Az év rendőrei

2019. 05. 15., sze - 10:32
Zsaru Magazin

Április 26-án a Rendőrségi Igazgatási Központban és a Belügyminisztérium márványaulájában tartottak ünnepséget a rendőr- és tűzoltónap alkalmából.

Pintér Sándor belügyminiszter és az országos rendőr­főkapitány, Balogh János vezérőrnagy adott át elismeréseket a meghívottaknak, valamint megjutalmazta az „év rendőreit”.

 

BŰNÜGY

Csányi Illés alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője:

– Harminckét éve vagyok rendőr, nem gondoltam, hogy ilyen elismerésben részesülök. Szakterületem a gazdaságvédelem, ami a bűnügyi szolgálaton belül is különálló, és nem olyan látványos, talán nincs annyira a figyelem középpontjában sem. Így aztán nagy megtiszteltetés, hogy jutalmazták több évtizedes munkámat. Mindig igyekeztem példamutatóan dolgozni. Engem az „év rendőre” cím arra ösztönöz, hogy ezt tovább folytassam, és tudásomat átadjam a fiataloknak.

 

KÖZRENDVÉDELEM

Tímári Csaba törzszászlós, a Szolnoki Rendőrkapitányság körzeti megbízottja:

– A Tiszasülyi Rendőrőrsön dolgozom, és Besenyszög városában látok el körzeti megbízotti feladatot. Ebben a városban közel 3300 lakos él, szinte mindenki mindenkit ismer. A munkám nagyon összetett, egy körzeti megbízottnak sok mindenhez kell értenie, így fontosak a hivatalos képzések és az új jogszabályok elsajátítása is. De ne csak a szakmai képességekre gondoljunk, hanem az emberekhez való hozzáállásra, a velük való kapcsolatteremtésre is. Figyelem a körzetemben élő emberek napi gondjait, örömeit, családi változásait is. És mivel jó a kapcsolatom az itt élőkkel, úgy gondolom, ők is gratulálni fognak az elismeréshez, ami további erőt ad a munkámhoz.

 

HATÁRRENDÉSZET

Lengyel Szabolcs főtörzszászlós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Záhony Határrendészeti Kirendeltség határrendészeti szakértője:

– Okmány- és gépjárműszakértőként úgynevezett második vonalas ellenőrzést hajtunk végre, azaz amennyiben a határrendészben gyanú merül fel valamely gépjárművel vagy okmánnyal kapcsolatban, akkor mi alaposabban is ellenőrizzük azt. Ez különben csapatmunka. Záhonyi kollégáim felkészültek, és a legtöbb esetben igazolódik a gyanújuk, valami tényleg nem stimmel a gépjárművel vagy az okmányokkal. S hogy mi a legszebb, legfontosabb ebben a munkában? Kevésbé hivatalosan azt szoktam mondani, az a szép ebben a munkában, amikor „megcsíp­jük a huncutot”. Nekem már édesapám is határőr volt, alezredesként ment nyugdíjba, én is határőrként szereltem fel 1993-ban, aztán amikor 2008-ban megtörtént a rendőrséggel való egyesülés, átkerültem a rendőrség állományába. Nagyon jólesik az elismerés, szerintem ez a munkám csúcspontja. Néhány perce kaptam meg az „év rendőre” címet, és a telefonom máris tele van gratulációkkal. Nagyon jó érzés ez!

 

KÖZLEKEDÉSRENDÉSZET

Pénzes István törzszászlós, a Debreceni Rendőrkapitányság helyszínelő és balesetvizsgálója:

– Közel harminc éve dolgozom a rendőrségen, és ez az elismerés talán ennek a három évtizednek az eredménye. Saját mottóm visszaigazolását is látom benne: a rendőr elsődleges feladata, hogy segítsen, a második pedig az, hogy aki magára vagy másra nézve veszélyt jelent, azt büntesse. Debrecen egyébként az ország második legnagyobb városa, ennek megfelelően sok a munka, ráadásul a hazánkba nyugat felől belépő és az országot keleti irányba átszelő külföldiek nagyon gyakran a mi környékünkön fáradnak el, ez is sok balesetet okoz. Egy átlagos napon tíz felett lehet a balesetek száma, ezek közül kettő-négy személyi sérüléssel is jár. Azt szoktam mondani: minden baleseti helyszínelő valamennyi balesetet úgy helyszínelje, mintha a sajátja lenne. Ennek megfelelően igyekszem dolgozni a jövőben is.

 

Negyedszázados szolgálat

Tölgyes László Roland alezredes, a Terrorelhárítási Központ (TEK) Személyvédelmi Igazgatóság II. főosztályának vezetője:

Eddigi tevékenysége elismeréséül az „év rendőre” díjat vehette át a Terrorelhárítási Központ (TEK) Személyvédelmi Igazgatóság II. főosztályának vezetője. A Rend­őrtiszti Főiskola elvégzése után, 1994-ben a Köztársasági Őrezrednél kezdte pályáját.

