges feladatunknak tekintettük a nyolc kiemelt jogsértés – beutazási és tartózkodási tilalom megsértése, jogellenes tartózkodás elősegítése, embercsempészés, közokirat-hamisítás, visszaélés okirattal, személyi szabadság megsértése, emberkereskedelem, tiltott határátlépés – megelőzését, felderítését és megszakítását célzó intézkedéseket, ezt több felállítási hely egyidejű működtetésével valósítottuk meg. Összességében a megye általános közrendvédelmi, idegenrendészeti helyzetének és ezen keresztül a lakosság biztonságérzetének javítására törekedtünk.

Május 7-én, 12-én, valamint 16-án és 19-én fokozott rendőri jelenlétre és ellenőrzésekre számíthattak a térség lakosai, valamint a területen átutazók. Az ellenőrzési pontok informatikai kiszolgálását, az igazoltatott személyekre és gépkocsijaikra koncentrálást a helyi erők biztosították Kiskunhalasról. Az ellen­őrzési műveletek helyszíni parancsnokságát Csontos János alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztályának főnyomozója látta el. Az akcióra elrendelt napokon 21 órakor kezdődött az aznapi eligazítás a Bajai Rendőrkapitányságon. Az alezredes a berendelt állomány számára meghatározta a felállítási helyeket és a járőrkörzeteket. Kiosztotta a hívóneveket, illetve a tájékozódást segítő térképeket a 32 fővel és összesen 14 gépkocsival részt vevő csapatnak.

– Az akció első napja, május 7-e viszonylag csendesen telt. Magyar, szerb és moldovai állampolgárokat igazoltattak az egyen- és a civil ruhás kollégák. Szabálytalanságot az intézkedésekkor nem tapasztaltunk. Május 12-én már nagyobb volt a mozgolódás. Május 13-án 13 óra 37 perckor a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség szolgálatirányító parancsnoka jelentette, hogy Hóduna külterületén 14, magát afgán állampolgárnak valló személyt tartóztattak fel. Másfél órával később a KR egyik egysége Garán találkozott két magukat iraki állampolgárnak valló férfival, akik nem tudták igazolni jogszerű magyarországi tartózkodásukat. Okmányaik nem voltak. Ezután átvizsgáltuk a Baja és Gara közötti útszakaszt, de migrációval kapcsolatos további intézkedéseket nem folytattunk. A feltartóztatott illetékteleneket munkatársaink átkísérték a Szerbiával határos kerítés túloldalára. A következő napon 2 óra 30 perckor kaptuk a jelzést, hogy ismét Hóduna külterületén, a Natália hídnál két koszovói állampolgárt tartóztattak fel. A műveletsorozatot újfent nyugodtabb szolgálat zárta május 20-ára virradóan. Az egyenruhások 22 embert igazoltattak, magyarokat, szerbeket, egy-egy fő macedón és bolgár állampolgárt. Velük kapcsolatosan jogsértést nem tapasztaltunk – számolt be az alezredes.

A jövőben is terveznek megerősített ellenőrzéseket, a május 23-án reggel jelentett adatok is alátámasztják: 52 migránst tartóztattak fel a hivatkozott határszakaszon.

– A négynapos művelet tapasztalatait, eredményeit értékelni fogjuk. A váratlan ellenőrzéseket és a megerősített szolgálatot folytatjuk, nem hagyhatunk rést a pajzson – foglalta össze Boross Zoltán.
 

Fenyvesi Beáta
Fotó: Marosfalvi Péter, Béres Márton


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Teljes útlezárás a 43-as főúton

Baleset miatt teljes az útlezárás a 43-as főút 6-os kilométerszelvényében, Szeged-Szőregen. A forgalmat a rendőrök a főút melletti szervizútra terelik.

 

Három embercsempész ellen indult eljárás

Egy szerb, egy bosnyák és egy szlovák állampolgárságú férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás Csongrád megyében. Nyolc bangladesi férfit szállítottak.

 

Szemébe sütött a nap

A Paksi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya befejezte a vizsgálatát annak a 70 éves bölcskei férfinak az ügyében, akivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.

 

Három körözés volt ellene érvényben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Célkörözési Osztály munkatársai rövid előkészület után, egy szervezett akció keretében Pécsen, búvóhelye közelében fogták el azt a férfit, aki a vérfertőzés miatt jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltését nem kezdte meg.

 

Négy határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Kiszombornál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.