Az év rendőrei

2020. 05. 28., cs - 16:14
Zsaru Magazin

Idén is elismerték az év rend­őrei munkáját, és kihirdették, kik kapnak Bátorságért érdemjelet. Az elismerések többségét később vehetik át személyesen Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminisztertől a díjazott zsaruk.

DADA

Takács-Mlatilik Tímea zászlós

Első az elsők közt Takács-Mlatilik Tímea zászlós, és nem csupán azért, mert számos kiváló kollégáját megelőzve idén ő kapta Töreki Sándortól, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesétől „az év rendőre” kitüntetést DADA kategóriában. A Váci Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója általános iskolásokkal foglalkozik, így valójában az első zsaru, akivel az ifjú „civilek” párbeszédet folytatnak.

– Két általános iskolában tartok havi rendszerességgel előadásokat Vácon, az együttműködéshez azonban előbb bizalmat kellett kialakítanom – mondta tevékenységéről a zászlós. – Az eltérő környezetből érkező tanulóknak eleinte meglepő lehet, hogy egy rendőr beszélget velük a problémáikról. Az eredményesség alapja, hogy megtaláljam a korcsoporttal a közös hangot, feloldjam a hatóságokkal kapcsolatos esetleges ellenérzéseiket, félelmüket. Ha ezzel megvagyunk, akkor térhetünk rá a munka érdemi részére. A DADA (Dohányzás, Alkohol, Drog, AIDS) az 1992–93-as tanévben indított program, legfőbb célkitűzésünk az áldozattá válás megelőzése. Üzenetünk, hogy tudjanak nemet mondani a rosszra, a károsra, ismerjék fel a veszélyhelyzeteket, emellett arra is rámutatunk, hogy a döntéseknek már gyerekkorban is következményei vannak. Jelenleg több mint ezer kolléga foglalkozik a program keretei közt több százezer diákkal és a gondjaikkal. A DADA nem egy statikus tananyag, folyamatosan aktualizáljuk, és rugalmasan illesztjük be a mindennapokba. A program megvalósítása többszörös partnerséget követel: reagálnunk kell a diákok feltett kérdései mellett a pedagógusok igényeire is. Esetenként pedig a gyámhatósággal, gyermekjóléti szolgálattal összefogva részt kell vennünk a „jelzőrendszeri munkában” is, megfelelő megoldásokat keresve. Akkor érzem, hogy helytálltam, jó mintákat adtam át, és megértettem velük a rendőrségi prevenciós üzeneteket, amikor közvetett jelzéseket kapok. Ilyenkor a diákok aktívak, megnyílnak, és igénylik a jelenlétemet sokszor a tanítási időn túl is, esetenként elhívnak iskolai rendezvényekre.

 

Bűnügy

Baráth Attila alezredes

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűn­ügyi osztályvezetője, Baráth Attila alezredes „az év rendőre” miniszteri díjat kapta bűnügyi kategóriában.

Örül annak, hogy vannak olyan ügyeik, amelyeket gyorsan és hatékonyan tudtak megoldani, és olyanok is, amelyek nemcsak egy megyei rendőr-főkapitányság szokásos tevékenységén, de a jó nemzetközi együttműködéseik révén a határokon is túlnyúlnak.

– Olyan ügyek ezek, amelyek megoldásával egy-egy területen a nemzetközi bűnözést is le tudtuk fékezni. Ilyen volt például az a betöréses lopássorozat, amelyet műszaki áruházláncok sérelmére követtek el. Ez 2016-ban kezdődött, és kiderült, hogy egy román körről van szó, amelyhez Európa-szerte köthetők ilyen jellegű bűncselekmények. Ekkor hat állam bevonásával, végül három ország részvételével alakítottunk egy nemzetközi nyomozócsoportot, és ennek eredményeképpen 2018 márciusában elfogtuk az elkövetők egy részét. Aztán amikor 2019-ben Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon ismét megjelent ez a típusú bűnözői tevékenység, akkor az azóta is jó nemzetközi együttműködéssel és más szervek segítségével decemberben az M5-ös sztrádán, menekülés közben sikerült elfognunk az elkövetők másik csoportját is. Ennek eredményeképpen ezek a bűncselekmények egész Európából eltűntek. Hozzáteszem, az elfogás napján néhány óra alatt állt fel a nemzetközi és hazai nyomozókból álló csoport. Szerintem az összefogásban van az erő. 2016-ban már érződött, hogy a hatékonyabb munkavégzés érdekében szükség van a megyék közötti koordinációra, így a dunántúli megyék részvételével megalkottuk a D9 értekezletet, amely mára rendhagyóvá vált, illetve véleményem szerint az elsők között ismertük föl az országos koordináció erejét és jelentőségét. Vallom: mindennap úgy kell végezni a munkát, hogy az ember este elmondhassa: mindent megtett a siker érdekében. Szeretem a hivatásomat, részt veszek különféle nyomozásokkal kapcsolatos munkacsoportokban és új nyomozati módszerek kidolgozásában. Ez az elismerés a munka eredménye is. Kollégáimé és azoké, akik összehangoltan dolgoznak a sikerek érdekében.

 

Határrendészet

Görög Zsolt törzszászlós

„Becsületes, fegyelmezett, kötelességtudó” – Görög Zsolt törzszászlós már 1997-ben a fejébe véste e szavakat, amikor a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolába jelentkezett. Minden álma az volt, hogy igazán jó zsaru váljék belőle. Az év rendőre miniszteri díjat kapott.