– Öt év múlva kaptam lehetőséget, hogy a délszláv válság konszolidálásának feladataiban vegyek részt. Volt lehetőségem rálátni az etnikai konfliktusokra Bosznia-Hercegovinában, ahol Stolac városban, majd Trebinjében dolgoztam az ENSZ rendőri erőinek munkatársaként. 2004–2005-ben is alkalmam nyílt a gyakorlatban megszerzett tudás mellé elméleti készségeimet is fejleszteni: Garmisch-Partenkir­chenben, a George C. Marshall Biztonsági Tanulmányok Európai Központjában hallgattam előadásokat. Eljutottam az Egyesült Államok Külügyminisztériumába, a Pentagonba, a CIA és az FBI központjába is. A tengerentúli tanulmányutakat ismét balkáni kiküldetések követték, 2007-ben Koszovóba, Kosovska-Mitrovicába delegáltak mint ENSZ-járőr, majd Pristinában egy készenléti rend­őri egység ENSZ-megfigyelőjeként dolgoztam. Később az EULEX-misszióban, egy személyvédelmi egység tagjaként, majd parancsnokaként dolgoztam. Nagyon tanulságos évek voltak kisebbségi vallási vezetők, nemzetközi bírók, ügyészek, védett tanúk, uniós megbízottak személybiztosítását végeztük. 2011-ben kerültem a TEK-hez, azóta több védett vezető személybiztosításáért feleltem.

Az alezredes főosztályvezetői feladatai mellett – Pintér Sándor belügyminiszter kijelölése alapján a TEK hatáskörébe utalt – több kiemelt delegáció biztosítását (Merkel német kancellár, Netanjahu izraeli kormányfő, Erdogan török elnök, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter látogatása során) parancsnokként példaértékűen hajtotta végre, ezáltal növelve a TEK nemzetközi elismertségét.

A személyvédelmi feladatkör nemzetközi kapcsolattartásának aktív részese. Szerepet vállal a személyvédelmi képzési rendszer kidolgozásában, ő a személyvédelmi taktikai kiképzők szakmai vezetője. Külföldi évei alatt fordult érdeklődése a külpolitika, a biztonság- és védelempolitika irányába, ez motiválta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztonsági és védelempolitika szakának elvégzésére.

 

HUMÁNIGAZGATÁS

Vargáné Kelemen Mária Jolán ezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatának vezetője:

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatának vezetője immár negyvennegyedik esztendeje foglalkozik humán­errőforrás-menedzsmenttel.

Kezdetben persze más volt a terület elnevezése és a helye a rendszerben is.

– 1975-ben polgári alkalmazottként indultam el a rendőrség kötelékében, akkor még úgy mondtuk: személyzeti területen – mesél életútjáról. – Tíz év múlva váltam hivatásossá, és 1992 óta ugyanabban a székben ülök. Van tapasztalatom kimondani: nem elég egy szolgálati ágba, egy beosztásba belehelyezkedni, ott meg is kell tudni maradni. Tudni kell csapatban dolgozni, ez elengedhetetlen előfeltétele a sikeres munkának. Követni, értelmezni, sokszor érezni, előjelezni a legmodernebb tendenciákat, és tudni kell érdemben válaszokat adni az aktuális trendekre.

A modern, professzionális személyügyi menedzsment mellett vagy akár abból kifolyóan képes még valamire: tanulni és tanítani. Állítása szerint titkárnőktől főkapitányokig mindenkitől átörökített munkamódszereket, szemléletet feladata ellátásához. Részt vesz a vezetőképzésben, coachinggal is foglalkozik.

– Minden körülménynél szem előtt kell tartani az embert, a törvény adta lehetőségek között az érdekeit szolgáló, javára meghozható döntéseket. A jelenlegi rendszerben kapitánysági szinten is lennie kell olyan embernek, aki a kapitányságvezető „kinyújtott kezeként” elér az állomány tagjaihoz, és ő is elérhető számukra. Sokan átallanak ügyes-bajos dolgaikkal a rendőrkapitányhoz fordulni – ilyenkor lép a képbe a humánigazgatás. Bár látszólag kicsit a háttérben vagyunk a szervezet életében, de a valóságban mi kísérünk végig minden kollégát pályája során a belépéstől a leszerelésig. A mi feladatunk a megfelelő munkaerő megtalálása, kiválasztása, közünk van járandósága megállapításához, képzéseihez, munkaügyi kérdésekhez, jutalmazásokhoz vagy fegyelmi ügyekhez is. Ha úgy tetszik: mi kapcsoljuk be az állomány tagjait a rendszerbe, mivel személyre szabottan foglalkozunk az egyénnel, de kapcsolatot tartunk más megyei főkapitányságokkal és az Országos Rendőr-főkapitánysággal is.
 

Szöveg: Szilágyi Attila, Trencsényi Zoltán, Fotó: Béres Márton


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nyolc szír határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc migráns Mórahalom közelében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Öt szír határsértő Kiszombornál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Kiszombor közelében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.