– Jó eredménnyel végeztem. A gyakorlat után egy évig a IX. kerületben szolgáltam járőrként. 2000-ben édesapám megbetegedett, ezért áthelyezésem kértem, a Nagykállói Rendőrőrsre kerültem. Bökönynek voltam a körzeti megbízottja, ahonnan öt évvel később áthelyeztek a Balkányi Rendőrőrsre – mondja, aki az évek során több jutalmat vehetett át. 2009-ben a Készenléti Rendőrséghez (KR) kérte áthelyezését, tele volt tervekkel, új kihívásokra vágyott.

– Napjainkig a KR Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság határvadász bevetési osztályán szolgálok. Jelenleg Nyírbátorban vagyok csoportparancsnok, amit azért élvezek, mert a tapasztalataimat szívesen adom tovább. Kezdőként sokat jelentett nekem a segítség, a jó vezetés, és most úgy érzem, fő feladatom, hogy a tudásom átadhassam a fiatalságnak – véli a csoportparancsnok. – Az egyik legszebb emlékem ahhoz az időszakhoz köthető, amikor Debrecenben voltam tíz hónapig szakaszparancsnok a határvadászképzés keretein belül. 2017-ben, egy eskütétel során a saját szakaszomból kérte meg egy határvadász-tanuló a kedvese kezét, sikerült a páratlan pillanatot megszerveznem, sokáig emlegettük. Szintén emlékezetes, amikor a déli határnál járőröztünk. Az erdő szélén nyomokra lettünk figyelmesek, s ezen elindulva 45 határsértőt fogtunk el. Ketten birkóztunk meg a feladattal, s vezettük ki őket a búvóhelyükről. Abban, hogy az illegális bevándorlók hogyan kövessék az utasításainkat, a szakmai tapasztalat és higgadtság segített – meséli, akit még ma is az éltet, hogy a munkája változatos, felelősségteljes, s segíthet vele embertársain.

Van egy 13 éves kisfia, aki csodálattal figyeli édesapja munkáját s bizonyra legújabb kitüntetését is.

– Nagyon sokat jelent számomra, hogy példát mutathatok a gyermekünknek. Kiváló tanuló, sok terve van, nincs kizárva, hogy apja nyomdokaiba lépjen.

 

 

Motiválja a környezet

Kemény kézzel és humánus gondolkodással irányítja Zala zsaruit a megyei rendőrfőkapitány. Sipos Gyula vezérőrnagy immár 34 éve tölt be vezetői pozíciót, és viszi sikerre az irányítása alatt álló kollektíva szakmai eredményeit.

Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter szolgálati éveinek elismeréseképpen a rendőrség napja alkalmából „az év rendőre” miniszteri díjjal ismerte el vezetői kategóriában Sipos Gyula vezérőrnagyot.

– A szolgálati éveimet tekintve egyike vagyok a legtapasztaltabb vezetőknek az országban – fogalmazott a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. – Döntéseimet mindig a hivatás iránt érzett alázat vezérelte. Viszontagságos éveket is megéltem a szervezetnél, de ma már sikerült eljutnunk oda, hogy jó dolog magyar rendőrnek lenni.

Zászlósként kezdte a szolgálatot 1975-ben Fejér megyében. Tanulmányi ösztöndíjjal 1980-ban közgazdasági diplomát szerzett, hat évvel később pedig megbízták az első vezetői beosztásával Dunaújvárosban.

– Szerencsésnek mondhatom magam, „gyermek” rendőrként olyan kollégák mellett cseperedtem, akik burokban tartva, mégis apránként kihívásokkal szembesítve motiváltak a fejlődésre. Büszke vagyok arra, hogy nem fiókból előhúzott tehetségként néztek rám, végigjártam a ranglétrát. 1990-ben lettem rendőrkapitány Dunaújvárosban, majd az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági vezetőjeként hoztam fontos döntéseket, később pedig a Belügyminisztériumban szereztem tapasztalatokat. Mérföldkőként tekintek a 2015-ben kezdődő megbízatásomra, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetésére. Idegenként érkeztem ide, de utólag rájöttem, a döntéshozónak a velem szemben tanúsított legnagyobb jótéteménye volt. Inspiratív környezetben lehetett építkezni, melyet az akkoriban induló fejlesztések nagymértékben támogattak. Gazdasági szemléletű vagyok, amit igyekeztem a megyében is kamatoztatni. A szakmai szempontok elsődleges figyelembevétele mellett a jó gazda gondoskodásával, hatékonyan használom fel a kapacitásokat. A vezetői attitűdöm elsőre szokatlan volt a munkatársaimnak, viszont ez egy hosszú távú projekt. Később rájöttek, hogy minden megtakarított forintnak ők látják a hasznát. Sikerült elérnünk, hogy rendőreink szakmai presztízse országosan is elismert, és ez egy komplex, céltudatos munka eredménye. Maximálisan figyelembe veszem, hogy emberekkel dolgozom. Csak akkor várhatok lojalitást és minőségi munkavégzést, ha hangulatuk, egészségi állapotuk a csúcson van. Az anyagi keretek célszerű felhasználása okán megmaradt összegeket a rendőrségi dolgozókra és családjaikra fordítjuk. Az országban számos egyedülálló projektet futtatunk. Minden rendőrkapitányságon modern körülmények között dolgoznak a kollégák. Konditermeket alakítottunk ki, ingyen járhatnak gyógytornászhoz, szakmai, motivációs és egészségügyi tréningeket szervezünk. Nyaranta 200 dolgozónk gyermekét táboroztatjuk, és még sorolhatnám az állomány érdekében bevezetett intézkedéseinket – folytatta a rendőrfőkapitány.

A vezérőrnagy a megtakarításokat szigorú kontrollal éri el. Naponta elszámoltatja kollégáit az anyagi lehetőségek felhasználásáról, mindezt munkatársai jobb közérzetére és rajtuk keresztül a szervezet eredményeire fordítják.

 

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.